Firat Nehri Kiyisindaki 30 Hektarlik Alan Tescillenecek

Binlerce yillik medeniyetlere ev sahipligi yapan çok katli magaralarin bulundugu Firat Nehri kiyisindaki 30 hektarlik alan tescillenecek.

Firat Nehri Kiyisindaki 30 Hektarlik Alan Tescillenecek
Firat Nehri’nin her iki kiyisinda bulunan kayaliklarda binlerce yillik magaralar bulunuyor. Magaralarin yani sira çesitli tarihi eserlerin bulundugu kiyi boyunca birbirinden ilginç magaralar, antik dönem yürüyüs yollari, sunu çukurlari ve mezarlar da yer aliyor. Firat Nehri kiyisinda alt katlari sular altinda kalan çok katli ve birbirine geçislerin oldugu magaralar Neolitik, Roma, Bizans ve Islami Döneme ev sahipligi yapti.

Firat Nehri üzerinde bulunan binlerce yillik tarihi magaralarin bulundugu alanda arazi taramasi yapan Adiyaman Müze Müdürlügü yetkilileri, yaklasik 10 kilometrelik nehir boyunca 30 hektarlik bir alanda daha önce kismen olan tescilli alani büyüterek tamamini tescilleyecek. Balikçi teknesiyle kiyi boyunca gezen Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ve Müze Müdür Yardimcisi Mustafa Çelik, tescilli olmayan eserleri Sanliurfa Kültür Varliklarini Koruma Kuruluna tescile sunacak.

Gümüskaya Köyü’ne gelerek buradan Firat Nehri’ni ve tarihi yapilari izleyen turistler ise karsilastiklari doga ve kültürel varliklar karsisinda hayranliklarini dile getiriyor. Firat ve Göksu nehirlerinin birlestigi Adiyaman’in Gümüskaya ve Besni ilçesinin Kizilin Köyleri arasinda bulunan tarihi Kizilin köprüsü geçtigimiz yillarda Karayollari Genel Müdürlügü tarafindan restore edilerek ulasima açilmisti. Iki yil önce Göksu Nehri ve Firat Nehri’nin birlestigi noktada Kürek Maratonu düzenlenmisti.

"Doga ve kültür turizmi bir arada"

Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan konusla ilgili yaptigi açiklamada, “Firat Nehri’nin her iki yakasinda bulunan çok katli magaralar ve tek katli magaralar ile birlikte burada çok kompleks bir alan bulunuyor. Burada antik dönem yürüyüs yollari, M.S. 2. Yüzyilda Pottinger haritasinda belirtilen ve günümüzün anitsal köprüsü olan Kizilin Köprüsü ile birlikte yaklasik 10 kilometre mesafede çok katli magaralar bulunuyor. Özellikle Roma Dönemine ait mezarlar ve sunu çukurlariyla birlikte burasi çok önemli bir yapiya sahiptir. Antik dönemde Firat’a inen yollarin olmasi burada daha önceki ulasiminda kayiklarla yapildigini gösteriyor. Burada doga turizmi kültür turizmi ile bir arada yer aliyor. Yaptigimiz incelemeler sonucunda çok katli magaralarin olmasi, Roma Dönemi’ne ait mezarlarin olmasi ve mezarlar içerisindeki sunu çukurlarinin bulunmasi ve antik dönem yollarinin bulunmasi nedeniyle bir kismi tescilli olan bu alanin tescilsiz olan diger kisimlarini kurula sunacagiz ve tescilleyecek. Yaklasik 30 hektarlik bir alan tescillenecek” dedi.

Gümüskaya Köyü Muhtari Hasan Ünlü ise yerli ve yabanci turistleri magaralari görmeye davet ederek, “Turistler geldiginde tarihi magaralar ve yerlesim alanlarini Firat Nehri üzerinden küçük kayiklarla gezebilirler, tekne turu yapabilirler. Tarihi bir yerdir görmelerini istiyoruz. Sadece turistik degil sportif faaliyetlerde yapiliyor. Önceki yillarda kürek sporu yapildi. Yaklasik 20 kilometrelik bir yer kürek sporu için uygun. Yetkililerden burayi turizme kazandirmalarini istiyoruz” diye konustu.

Firat Nehri ve magaralari görmeye gelen Pinar Cengiz isimli turist ise “Burasinin hem dogal güzellikleri hem de kültürel güzellikleri de var. Binlerce yillik magaralar gerçekten bizi çok etkiledi. Geldigimize çok memnunuz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA