Fatih Belediye Baskani Turan Açiklamasi '400 Proje Ile Fatih'i Daha Yasanabilir Hale Getirmek Için Adimlar Attik'

Fatih Belediye Baskani ve Cumhur Ittifaki’nin Baskan Adayi M. Ergün Turan, proje tanitim ve lansman toplantisinda konustu. Toplantida; Fatih’te kentsel dönüsüm, yesil alan, otopark sorunu ve kültürel miras gibi konular konusuldu. Turan, “400 proje ile Fatih’i daha yasanabilir hale getirmek için adimlar attik” dedi.

Fatih Belediye Baskani Turan Açiklamasi '400 Proje Ile Fatih'i Daha Yasanabilir Hale Getirmek Için Adimlar Attik'
Fatih Belediye Baskani ve Cumhur Ittifaki’nin Baskan Adayi M. Ergün Turan’in proje tanitim ve lansman programi Fatih’te bulunan Neslisah Sultan Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Programa, AK Parti Istanbul Milletvekili Ismail Emrah Karayel, AK Parti Istanbul Milletvekili Yildiz Konal Süslü, AK Parti Istanbul Milletvekili Büsra Paker, AK Parti Istanbul Milletvekili Halis Dalkiliç, siyasi parti yöneticileri, il ilçe protokol üyeleri ve çok sayida vatandas katildi.

AK Parti Fatih Belediye Baskani ve Baskan Adayi Turan, 5 yil içerisinde gerçeklestirilen 400 projenin anlatildigi sunumda kentsel dönüsüm, otopark sorunu ve kültürel miras gibi konulari anlatti.

Sürdürülebilir bir sehircilik anlayisiyla hareket ettiklerini söyleyen Fatih Belediye Baskani Turan, “Biz Fatih’te kimliksiz görünüme, niteliksiz yapilasmaya müsaade etmedik bundan sonra da etmeyecegiz. Fatih’te olani, Fatih’e ait olani mutlaka koruyacagiz, Fatih’i, Fatihliler için avantajli bir sehir haline getirecegiz. Ilçemizi, kendi sakinleri için, ailelerimiz için öncelikli ve avantajli bir hâle getirecegiz. Çünkü bu sehir bize emanet. Bu emaneti gözümüz gibi sakinacagiz. Suriçi’nde, günümüzün ihtiyaçlarina çözüm üreten, ayni zamanda gelecegi de düsünen, sürdürülebilir bir sehircilik anlayisiyla hareket ediyoruz. Hepimiz, siir misralarinda, sarki nagmelerinde yüceltilen, tablolarda zevkle resmedilen “bir zamanlarin Istanbul”unu hasretle yad ediyoruz. Hepimiz, üzerinde medeniyetlerin yeserdigi bu güzel sehirde, hayati yavas, tadina vara vara, güven ve sükûnet içinde yasamayi çok istiyoruz. Bu bes yilda, bunun adimlarini attik, devamini getirmeye kararliyiz: Insani yasatan, çevreye ve canli yasamina saygili, bütün yönleriyle mamur, ihya olmus Istanbul’u Suriçi’ne mutlaka getirecegiz” dedi.



“Türkiye Yüzyili’nin Fatih’ini insa ediyoruz”

Sürdürülebilir bir gelecek insa etmek için kararlilikla ilerlemeyi hedeflediklerini söyleyen Turan, “Biz, Fatih’i bir köprü kabul ediyoruz. Geçmisle gelecegi birbirine baglayan, Doguyla Batiyi, klasikle çagdasi, hayalle gerçegi, gayretle basariyi, umutla mutlulugu bulusturan yarinlara açilan bir köprü yarinlara uzanan bütün yollar bizden, bu köprüden geçiyor. Bu köprünün her tasini askla dösüyoruz, Türkiye Yüzyili’nin Fatih’ini insa ediyoruz. Tüm bu felsefe ile olusturulan, önümüzdeki 5 yili kapsayan 2024-2029 vizyonumuz ile Fatih’in; afetlere ve iklime karsi fiziksel, sosyal ve ekonomik dayanikliligini saglamayi, sürdürülebilir bir gelecek insa etmek için kararlilikla ilerlemeyi, konforlu bir ulasim altyapisi ile erisilebilirligi artirmayi, gelisen dünya sartlarina entegre olarak her alanda yeniligi ve inovasyonu desteklemeyi, yerel ekonomiyi büyütüp gelistirmeyi, kent içi güvenligi artirarak halkin huzur ve güvenligini saglamayi, kültürel mirasi koruyup degerleriyle gelistirmeyi, herkes için kapsayiciligi ve esitligi güçlendirmeyi, ve son olarak kadinlarin, çocuklarin, gençlerin, yaslilarin ve dezavantajli herkesin kazanacagi bir Fatih’i birlikte olusturmayi amaçlar” ifadelerini kullandi.

“400 proje ile Fatih’i daha yasanabilir hale getirmek için adimlar attik”

Fatih’i daha yasanabilir hale getirmek için adimlar attiklarini söyleyen Turan, “Geçmis dönemde gerçeklestirdigimiz 400 projenin basarisiyla, Fatih’i daha yasanabilir bir ilçe haline getirmek için önemli adimlar attik. Çizdigimiz vizyon ile; kisi basina düsen yesil alan ve donati alanlarinin olmasi gereken noktaya gelmesini amaçliyoruz. Bu çalismalar; sehirdeki bütün paydaslarin katilacagi ortak bir yönetisim anlayisiyla icra edilecektir. Bu sunum; vaatler belgesinden ziyade; sehrin gelecekteki degisimini ve gelisimini ortaya çikaracak bir vizyon belgesinin 5 yillik kismini içermektedir. Tüm bu koydugumuz ilkeler ve stratejiler; üst ölçekte, bu önemli bir vizyonun parçalarini olusturmaktadir” diye konustu.



“Murat Kurum Baskanimiz ile Istanbul’un en uzun yesil koridorunu hayata geçirmek istiyoruz”

Marmara’dan Haliç’e kadar, Istanbul’un en uzun yesil koridorunu hayata geçirmek istediklerini söyleyen Turan, “Gelecekteki dönem Murat Kurum Baskanimiz ile; toplam yesil alan miktarimizi 2019’a göre yüzde 106 artirarak, 1 milyon 801 bin metrekareye çikarmayi hedefliyoruz. Ayrica, Koruma Amaçli Uygulama Imar Planinda park alanlari olarak belirlenmis ancak henüz projelendirilmemis 197 bin metrekarelik alanlari kamulastirarak, üzerlerinde bulunan 429 adet yapinin kaldirilmasini saglayacagiz. 2019 yilindan bugüne kamulastirma süreci yürüterek; 2 bin kisi ile uzlasarak kazandirdigimiz; Topkapi’dan Yedikule’ye kadar büyük bir kismini tamamladigimiz Kara Surlari Millet Bahçesi Projesinin devami olarak; önümüzdeki dönem; Topkapi’dan Ayvansaray’a kadar olan hatti, halkimizin kullanimina açarak; Marmara’dan Haliç’e kadar, Istanbul’un en uzun yesil koridorunu hayata geçirmek istiyoruz” dedi.



“Istanbul Emniyet Müdürlügü tasinacak”

Istanbul Emniyet Müdürlügü’nün tasinmasiyla sehri daha yasanabilir kilmak adina önemli bir adim atacaklarini söyleyen Turan, “Vatan Bulvari üzerinde konumlanan Istanbul Emniyet Müdürlügü’nün tasinmasiyla sehri daha yasanabilir kilmak adina önemli bir adim gündemimizde. Istanbul Emniyet Müdürlügü, hali hazirda yaklasik 4 hektarlik bir alani kaplamaktadir ve tasinmasiyla sehri daha yasanabilir kilmak adina önemli bir adim atilmis olacaktir. Emniyet Müdürlügü’nden bosalacak alan, çevresiyle birlikte yeniden ele alinacak; konut ve yasam alani olarak planlanmaktadir. Bu proje, sehrimizin dönüsümü ve gelisimi adina önemli bir adimi temsil ediyor” ifadelerini kullandi.

“IBB tarafindan herhangi bir proje hazirlanmamis olan 80 yapi adasi bulunuyor”

IBB tarafindan 2019 yilindan bu yana herhangi bir proje hazirlanmamis olan 80 yapi adasinin oldugunu belirten Turan, “2006 yilinda Yenileme Alani ilan edilen toplam 95 hektarlik alan 198 yapi adasindan olusmakta, Büyüksehir Belediyesi ile yapilan protokol kapsaminda 13 ha büyüklügündeki alan (39 ada) Belediyemiz, 82 ha büyüklügündeki alan (159 ada) ise Büyüksehir Belediyesi sorumlulugundadir. Bizim sorumlulugumuzda olan 39 adadan 25’inin proje süreçleri tamamlanmis, 14’ünün ise onay süreci IBB de devam etmektedir. IBB sorumlulugunda kalan 159 adanin 63’ünün onay süreci tamamlanmis, 55 adedinin ise onay süreci devam etmektedir. Ancak, 2019 yilindan bu yana herhangi bir proje hazirlanmamis olan 80 yapi adasinin oldugunu belirtmek isterim. Bu adalara çalisilmadigi gibi; Büyüksehir Belediyesince plan yapimina yönelik bir zorunluluk bulunmadigi halde Süleymaniye Yenileme Alaninin tamaminda nazim imar plani hazirliklarina baslandi ve bu süre içerisinde onay bekleyen yenileme avan projelerine ait onay süreçleri durduruldu. Bu baglamda, ilçemiz sorumlulugundaki 39 adaya iliskin proje onay süreçlerinin tamamlanmasi hedeflenmektedir. Ayrica, Murat Kurum Baskanimizla Büyüksehir Belediyesi sorumlulugundaki alanlar ile ilgili proje süreçlerinin eszamanli olarak yürütülmesi planlanmaktadir. IBB ve Fatih Belediyesi isbirliginde Süleymaniye Kentsel Dönüsüm Projesi ile Fatih yine kazanacak, geçmisiyle gelecegi bulusturacak ve daha yasanabilir bir sehir haline gelecektir” diye konustu.



“Otopark sorununa çözüm saglayacagiz”

Otopark sorununun çözmek için Yol Üstü Otopark Yönetim Sistemini olusturacaklarini söyleyen Turan, “Otopark sorununu çözmek amaciyla hayata geçirecegimiz bir diger önemli proje Yol Üstü Otopark Yönetim Sistemi olacak. Fatih’te, toplam otopark kapasitesinin yüzde 70’ini yol üstü parklanma alanlari olusturuyor ve bu alanlar özellikle disaridan gelen ziyaretçiler tarafindan kullaniliyor, bu sebeple, yol üstü otopark alanlarini önceliklendirerek projelendirme çalismasi yaptik. 2023 yili Aralik ayinda yaptigimiz “Otopark Arastirma Çalismasi” na göre; Yol kenarinda otopark bulmak için harcanan ortalama sürenin 30 dakika oldugu, araç park edilen nokta ile ev arasinda yürüme mesafesinin ortalama 11 dakika oldugu, Yolüstü Otopark projesini destekleyenlerin yüzde 65 oraninda oldugu tespit edildi, 2018 yilinda sadece Aksemsettin-Iskederpasa bölgesinde yol üstüne park etmis araç sahipleriyle birebir yapilan görüsmeye göre, yol üstündeki parklanmalarin sadece yüzde 18.5’i konut sakinlerine ait. Yüzde 41.2 müsteri veya misafir, yüzde 24.4’ü ise isyeri sahibi veya çalisani. Tüm bu arastirmalar dogrultusunda; Ilk etapta, yol üstü parklanma için en zor bölgelerden biri olan Aksemsettin-Iskenderpasa bölgesini seçtik.Ikinci etapta ise Seyyid Ömer, Sehremini, Ali Kusçu ve Molla Gürani mahallelerinde de benzer projeleri hayata geçirecegiz. Bu projelerle, yol üstü park alanlari mahallede yasayanlarin hizmetinde olacak ve iskan disi kullanimi kisitlayarak otopark sorununa çözüm saglayacagiz” ifadelerini kullandi.

“Önümüzdeki dönem; tarihi hanlari canlandiracagiz”

Turizmin ekonomik faydalarini herkes için erisilebilir hale getirmeliyiz diyen Turan, “Istanbul’un fethiyle beraber Suriçi’nde insa edilen cami ve mescitler sehrin Müslüman-Türk kimligi kazanmasinda önemli bir rol oynamistir. Bu yapilarin bir kismi günümüze ulasamamistir. Fatih Belediyesi olarak, günümüze ulasamayan 26 cami ve mescitin ihyasina yönelik envanter, proje ve rekonstrüksiyon çalismalari yürütüyoruz, bu kapsamdaki çalismalarimiza, önümüzdeki dönem de devam edecegiz. Fatih; tarihi ve kültürel mirasiyla sadece Istanbul’un degil, ayni zamanda ülkemizin de gözde turizm destinasyonlarindan biridir. Bu degerli mirasin sürdürülebilir bir sekilde korunmasi ve turizm ekonomisinin Fatih halkina adil bir sekilde yansitilmasi, ilçenin gelecegi açisindan büyük önem tasimaktadir. Bu dogrultuda, yerel yönetimler, is dünyasi ve sivil toplum kuruluslari olarak is birligi içinde hareket ederek, turizmin ekonomik faydalarini herkes için erisilebilir hale getirmeliyiz. Bu anlamda önümüzdeki dönem; tarihi hanlari canlandiracagiz. Eminönü’ndeki hanlar bölgesinin ekonomik ve mekânsal dönüsümü, hedefimizin merkezinde yer aliyor. Bu kapsamda, 1. etapta Büyük Valide Han, Büyük Yeni Han ve Balkapani Han’i yeniden hayata döndürecegiz. 2. etapta ise Yol Geçen Han, Bodrum Han, Çukur Han, Cebeci Han ve Astarci Han’i da kapsayan genis bir dönüsüm sürecini baslatacagiz. Projemizin temel amaci, hanlarimiza tarihi dokusuna uygun sekilde yeniden islev kazandirmaktir. Kapaliçarsi modeli ile tarihi hanlari dönüstürecegiz, kuruldan onaylatilan Yönetim Plani ile hak sahipleri ve kamunun; tarihi yapi üzerinde söz sahibi olmasini sagladik ve mülk sahipleri arasinda uzlasmayi saglayarak tarihi yapilarin dönüsümünü gerçeklestirecegiz” diye konustu.

Konusmanin ardindan Cumhur Ittifaki’nin Belediye Baskan adayi olan mevcut Belediye Baskani M. Ergün Turan ve belediye meclis üyesi adaylari sahneye çagrilarak tanitildi. Programin sonunda Turan, protokol üyeleriyle hatira fotografi çektirdi.
Kaynak: İHA