Dünyada Bir Ilk Açiklamasi Kalp Hastaliklari Nefesten Teshis Ediliyor

Türk bilim adamlari tarafindan dünyada bir ilke imza atilarak, gelistirilen elektronik burun ile kalp hastaliklari nefesten teshis edilebiliyor.

Dünyada Bir Ilk Açiklamasi Kalp Hastaliklari Nefesten Teshis Ediliyor
Yürütücülügünü Hitit Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Bilgehan Tozlu’nun yaptigi, Karadeniz Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Önder Aydemir ve Dr. Ögr. Üyesi Cemaleddin Simsek’in de arastirmaci olarak katildigi arastirmayla üretilen elektronik burunla kalp hastaliklarinin teshisinde yüzde 97 basari saglandi. Hitit Üniversitesi Erol Olçok Egitim ve Arastirma Hastanesi Kardiyoloji Kliniginde elektronik burunla yapilan hastalik teshisi çalismalarinda basarili sonuçlar elde edildi. Kardiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Yusuf Karavelioglu koordinesinde Kardiyoloji Klinigine basvuran hasta ve saglikli kisilerin nefesleri alinarak çalisma nefes üzerinden yürütüldü. Bu çalismaya gönüllü olarak katilan kisiler kendilerine verilen 10 litrelik tek kullanimlik steril posetleri yine steril agizliklar kullanmak suretiyle üfleyerek nefesleri ile doldurdular. Bu posetlerdeki nefesler, içinde gaz sensörleri olan elektronik burun araciligiyla bilgisayara veri halinde kaydedildi.

362 nefes örnegi alindi

Çalismada 81 katilimcidan toplam 362 nefes örnegi alindi ve gelistirilen sisteme yüklendi. Yapilan çalisma neticesinde kalp krizi geçirmis olup yogun bakimda yatan kisilerin nefesleri, kalp damar tikanikligi olan veya herhangi bir kalp rahatsizligi bulunmayan kisilerin nefeslerinden yüzde 97,19 dogrulukla ayrildigi sonucu elde edildi. Ayni çalismada kalp damar tikanikligi olan kisilerle, herhangi bir kalp hastaligi bulunmayan kisilerin nefesleri de yüzde 81,48 oraninda dogrulukla tespit edildi. Sistemin cihaza dönüstürülüp kullanima sunulmasi için 2019 yilinda patent basvurusu yapilan cihazin 2022 yilinda patenti alindi. Ayrica bu çalisma, uluslararasi saygin bir dergide de makale halinde yayinlandi. Kalp hastaliklarinin nefesten teshisine imkan taniyan elektronik burun cihazi Hitit Üniversitesi tarafindan gerçeklestirilen ilk kez Bilim ve Teknoloji Fuari’nda sergilendi.

Elektronik burun cihazi ile ilgili bilgi veren Ögretim Üyesi Dr. Bilgehan Tozlu, elektronik burunlarla dünyada hastalik çalismalari yapildigini belirterek, özellikle kanser hastaliklarinin tespitinin bugün elektronik burunlarla yapilabildigini söyledi.



"Saglikli insanlarin nefeslerini yüzde 97 dogrulukla ayirabildi"

Bu alanda çalismalarin mevcut oldugunu dile getiren Dr. Bilgehan Tozlu, “Hitit Üniversitesi bünyesinde Hitit Üniversitesi Erol Olçok Egitim ve Arastirma Hastanesi Kardiyoloji Kliniginde Prof. Dr. Yusuf Karavelioglu koordinesinde 2015 yilinda kalp hastaliklarinin nefesten tespitine yönelik bir çalisma baslatmistik. 2018-2019 yillari arasinda sonuçlarini almaya basladik. Kalp krizli hastalarinin nefesleri, saglikli insanlarin nefeslerini yüzde 97 dogrulukla ayirabildi. Yine damar tikanikligi ve kalp yetmezligi hastaliklarinda saglikli kisilerin nefeslerinden ve diger hastalarin nefeslerinden yüksek dogrulukla ayirabildik. Bununla ilgili 2019 yilinda patent basvurusu yaptik. 2022 yilinda patentimiz tescillendi. Bu sistemi tibbi cihaz olarak üretme yoluna gittik. Hitit Üniversitesi bünyesinde bu projeyi baslattik” dedi.

Hitit Üniversitesi tarafindan düzenlenen Bilim ve Teknoloji Festivali’nde sergilenen elektronik burun, davetlilerden yogun ilgi gördü.
Kaynak: İHA