Diyarbakir'da Karadeniz Fikralarini Aratmayan Akilalmaz Olay

Diyarbakir’in Baglar ilçesinde 2010 yilinda yapim asamasindaki bir binanin girisine kaçak yapilan baraka nedeniyle bina sakinleri, evine kullanilmayan dükkanin içerisinden girip çikiyor. Vatandaslar, kaçak yapi için çikan yikim kararinin yerine getirilmesini bekliyor.

Diyarbakir'da Karadeniz Fikralarini Aratmayan Akilalmaz Olay
Merkez Baglar ilçesi Mevlana Halit Mahallesi’nde 2010 yilinda insa edilen Süleymanoglu Apartmani’nin girisi, M.D.’nin ayni yil yaptigi baraka yapi nedeniyle apartmanin giris çikis kapisina engel oldu. Binanin altinda yer alan bos dükkan ise sahibi tarafindan apartman sakinlerine giris çikis için açildi.

Binaya giris çikisi dükkan içerisindeki kapi, çapi kadar kirilan duvardan yapan bina sakinleri, söz konusu olayda solugu mahkemede aldi. 2010 yilinda M.D.’nin hukuki yola basvurmasiyla 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde baslanilan dava, 2018 yilinda reddine karara baglandi.

Bunun üzerine 04.01.2024 tarihinde Büyüksehir Belediyesi Yazi Isleri ve Kararlar Dairesi Baskanliginca alinan kararda, bahse konu alanin kamulastirilmasi talep edildigi, encümenlerin katildigi oy birligiyle onaylandigi ve Imar ve Sehircilik Dairesi Baskanliginca kaçak yapinin ivedilikle yikilmasi belirtildi.

Söz konusu kaçak yapinin hala yikilmadigi ve apartman sakinlerinin giris çikis olarak kullandigi dükkanin satilmasiyla kapatilacagini söyleyen bina sakini engelli bir vatandasin yakini Dildar Aykul, sonuçlanan kararlara ragmen kaçak yapinin yikilmasi için yetkililere çagrida bulundu.

Aykul, dükkanin satilmasiyla kepenklerin inecegini ve vatandasin binaya giris çikis yapamayacagini dile getirerek, “Burada bir magduriyet söz konusudur. 2012 yilindan bu yana Süleymanoglu Apartmani’nin girisi ile ilgili süren bir mahkeme süreci vardi. Binanin girisi normalde yan tarafindandir. Binanin ön tarafi tamamen kapali oldugu için vatandaslar binaya bodrum kattaki dükkanin içinden giriyor. Binanin giris kisminda 2010’da direkhane olarak kullanilan baraka tarzi bir dükkan kaçak olarak yapilmisti. Sag olsun bina altindaki bir esnafin kullanmadigi dükkanini açmasiyla vatandaslar, evine simdiye kadar buradan gidip geliyordu. Mahkeme de bu barakanin yikim karari çikti. Bu karardan sonra Büyüksehir Belediyesi Imar ve Sehircilik Daire Baskanligindan Diyarbakir Valisine kadar birçok yetkilinin bu kaçak yapinin yikilmasi için toplandigi kurulda imzasi var. Buna ragmen bu kaçak yapi yikilmiyor” dedi.

Hasta ve engelli vatandaslarin da ikamet ettigi binanin giris çikisinda zorluk çektiklerini ifade eden Aykul, “Bu binada hastalar ve engelliler de var. Bir ambulans geldiginde saglikçilar binanin girisini bulamayinca zaman uzuyor. Yillar önce mesela binada yangin çikmisti. Itfaiyeciler binaya o zaman girememisti ve yangin büyümüstü. Yetkililerin bir an önce bu konuyla ilgilenmesini istiyoruz. Sag olsun binanin altindaki dükkan sahibi bize dükkaninin kapisini açmis, burada dükkanin bir duvarini kirip binaya girip çikiyoruz. Ama dükkan sahibi de dükkani sattigi için 10 günlük bir mühlet verdi. Bundan sonra kepenkleri indirecek ve binaya giris çikis olmayacak. Yani demek istedigim bina girisindeki kaçak yapi oradan kalkarsa bina sakini rahata kavusacak. Biz resmi alinan kararlarin yerine getirilmesini istiyoruz” diye konustu.



“Ambulans geldigi zaman binanin girisini bulamiyor”

Magduriyetlerinin giderilmesi gerektigine vurgu yapan bina sakinlerinden Suphi Bakayi ise, sunlari kaydetti:

“2010 yilinda yapilan bir bina söz konusudur. Binamizin önünde kaçak yapi var. Bu kaçak yapidan dolayi mahkeme süreci vardi. Mahkeme karariyla kaçak yapinin kaldirilmasi kararina baglandi. Ama maalesef herhangi bir yikim olmadi. Bunun sebebi nedir? Binada hasta ve engelli vatandaslarimiz da var. Bunlar her gün bize kepengini açan, kullanilmayan dükkan içerisinden binaya girip çikiyor. Ambulans geldigi zaman binanin girisini bulamiyor. Biz magduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Su an binanin girisi için kullandigimiz dükkan satildigindan ötürü kepenkleri kapatacak. Binaya nereden girip çikacagimiz bilmiyoruz.”

Bina yöneticisi Kazim Demir, diger bir sorunun da kargocularin bina girisini bulamamasiyla geri döndügünü belirterek, su anki giris çikis yaptiklari dükkanin kapanmasiyla çaresiz kalacaklarini söyledi.



“Teleferikle mi binaya giris yapalim”

Demir, “12 senedir binamizin önü isgal edilmis. Itfaiye, ambulans, kargocular binamiz için geldiginde girisi bulamadigi için geri dönüyorlar. Kargocu binaya bakinca girisi bulamayip geri gidiyor. Mahkeme sürecimiz de karara baglandi. Belediye sözde gelip yikim yapacak ama hala bir ses seda yok. Bize yillardir içi bos dükkanini açan vatandas da is yerini satti. Biz bu durumda binaya nasil girelim? Özel uçakla mi binaya havadan girelim? Teleferikle mi binaya giris yapalim?” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA