Basbakan Olaf Scholz, Ramazan Mesaji Yayinladi

Almanya Basbakani Olaf Scholz, Ramazan ayinin baslamasi nedeniyle, sosyal medya hesabindan Almanca, Türkçe ve Arapça dillerinde görüntülü mesaj yayinladi.



Scholz, mesajinda Ramazan ayinin Müslümanlar için özel bir ay oldugunun altini çizdi. Ramazani’n, Müslümanlar için içe dönmek ve tefekkür etmek için özel bir zaman dilimi oldugunu söyleyen Scholz, "Her aksam aileler oruçlarini açmak için bir araya geliyor, birçogu da evlerini misafirlere açiyor, arkadaslarini ve tanidiklarini davet ediyor. Bunun baris içinde bir arada yasama ve dayanisma için güzel bir jest oldugunu düsünüyorum ve bu iftarlardan birisine katilma firsatim oldugunda bunun her zaman özel oldugunu hissetmisimdir" dedi.



"Ramazan ayinda daha uzun süreli ateskes olmali"

Konusmasinda Gazze’de yasananlara da dikkat çeken Basbakan Scolz, "Ramazan ayi ayni zamanda zor durumda olanlari, savas ve siddeti yasayanlari hatirlama zamanidir. Bugünlerde Müslümanlar duygu ve düsünceleri ile özellikle yakin dogudaki, kadin, erkek, çocuklarla birlikte. Birçogunun orada endise ettigi arkadaslari ve aileleri var. Duyulan üzüntüde yalniz degilsiniz. Almanya’daki pek çok kisi de öldürülen ve kaçirilan Israilliler ve Gazze’de masumca öldürülenlerin, yaralilarin ve aci çekenlerin akibeti konusunda derin endise duyuyor ve acilarini paylasiyor. Bu acilari ben de paylasiyorum“ ifadelerini kullandi.

Scholz, Gazze’de baris yolunda atilacak önemli adimlardan birisinin, Ramazan ayinda daha uzun süreli bir ateskes olacagini dile getirdi. Israil’in uluslararasi hukuk kurallarina uymak ve sivilleri korumak zorunda oldugunu vurguladi. Almanya’nin, Gazze Seridi’ne gida, ilaç ve diger yardim malzemelerini göndererek yardim sagladigini hatirlatan Olaf Scholz, "ABD’den sonra dünyadaki diger tüm ülkelerden daha fazla yardim yapiyoruz. Israillilerin ve Filistinlilerin büyük çogunlugunun ayni seyi istediginden eminim. Baris istiyorlar. Bu yönde atilacak adimlardan biri, tercihen Ramazan ayinda daha uzun süreli bir ateskes olacaktir. Böyle bir ateskes Gazze’ye daha fazla insani yardimin ulasmasini saglayacaktir. ABD Baskani Joe Biden, ben ve diger pek çok kisi bunun için tüm gücümüzle çalisiyoruz" dedi.



"Tüm Müslümanlar Almanya’ya aittir"

Asiri sagci AfD Partisinin, ülkedeki yabancilari sinir disi etme planlari ile ilgili sürekli sorular aldigini belirten Scholz ülkedeki irkçilik ve ayrimcilik hakkinda su ifadelere yer verdi, "Ramazan ayinin baslangicinda düsüncelerim, ayni zamanda dayanisma konusunda endise duyan Almanya’daki Müslümanlarla birlikte. Asiri sagcilarin irkçi sinir disi etme planlarina iliskin haberlerin ardindan, gelecekle ilgili endiseli sorular duymaya devam ediyorum. Bu iç karartici bir durum. Çünkü bu sorulari soranlar bizim is arkadaslarimiz, okul ve spor kulübünden bizim arkadaslarimiz ve bizim komsularimiz. Bence buna cevabimiz çok net olmali. Ülke olarak bölünmeye izin vermeyecegiz. Tüm vatandaslarimiz, göç geçmisi olsun ya da olmasin Almanya’ya aittir. Müslümanlar da tipki Yahudiler, Hristiyanlar ve diger din ve dünya görüsüne mensup olanlar gibi Almanya’ya aittir"

Mesajina, nefret dolu, ayrimci yorumlarin gelecegini bildigini söyleyen Almanya Basbakani konusmasini, "Bunun bizi yildirmasina izin vermeyelim. Sanal ortamda çikan seslerin bizi aldatmasina izin vermeyelim. Biz çogunluguz, biz daha fazlayiz, biz hep birlikte dünyaya daha açik, daha hosgörülü ve demokratik bir ülkeyi ifade ediyoruz. Bilhassa simdi ramazan baslangicinda“ sözleriyle bitirdi.
Kaynak: İHA