IBB Baskan Adayi Kurum Açiklamasi 'Istanbul'da 650 Bin Konutu Dönüstürmek Zorundayiz, Bu Bir Milli Güvenlik Meselesi'

Istanbul Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Murat Kurum, Istanbul’un bir deprem sehri oldugunu vurgulayarak, 650 bin konutun acil dönüsmesi gerektigini ifade etti. Kurum yaptigi konusmada, “Istanbul’a odaklanacagiz. 650 bin konutu dönüstürmek zorundayiz. Bu bir milli güvenlik meselesi. 31 Mart’ta bunun seçimini yapacagiz. Bir tarafta söz verip sadece 5 bin konut dönüstürenler var. Maalesef Istanbul disinda her seyle ilgilenmisler. Bizi sokakta bir eliyle kentsel dönüsüm yaparken, bir eliyle santiyede çalisirken görecekler” dedi.

IBB Baskan Adayi Kurum Açiklamasi 'Istanbul'da 650 Bin Konutu Dönüstürmek Zorundayiz, Bu Bir Milli Güvenlik Meselesi'
Istanbul Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Murat Kurum, TRT Haber canli yayininda gazetecilerin sorularini cevapladi. Mevcut yönetimin, trafik sorunu ve depreme hazirlik konusundaki performansiyla Istanbullulari usandirdigini, biktirdigini, üzdügünü ve yordugunu belirten Kurum, “Sabirsizlikla 31 Mart’in gelmesini bekliyorlar. Degisim gerçeklessin istiyorlar. ‘Gerçek Belediyecilik’le ifade ediyoruz, Istanbullu, sorunlarini çözecek bir baskan istiyor. 5 yillik kirginlik, üzgünlük, bir umuda dönmüs. 31 Mart’ta “Gerçek Belediyecilik’le tanisacak. Istanbul’un deprem sorunuyla ilgili mücadele edilen, öbür taraftan ulasim çilesini ortadan kaldiran ve o Istanbul’umuzun her medeniyetinin, kültürünün, inancinin özgürce yasadigi huzurlu bir Istanbul’un bekliyorlar. En çok dinledigimiz sikayet ulasim. Insanimiz ulasimla ilgili gerçekten içinden çikilamaz bir hale gelen metro kuyruklari, metrobüs çilesinden bahsediyor. Arnavutköy’de otobüs hatti sorunu var. Kartal’da Ugur Mumcu Mahallesi’ne gittik; ‘Biz buradan otobüse binip Kadiköy’e giderdik, simdi gidemiyoruz’ diyorlar” seklinde konustu.

Istanbullularin en büyük endisesinin deprem oldugunu vurgulayan Kurum, “Muhtemel depremle ilgili evlerinin bir an önce yenilenmesini isteyen vatandaslar var. Bunu çok duyuyoruz. ‘Bir an önce gelin, evlerimizi yapin’ diyorlar. Bunun disinda sokak hayvanlarini duyuyoruz, taksi meselesini, sosyal yardimlardaki adaletsizligi, yesil alan yetersizligini, gençlerin kütüphane eksikleri ve spor alaniyla ilgili eksikleri kültür sanat alaninda yeni Kültür Merkezi ihtiyaçlari gibi birçok ihtiyaci bize iletiyorlar. Insanlar en çok ilgi istiyor. Bazen öfkeleniyorlar, en çok ilgisizlik, insanlarimizin göz ardi edildigini ve sorunlariyla birebir ugrasilmadigini Istanbul’un 39 ilçesi söylüyor. Aylardir çalismalarimizi yaptik, projelerimizi hazirladik milletimizle paylastigimizda bu heyecani görüyoruz. Bizim için santiyelerde çalisan, odaginda sadece Istanbul’un gelecegi olan bir baskan adayi. Nisan gelecek yüzler gelecek diyoruz" diye konustu.



“Siz söyleyip yapiyorsunuz”

Kampanya döneminde verdigi tüm vaatleri yerine getirecegini vurgulayan Kurum; Elazig’da, Malatya’da, Izmir’de, Kastamonu’da ve Giresun’da yasanan afetlerden de söz etti. Verdikleri her sözü tuttuklarini söyleyen Kurum, “Elazig’da, Malatya’da, Izmir’de depremler oldu ve oralara gittik. ‘Mustafa Pasa’da Abdullah Pasa’da Rüstem Pasa’da bütün mahallelerde dönüsüm yapacagiz’ dedik. O zaman bize ‘nasil yapacaksiniz’ dediler. ‘Milletimizle el ele vererek örnek bir dönüsümü yapacagiz’ dedik. 1 yilda bitirecegiz iddiasinda da bulundum. Günlerce deprem bölgelerinde kaldik. Ben sokak sokak gezerken, ‘Kara Murat geliyor’ dediler. 6 ayda teslimler basladi, 1 yilda büyük bir kismi verildi.

1 yili geçenler de oldu. Verdigimiz sözleri tutuk. 6 Subat’ta etkilenen illerden biri de Elazig’di. Bu konutlar sayesinde, tabii ki Allah’in takdiridir ancak can kaybi az oldu. TOKI’de yasayan hiçbir kardesimizin burnu bile kanamadi" dedi.

Muhalefetin o dönem ‘parayi bulamazsiniz, yetistiremezsiniz’ elestirileri yönelttigini hatirlatan Kurum, “Ama ne oldu, yetistirdik. Kastamonu Bozkurt’ta sel oldu. Giresun’da da sel oldu. ‘Yapamazsiniz, kaynak bulamazsiniz’ dediler. Izmir’i muhalefet yönetiyor. Arkadan sözleri duyuyorum; ‘Ne yapacaklar, geziyorlar’ gibi. Günlerce enkaz basinda kaldik. Önce arama kurtarma yapiyorsunuz. Biz dedik ki; ‘hiç üzülmeyin enkaz altindan vatandasimizi çikartacagiz. Mal önemli degil. Yenisini yerinde yapariz’ dedik ve Bayrakli’da yaptik. Bir ablamiz, ‘gerçekten siz söylüyorsunuz ve yapiyorsunuz. Ben CHP’liyim. Sizinle bizimkilerin arasindaki fark, siz söylüyor ve yapiyorsunuz’ dedi” diye konustu.



“Verdigi sözleri tutmus biri olarak Istanbullularin karsisindayim”

Afet bölgelerinde verdikleri sözleri tuttuklarini ve milletin takdirini aldiklarini söyleyen Murat Kurum, “En son Kahramanmaras Pazarcik merkezli depremde günlerce oradaydik. Öyle büyük bir milletimiz var ki; ‘Allah devletimize zeval vermesin’ dedi.

Enkaz altinda yavrusunu, annesini bekleyen vatandasimiz bize böyle seslendi. Bizi orada gördüler, baktilar ki onlar için çalisan birileri var. Yanginlarda, meydanlarda hep onlarin yanindaydim. 650 bin acil yikilacak konut dedik. Bunlarin hepsini yapacagiz. Hizli bir sekilde bu insaatlara baslayacak ve kimse memleketinden, kimse yerinden, yurdundan olmayacak. Buradaki demografik yapi nasilsa, burada yasayan insanlarimizin ihtiyaci, beklentisi nasilsa biz bunlari gerçeklestirecegiz. 3 ayda 11 ile gittik. Yerlerimizi tespit ettik. 11 ilimizde 180 bin konutu 3 ayda baslattik. Üzüldük, agladik ama o temelleri attigimizda konutlarin insaatlari ilerlerken insanimizin yüzlerindeki gülümseye görseniz. ‘Biz bedava yapacagiz, iste söyle yapacagiz, böyle yapacagiz’ dediler. Milletimiz yine eser siyasetinden yana oldu ve Mayis seçimlerinden bir tavir gösterdiler. Türkiye Yüzyilinda Sayin Cumhurbaskanimizi yeniden Cumhurbaskani seçtiler. Biz bunlari yapacagiz ve zaten yapmis biriyim. Antalya’daki Mugla’daki orman yanginlarinda da sözünü tutmus, bu insaatlari yapmis biri olarak Istanbullularin karsisindayim" ifadelerini kullandi.

“Istanbul’da 650 bin konutu dönüstürmek zorundayiz. Bu bir milli güvenlik meselesi”

Bes yillik Çevre ve Sehircilik Bakanligi döneminde, Türkiye’nin 81 ilinde eserleri oldugunu hatirlatan Kurum, “Çevre ve Sehircilik Bakanligi bütçesini arastirin. Birçok bakanliktan düsük. Ama TOKI ile, Emlak Konut’umuzla, Iller Banka’mizla ve vatandasimizla el ele verdik, basardik. ‘Isçi bulamazsiniz, mühendis yok’ dediler, hepsini bulduk. Istanbul’a da bu tecrübe ile geliyoruz” dedi.

Bakan oldugu dönemde Türkiye’nin dört bir yaninda birçok projeyi hayata geçirdigini anlatan Kurum, “81 ilde izim var. Bingöl meydaninda da, Agri’daki nehirde de, Bursa Ulu Camii etrafinda da izim var. Bitlis deresindeki düzenlemede, Konya Mevlana Müzesi’nin karsisinda, Ankara’nin tüm ilçelerinde, Trabzon’un Çömlekçi’sinde Rize’nin Ayder’inde Giresun’un merkezinde, Samsun Canik’te, Sinop tarihi meydanda izimiz var. Istanbul’un 39 ilçesinde bizim baslattigimiz kentsel dönüsüm santiyesini görürsünüz. 173 bin konut dönüsüyor. Hem 81 ile çalismisiz, hem de TOKI ile 1 milyon 250 bin konut rakamina ulasmisiz. Türkiye genelinde ise 2 milyon 200 bin. Istanbul’da 800 binin dönüsümü saglanirken, 173 bininin de devam ediyor. Tuzla’da, Pendik’te en büyük kentsel dönüsüm, Kartal Orhantepe’de kendiliginden çöken binanin etrafinda konutlarimizi görürsünüz. Kadiköy’de 15 bin konutluk santiye bitme asamasinda. Üsküdar Çamlica eteklerinde, Ümraniye’de dönüsüm projesi yürüyor. Atasehir’de, Beykoz Tokatköy’deki dönüsümü görürsünüz. Beyoglu-Okmeydani’ndan dolayi bizim için ‘Katarlilara satacaklar’ dediler. Bulsunlar bir tane Katarli. Güngören’de Fatih’te bizim izimizi görürsünüz. Üsküdar’da Çocuk Köyümüzü açacagiz, Türkiye’de ilk. Esenler’de Türkiye’nin ilk akilli sehri konutlarini görürsünüz. Zeytinburnu, Basaksehir’de yeni bir sehrin insaa edildigini görürsünüz. Avcilar’da mülkiyet sorununu çözüldügümüzü görürsünüz. Esenyurt’un okul ihtiyacini giderirken bizi santiyede görürsünüz. 39 ilçede, 964 mahallede izimiz var. Bakanlikta da onlar gibi yari zamanli belediyecilik yapmadik. ‘Arada bir belediyeye ugrayalim’ gibi çalismadik. Biz milletimizle el ele verdik. Biliyorlar ki; Murat Kurum söz verdiyse yapar. Çünkü geçmiste yaptik” diye konustu.

Istanbul’da beklenen büyük depremin milli güvenlik meselesi oldugu görüsünü yineleyen Kurum, söyle devam etti: “Simdi tek motivasyonumuz sadece Istanbul. Istanbul’a odaklanacagiz. 650 bin konutu Istanbul’da dönüstürmek zorundayiz. Bu bir milli güvenlik meselesi. 31 Mart’ta bunun seçimini yapacagiz. Bir tarafta söz verip sadece 5 bin konut dönüstürenler var. Maalesef Istanbul disinda her seyle ilgilenmisler. Bizi sokakta bir eliyle kentsel dönüsüm yaparken, bir eliyle santiyede çalisirken görecekler.”

“Istanbul’un baskani Istanbul bu haldeyken tatil yapmaz”

Murat Kurum, IBB Baskani Ekrem Imamoglu’nu afetler sirasinda Istanbullulari yalniz biraktigi için belirtti.

Kendisini Istanbul’un sorunlarini çözmeye adayacagini söyleyen Kurum, “Bütün bilim insanlari altini çizerek ifade etti; Allah göstermesin Istanbul’daki deprem büyük hasarlara yol açar. Bunu herkes söylüyor. Kendileri sürekli çalistayda. Hep reklam, ama icraat yok. Bu seçim bizim kader seçimimiz, bu seçim Türkiye Yüzyilinda Istanbul’un lokomotif bir sehir olup olmayacagini seçecegimiz bir seçim. Deprem riskinin ortadan kaldirilmasina iliskin irade koyacagimiz bir seçim. Trafik çilesini bitirecegiz. Yoksa ayni metrobüs duraklarinda bu çileye devam edecegimizin kararini verecegimiz bir seçim, o yüzden yerel seçim hizmet seçimi ve bu hizmet seçiminde 650 bin konutu milletimizin destegiyle dönüstürecegiz. Kaynagimiz var. Istanbul’un kaynagini reklama, algiya harcamazsaniz, kendi gelecek ikbaliniz için harcamazsaniz, Istanbul’un kaynagi her seye yeter. ‘Israfi bitirdik’ tabelalarina 175 milyon lira, iki konsere de 550 milyon TL harcarsaniz siz Istanbul’un sorununu çözemezsiniz. Asil israfi yapanlara cevap vermeliyiz. Istanbul’un 571 yillik onuru, gurur var. Tüm medeniyetleri içinde barindiran, tüm güzellikleriyle bizi burada yasatan Istanbul’a borcumuzdur. Biz hep bu anlayisla çalisacagiz. 1 Nisan’da milletimiz bizi nerede istiyorsa orada olacagiz. Nasil yapilacagini bilmiyor ki, ilgisiz ve bilgisiz baskan olursaniz, tatilci bir baskan olursaniz yapamazsiniz. Nasil yapilacagini anlatiyorum. Ögreteyim, ben yaptim. Istanbul’un baskani Istanbul bu haldeyken tatil yapmaz, yapmayacagim. Istanbul’un baskani Istanbul’un sorunlariyla ilgilenmek zorunda. Bizim de ailemiz, çocuklarimiz var. Bizim ailemiz artik 16 milyon Istanbullu. Eger bu koltuga talipseniz, bunu göze almak zorundasiniz. Bu mücadeleyi vermezsek, ön alamayacagimiz çözümsüzlük yumagina gidiyoruz” diye konustu.



“Benimle gelip proje konusamaz”

Istanbul’daki su basan metro hatlarini, bozulan yürüyen merdivenleri ve kuyrukta kalan vatandasi isaret eden Murat Kurum, “Yaptiklarini göstersin nerede? Bakin ben anlatiyorum. Yeni bir metro ilahesi yapmamis. Biz ihale etmisiz, üç metro hattini iptal etmis. O da yetmezmis gibi Sancaktepe’de açtigimiz metro insaatina hafriyat dökmüs, Büyükdere Caddesi’ndeki trafik bitsin diye yapacagimiz tünele beton dökmüs. Istanbul’un meselelerini konustugunu görüyor musunuz? Siz hiç Istanbul’un meselelerini anlattiklarini görüyor musunuz? ‘CHP’de nasil es baskan olurum’, ‘Kiliçdaroglu’nu arkadan nasil hançerlerim.’ Ayak ‘oyunlariyla Istanbul’un kaynaklarini harcayarak Canan Kaftancioglu’nu nasil saf disi birakirim.’ Kendileri söylüyor, büyüklerimiz dedikleri kisiler söylüyor. Benimle gelip proje konusamaz. Genel Baskani Kagittepe diyen Istanbul’un sorunlarina ne kadar hakim görüyoruz. Sen Büyüksehir Belediye Baskani olacaksin, metronun yürüyen merdivenleri çalismayacak, su basacak, insanlar çile çekecek sen de ‘belediye baskaniyim’ diyeceksin öyle mi? Külahima anlat. Sen niye belediye baskanisin? Yürüyen merdiven çalismiyor, sorsan ‘engellemisizdir’ kesin. Böyle bir isi konusamazlar, böyle bir dertleri yok. Bölme, parçalama, ekarte etme, yol yürüdügün arkadaslari nasil saf disi birakma olsa onu konusur ama proje konusamaz” dedi.



“Metro hatlarini 2029’da 650 kilometreye, 2034’te bin 4 kilometreye çikartacagiz”

Murat Kurum Istanbul için hazirladigi 2029 ve 2034 planlarini da paylasti. Metro hatlarinin 5 yilda 2 katina çikacagini ifade eden Kurum, Istanbul’un toplu ulasim ve trafik sorununa çözüm getirecek projelerini anlatirken, “Çalisarak yapiliyor bu isler. Yeni metro hatlarini, tüneller ve lojistik merkezlerle birlikte yapacagiz. Biz diyoruz ki; ‘ugrastiran degil ulastiran Istanbul’ olsun. Projelerimizi hedeflerimizi ortaya koyduk. Istanbullu kardeslerimiz yilda 288 saat yolda kaybediyor. Ömründen de 3 yili trafikte kaybediyor. Sevdiklerinizle mecburen daha az vakit geçiriyorsunuz. 2019’da yüzde 47’ymis trafik yogunlugu. Simdi ise yüzde 64 olmus. Pik saatlerde ise yüzde 90’a çikiyor. Müdahale çok önemli. Müdahale etmezsek trafik içinden çikilamaz bir hal alacak. 350 kilometre metro hattimiz var. Onlar 5 yilda 230 kilometre demisler, sadece 8 kilometre yapmislar. Bedelini ödedikleri metro mesafesi 8 kilometre. 2019 sonrasinda yapilan dönemin yüzde 17’si 8 kilometre. 47 kilometre diyorlar, desinler ki; ‘yanlis.’ Bunlarin içinde Rahmetli Kadir Agabey zamaninda baslayan isler var. 2019’da 39 kilometre yapip teslim etmisiz. Onlar da 8 kilometresini bitirip açmislar ve sonra diyorlar ki; ‘biz açtik.’ Fikirtepe’de parasini benim ödedigim, santiyesini her sürecini benim yürüttügüm projeyi ‘ben yaptim’ diyorlar. Mecidiyeköy-Mahmutbey Hatti 18 kilometre. Yüzde 99’unu 2019’a kadar bitirmisiz. O 0,28 kilometre yapmis. 200 metre. Dudullu-Bostanci hattinin yüzde 70’ini biz yapmisiz. Cibali-Alibeyköy Metrosu’nun yüzde 99’unu biz yapmisiz, yüzde 0.09’unu yani 90 metresini o yapmis. Ikitelli-Bahariye hatti 2 kilometre. 1 kilometre biz, 1 kilometre o yapmis. 39.3’ünün parasini biz yapmisiz, o da 8 kilometresini yapmis. Bunlarin hepsini ‘ben yaptim’ diyor. Gelsin bunlar için ‘yanlis’ desin. Sifirdan basladiklari metro ihalesi hiç yok. 2029 ve 2034 hedefi koyduk. 10 yilda trafik çilesini bitirmek istiyoruz. 72 karayolu, yüzde 26 rayli sistem, yüzde 2 denizyolu kullaniyorlar. 2034’te rayli sistemi yüzde 48’e çikarmak, kara yolunu da 48’e getirmek istiyoruz. Metro hattimizi 2 katina çikariyoruz. 2034’te de bin dört kilometreye çikartacagiz. 5 yilda 650 kilometreye çikartacagiz. En acil en öncelikli metro hatlarini yapacagiz” diye konustu.



“Bogazin altini yeni bir tünelle geçecegiz”

Murat Kurum, Istanbul trafigini rahatlatacak projelerini anlatirken söyle devam etti:

“TÜYAP-Beylikdüzü -Haramidere-Avcilar-Sefaköy hatti. Öncelikli hatlarimizdan biri olarak bunu yapiyoruz. Sefaköy-Incirli-Yenikapi’yi bagliyoruz. Yine Incirli’den Sögütlüçesme’ye kadar giden ve bogazi geçecegimiz yeni bir tünel. Yeni bir tünelle bogazin altini geçiyoruz, Sögütlüçesme’ye geliyoruz. TÜYAP’tan binen vatandasimiz, bogazin altindan geçerek Cevizli’ye kadar kesintisiz ulasim sagliyor. Bizim ilk öncelikli islerimizden bir tanesi.Diger taraftan ise; Vezneciler’den hattimizi aliyoruz, Bayrampasa-Eyüp-Gaziosmanpasa-Mescid-i Selam’a kadar metro hatti. Bu da öncelikli bir is Anadolu Yakasi’nda Sabiha Gökçen-Samandira-Sarigazi-Yenidogan metro hattimizi ve buradan Sultanbeyli-Kurtköy-Sabiha Gökçen Metro hattimizi yaparak bir taraftan da Istanbul’un lojistik hattini yapiyoruz. Istanbul’un lojistik hatti kapasitesini 3-5 sene sonra dolmak üzere. Bizim bir lojistik hat ve yine hizli rayli sistem hattini yapmamiz lazim. Kuzey Marmara Otoyolu’ndan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek 47 kilometrelik hatti yapacagiz ki, Marmaray’daki yükü alalim. Istanbul’un lojistigini Istanbul’un içine girmeden kuzeyden sehre ilave yük getirmeden 6 yeni lojistik köyle Istanbul’un trafigini yüzde 25 azaltacagiz. Agir vasita yükü yaklasik yüzde 25. Sehrin kuzeyine tasiyarak ve buradaki liman projesiyle lojistik üsler köyler kuracagiz. Anadolu ve Avrupa Yakasi’nda otogarlari da bu güzergaha tasiyacagiz. Toplu ulasimla insanlarimizin evine ulasmasini saglayacagiz. 122 kilometre karayolu tünelimiz var. alternatif bir yol olarak 88’i Avrupa 34’ü Anadolu’da olmak üzere yapacagiz. Insanlarin kesintisiz bir sekilde bu tünellerimizden gidiyor olacak. 2029’a kadar olacak. Kilyos’tan baslayip Beylikdüzü’ne kadar gidecek bir tünelden bahsediyoruz. Istanbul’a baksalar sorunlari problemleri görecekler. Harem’den baslayip Çubuklu’ya, Göztepe’den sahil yoluna alternatif yol güzergahlari koyuyoruz. Istanbul’a yük getirmeden, yükü azaltacak ulasim agini da karayolu tünellerini de yapacagiz. Kavsak ve yol düzenlemeleriyle birlikte 64 dakika olan yol süresini 39 dakikaya düsürmek istiyoruz.”

“Istanbul’a 100 metrobüs 200 otobüs ekleyecegiz”

IETT filosunu güçlendirilecegini aktaran Murat Kurum, “Metrobüs ve IETT hatlariyla ilgili de planlarimiz var. 100 metrobüs, 200 otobüs ekleyecegiz. Silivriye kadar hattimizi uzatiyoruz. Kartal Ugur Mumcu Mahallesi’ndeki vatandasimiz Kadiköy’e gidemiyorsa, Arnavutköy’deki vatandasimiz sehrin içine gidemiyorsa bu sorunlarla ilgilenecegiz. Biz bunu gidermezsek Istanbul artik yasanamaz hale gelir.” diye konustu.

Otopark sorununa da deginen Kurum, “otopark olmazsa olmazimiz. 39 ilçede 250 bin otopark projemiz var. ISPARK’A yüzde 25 indirim yapacagiz. 1 Nisan’da hemen ilk Meclis toplantimizda ele alacagiz. Ilk yarim saat ücretsiz olacak. Yaptigimiz her ise bir bakis açisiyla bakiyoruz. Alti otopark üstü park. Allah korusun bir afette toplanma yeri olacak. Helikopter inme yeri olacak. Her isimize bu bakis açisiyla bakmaya çalisiyoruz” dedi.

Kurum, taksi sorununu yüksek teknolojinin de yardimiyla nasil çözeceklerini, “Öncelikle bütün hizmetleri ‘Dijital Istanbul’ dedigimiz merkezden yönetecegiz. Bir ayagi da taksiler olacak. Vatandasimiz uygulamadan taksi çagiracaksa, buradan tek sistemden çagiracak. Istanbul taksisi bir marka olacak. Soförlerimize, önüne gelenin taksicilik yapamayacagiz ödül-ceza gibi uygulama getiriyoruz. Puan alan, ödül alan, gerekirse ceza alan bir sistemde olacaklar. Tek merkezden sistemi yönetecegiz. Taksi ile alakali çagirmak istiyor, klasik taksi ya da büyük taksi. Iste sürücüsü, hibrit araç, elektrikli araç hepsini görecekler. Aldiginiz hizmetten dolayi puanliyorsunuz. Taksiciyi de çaresiz birakmayacagiz. Onlarin da yeni araç, kabinli araç talebi var. Eksik taksi plakasiyla ilgili ihaleye çikacagiz. Yeni taksilerimizi Istanbul’un ruhuna, kültürüne uygun bir sekilde taksiyi artirip taksi sorunu tamamen ortadan kaldiracagiz. Taksicilerle de bir araya geldim. Onlarin da talepleri var. Bir masaya oturacagiz ve sorunu bitirecegiz. Maksimum 6 ayda bitiririz. Duraklari yenileyecegiz. Bizim projelerimizin hepsi hazir. Dertli olursaniz, dert insani yollara düsürür ve çalisirsiniz. 1 Nisan sabahi çalismaya basliyoruz" diye konustu.

Kurum, ‘Ulastiran Istanbul’ vizyonunun deniz ayagina iliskin de, “Deniz ulasimini da 2 kat artiriyoruz. Istinye’den baslayip Yenikapi’ya, Bogaz üzerinden Bostanci ile Yenikapi’ya baglayacagiz. Çubuklu’dan ya da Eminönü-Harem hatlari, Büyükçekmece de dahil deniz ulasimini artirmak istiyoruz. Deniz ulasimi afet yönetiminde de kullanacagimiz bir yer. Aktarmali yolculuklarda, deniz ulasimi ücretsiz olacak. Tesvik etmek için Bogaz’in iki yakasina geçecegimiz hatlari deniz ulasimiyla güçlendirecegiz” ifadelerini kullandi.

“2,33 milyar euro olan borç 5 yilda 4.19 milyar euroya çikti”

Murat Kurum, belediyenin borcunun artigini söyleyerek. IBB Baskani Ekrem Imamoglu’nu ve yönetimi elestirdi.

IBB’nin öz kaynaginin geriledigine dikkat çeken Kurum, “Ilgilenmezseniz, belediyeye hakim olmazsaniz, belediye disinda her isle ugrasirsaniz istirakleriniz de zarar eder, vaatlerinizi de yapamazsiniz. ISPARK neden zarar eder? Yeni yatirim yok, yeni bir otopark yok. Personel maliyeti var sadece. Nasil zarar ediyor? Tatilci baskan dedigimizde zoruna gidiyor belki ama böyle. Sehirde düzen olacak. Sokak hayvani, Scooter hepsinin düzeni olacak. Park yeri cepler olacak. Oralara park edecekler. Onun disinda park edemeyecekler. Bunun düzenlemesi de olacak. Hep söyledikleri ayni, ‘engelleniyoruz, yaptirmadilar.’ Bahane siyasetini 5 yildir Istanbullular duyuyor. 2,33 milyar avro olan borcu, 4.19 milyar avroya çikarttilar. Neredeyse 2 kat artmis borç. Koca ISKI ödeme yapamiyor. 1 litre su kaynagi gelmemis. Bugün bir vatandasimiz; ‘Bunlar bizi susuz birakacak’ diyor. Sorsaniz ‘engellendik.’ Bu kadar borç nasil çikti? Yesil alan yapmadiniz, metrolari kapattiniz. ‘Basardik’ diyorlar. Evet Istanbul’u mahvetmeyi basardiniz. Karsinizda basarisiz bir Istanbul Büyüksehir Belediyesi var. Bütçesi 12 kat artmis, borcu 2 kat artmis. Reklam bütçesi artmis. Devletten yüzde 92’si gelmis. Devlet para göndermese Istanbul’da çalisan sistem de çalismaz. Maas ödeyemez personeline. Istanbul’un öz kaynaklari, yani projelerinden ve istiraklerinden geliri biz verdigimizde yüzde 30’mus. Yüzde 8’e düsmüs. Sonra ‘parayi nereden bulayim? diyor. Geçmiste yüzde 30 öz geliri olan bir belediye yüzde 8’e düsmüs. Baksaniz ‘israfi bitirdik’ diye billboard görüyorsunuz. Personelin yarisi ise girmis çikmis. Istanbul’un neresine gitsem IBB magdurlariyla karsilasiyorum. 5 yilda 47 bin ise giris, 33 bin çikis. Bazilari emekli, bazilari atilmis. Hafiza yok. Geçmisten gelen tecrübe olur, o yok. Sadece yeni personelle bu kadar is yapamazsiniz. Yeni gelen arkadaslar, var olan sisteme ayak uydurur. Biz onlar gibi yapamayiz. Haksiz yere kimseyi atmayiz. Sebepsiz yere isten atilan kardeslerimizi de ise alacagiz. Bu tablo her seyi anlatiyor. IBB neden is yapmiyor, neden zarar ediyor. Böyle ilgilenmezsen, personeli degistirseniz böyle olur” dedi.



“Anketlerde 1,5-2 puan öne geçmemizin telasi var”

Bazi basin organlarinda hakkinda çikan haberler için “Sasirdilar” diyen Murat Kurum, anketlerde öne geçtigi için bu tarz haberlerin yapildigini söyledi.

Kurum, “Böyle bir tablo ile karsilasacaklarini bilmiyorlardi. 5 yildir yaptigimiz gibi algi oyunlariyla Istanbullularin aklini çelsek diye ugrasiyorlar. Muhalif medya da projelerimizi anlatmak yerine karalamak için çabaliyorlar. O medya kuruluslarina bakin Istanbul’un sorunlarina iliskin bir tane konu yok. Gündem degistirme, gündemi farkli yerlere çekme. Peki Istanbul’un sorunlari ne olacak? Bu sorunlari çözmek için vatandasin sesi olmak durumunda degil misiniz? Bir merkezden bunu isleyelim. Ne istiyorlarsa söylesinler. Bizim alnimiz ak. Hesap veremeyecegimiz hiçbir sey yok. Siz Istanbul’u konusmayacaksiniz, Istanbul’un dertlerine konu etmeyeceksiniz. 1 Nisan sabahi bu islere koyulacagiz. Ondan sonra siz tatile mi gidersiniz, es baskanliga mi geçersiniz o bizi ilgilendirmez. Bu anlayisla çalistik ayni anlayisla yürütecegiz. Istanbul’u konusmasinlar. Bir program bir asirda 130 bin canimiz gitti diyorum, sonra asrin felaketinde 53 bin canimiz gitti diyorum, oradan cimbizla ‘130 bin kisi ölmüs itiraf etti’ diyorlar. 130 bin kisi vefat etse mutlu mu olacaksiniz? Bu nasil bir anlayis. Farkla kazanacagiz. Istanbul’u Istanbullu kardeslerimizle kazanacagiz. 1 Nisan’dan sonra Istanbul’un kardesi evladi olacagiz. Istanbul’u güzel bir gelecege hazirlayacagiz. Anketlerde 1,5 2 puan öne geçtik. Onun telasi var. ‘Algiyi nasil çevirsek, ne yapsak’ diye. Belediyenin kasasini bosaltiyorlar. 31 Mart aksami Saraçhaneye gelecegiz o israflari bir bir soracagiz. Hangi siyasi senaryolar üzerinden tezgah yaparlarsa yapsinlar, 31 Mart aksami geliyoruz. Özgür Bey özgür degil. Es baskan ne derse onu yürüten bir baskan konumunda. Onlar nasil istiyorsa, nasil mutlu oluyorsa öyle davransinlar. Bir aday çikiyor, terör örgütü elebasi ittifak isaret ediyor ve sonra aday geri çekiliyor. Baska bir yerde aday çikartiyorlar sonra geri çekiyorlar. 22 yerde aday göstermiyorlar. Kirli bir ittifak. Onlarin ne yaptiklari umurumuzda degil. Hangi kapi arkalarinda ne çikarlari varsa, bizi ilgilendiren Istanbullunun talepleri. Biz polemiklerin tarafinda olmayacagiz. Ittifaklarinin ne oldugunu milletimiz biliyor ve cevabi sandikta veriyor. IYI Parti Genel Baskani Meral Hanim’a ‘ablam’ diyordu bugün yolunu degistiriyor. Böyle bir anlayis. Hangi ittifaki kurmak istiyorlarsa yapsinlar, biz Istanbul’un, hizmetin yolundan ayrilmayacagiz. Önce Istanbullularin depremle ilgili trafikle ilgili iradeyi ortaya koyacaklari bir seçim olacak. Istanbullu kardeslerimizin feraseti kazanacak. Tüm halkimizla birlikte biz eserlerimizi yapacagiz. Onlar es baskan mi olur ne yapar biz ilgilenmiyoruz. Kendiyle mücadele ediyor. Kendi hallerine birakiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Ihtiyaç sahibi emeklilerimizin maasina ek olarak her ay 2 bin 500 TL ek ödeme yapacagiz”

Programda sosyal projelerini de aktaran Kurum, emeklilere, gençlere, kadinlara ve sokak hayvanlarina iliskin de konustu.

Genç girisimcilere 100 bin TL sermaye destegi vereceklerini söyleyen Kurum, "Üniversite ögrencilerine her yil 10 bin TL, ögrenci evlerine dogal gaz destegi verecegiz. Ulasimda gençlerimize yüzde 40 indirimi bugünkü rakamdan yapacagiz. 0-6 yas, ilkögretim ögrencileri ve tüm ögretmenlerimize ücretiz ulasim saglayacagiz. ISMEK’te ögrencilerimize yazilim dahil 39 ilçede kursalar olacak. Sanayi, üretim ve teknoloji ile gençleri bulusturacagiz. Ilk isini kuran kadinlara destek verecegiz. Dijital Istanbul çatisi altinda satislarina destek verecegiz. Istanbul’un gelecegi için 16 milyon birbirine destek olacak. O yüzden ben her evin evladi, kardesi olacagim diyorum. Gittigim her ilde böyle çalistim. Hangi partili olurlarsa olsunlar bana hep böyle baktilar. Biliyorlar Murat Kurum söyledigini yapar. Simdi de Istanbul’un 39 ilçesi için böyle çalisacagim. Gençlik merkezi kuracagiz. 39 ilçeden temsilciler olacak. Aynisi kadinlarimiz için olacak. Gençlerimizin ve kadinlarimizin taleplerini alacagiz. Beraber uygulayacagiz. 208 üniversiteden iklim temsilcileri seçtik. Kendi içlerinde ekipleri var, bizlere iklim degisikligi ile taleplerini ilettiler. Aldigimiz kararlari onlarla birlikte uyguluyoruz. Maalesef Istanbul’un sokaklariyla ilgili güvensizlik hat safhada. Sahipsiz köpeklerle ilgili tedbir alinmamis. 39 ilçeye hayvan bakim merkezleri kuracagiz. Sahipsiz hayvanlarimizin bakimlarini tedavilerini kisirlastirma islemlerini yapacagiz. 2 yakaya rehabilitasyon merkezleriyle kontrol atlina alacagiz. Trafik ve deprem konusundaki gibi kontrol altina almazsak sahipsiz hayvan sikintisini önce kontrol altina alacagiz. Emeklileri ayirmak lazim. Genç yas, orta yas ve orta yas üzeri diye. Ihtiyaç sahibi emeklilerimizin maasina ek olarak her ay 2 bin 500 TL ek ödeme yapacagiz. Yasam merkezlerini emeklilerimize verecegiz. Vakit geçiriyorlar, sohbet ediyorlar bunlarin sayisini artiracagiz. Yaptiklari ürünlerle ilgili bir pazar kuracagiz. Emekli olmus ama bir isle ugrasmak isteyenler var. ISMEK ile kurslar verecegiz. Istihdama katki saglayacak evinin ekonomisini güçlendirecekler. Kimse kendini yalniz hissetmeyecek. Her bir vatandasimizin yoldasi, kardesi destekçisi olacagiz. IBB olarak bu motivasyonla çalisacagiz, 31 Mart seçimleri Istanbul’un gelecegi adina karar verecegimiz bir seçim olacak. Milletimize bu sözlerimizi yerine getirecegimi söylüyorum. Geçmiste bunlari yapan bir kardesleriyim. 31 Mart’tan itibaren yine yapacagim” dedi.

Kaynak: İHA