Güney Kore'de Polisten Doktor Grevlerini Destekleyen Meslek Birliklerine Baskin

Güney Kore’de polis, doktorlarin baslattigi is birakma eylemini destekleyen bazi meslek birliklerine baskin düzenledi.

Güney Kore’de hükümetin üniversitelere daha fazla tip ögrencisi kabul etme planina karsi greve çikan asistan ve stajyer doktorlar, yasalari ihlal etmekle suçlaniyor. Seul polisinin grevi destekleyen Kore Tabipler Birligi (KMA) ve Seul Tabipler Birligi’nin (SMA) merkezlerine baskin düzenledigi bildirildi.

Grevi destekledigi iddia edilen yetkililerin cep telefonu ve bilgisayarlarinda inceleme yapildigi açiklandi.

Güney Kore Saglik Bakanligi, greve çikan stajyer doktorlara destek vererek toplu istifalari kiskirttiklari gerekçesiyle sali günü KMA Acil Durum Komitesi Baskani Kim Taek-woo ve eski KMA Baskani Lim Hyeon-taek dahil bazi meslek örgütü yöneticileri hakkinda suç duyurusunda bulunmustu.

Hükümetin verdigi süre dolmustu

Güney Kore’deki egitim hastanelerinde görevli stajyer doktorlar, hükümetin üniversitelere daha fazla tip ögrencisi kabul etme planini protesto etmek amaciyla 20 Subat’ta greve baslamisti. Krize neden olan grev nedeniyle rutin saglik hizmetleri aksarken, ameliyat gibi ciddi medikal operasyonlarin da yapilamadigi açiklanmisti. Grev nedeniyle ambulansin hastaneler tarafindan kabul edilmemesi üzerine 80 yaslarindaki bir kadin hayatini kaybetmis, olayla ilgili sorusturma baslatilmisti.

Güney Kore hükümeti greve katilan doktorlara yeniden isbasi yapmalari için 29 Subat’a kadar süre verirken, görevine dönmeyen doktorlar hakkinda yasal islem baslatilacagi duyurulmustu. Buna ragmen greve çikan yaklasik 10 bin doktordan yalnizca 294’ünün dün itibariyla görevlerine geri döndügü kamuoyuna yansimisti.
Kaynak: İHA