Euro-Med Açiklamasi 'Israil Tanklari Yardim Almaya Çalisan Filistinli Sivillere Ates Açti'

Avrupa-Akdeniz Insan Haklari Izleme Örgütü (Euro-Med) tarafindan yapilan açiklamada, "Ilk incelemeler, Israil tanklarinin Gazze’de insani yardim almaya çalisan Filistinlilere yogun ates açtigini dogrulamaktadir” denildi.

Euro-Med Açiklamasi 'Israil Tanklari Yardim Almaya Çalisan Filistinli Sivillere Ates Açti'
Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari 147 gündür sürerken, sivillere yönelik acimasiz saldirilarina her gün bir yenisini ekliyor. Israil ordusunun dün Gazze sehrinin güneybatisinda gida yardimi bekleyen Filistinlilere ates açmasi ve 112 sivilin ölümüne neden olmasinin ardindan kamuoyu bir kez daha Israil’e tepki gösterdi. Israil’in saldirinin ardindan yaptigi “siviller izdiham nedeniyle öldü” açiklamasina ise Isviçre merkezli Avrupa-Akdeniz Insan Haklari Izleme Örgütü (Euro-Med) bugün cevap verdi. Örgüt yaptigi açiklamada, “Yapilan ilk incelemeler, Israil tanklarinin Gazze’de insani yardim almaya çalisan Filistinlilere yogun ates açtigini ve yüzlerce sivilin öldügünü ya da yaralandigini dogrulamaktadir” ifadeleri kullanilirken, Israil ordusunun belirli yerlerden kesilmis bir sekilde video yayinlayarak kendisini vahsetin disinda tutmaya çalistigi belirtildi.

Israil ordusunun sivilleri vurdugunu dogrulayan 4 kanitin alti çizilen açiklamada, ilk kanitin ölen ve yaralananlarin vücutlarindaki yara izlerinin oldugu aktarildi. Açiklamada, “Sifa Hastanesi’ne getirilen siviller, örgüt arastirmacisi tarafindan belgelenmistir” denildi.

Örgüt açiklamasinda, 2. kanitin Israil tarafindan yayinlanan görüntüler oldugu kaydedilirken, “Bu görüntülerde kiyiya yakin bir yerde konuslanmis Israil tanklarindan ates açildigina dair sesli kanitlar yer almaktadir. Ancak ordu videoda siyah renk kullanarak bunu kasitli olarak gizlemistir. Görgü taniklari tanklarin olay yerine yakin bir yerde bulundugunu dogrulamistir” ifadeleri yer aldi.

Açiklamada 3. kanitin ise mermilerin ses imzasiyla ilgili oldugu, bu ses imzasinin vurulma aninda yayinlanan görüntülerde duyulabildigi belirtilirken, Israil ordusu tarafindan kullanilan 5.56 mermili otomatik bir silahtan geldiginin belirlendigi bildirildi.

Son olarak da, Israil ordusunun yayinladigi videonun kasitli olarak kesildigi ve çarptirildigi aktarilirken, görüntülerde etrafinda çok sayida cesedin oldugu 2 Israil tankinin görüldügü ifade edildi.

Euro-Med açiklamada, Israil güçlerinin kendileri için herhangi bir tehdit olusturmayan sivilleri açikça hedef aldigini vurguladi.
Kaynak: İHA