DEKAMER'den 'Deniz Çayirlari Günü' Paylasimi

Denizlerin akcigeri olarak kabul edilen Deniz Çayirlari ile ilgili Birlesmis Milletler Genel Kurulu, deniz çayirlarinin korunmasina yönelik farkindaligin artirilmasi için 2022’nin Mayis ayinda aldigi kararla, 1 Mart tarihini ‘Dünya Deniz Çayirlari Günü’" olarak kabul etti.

DEKAMER'den 'Deniz Çayirlari Günü' Paylasimi
Deniz çayirlarinin ekolojiye katkilari arasinda tropikal ormanlardan daha fazla organik madde üretmesi, besin zincirinde en üst sirada olmasi, yüzlerce omurgasiz ve alg türüne ev sahipligi yapmasi, her gün her m2 için 10 litrenin üzerinde oksijen olusturmasi, deniz canlilarina yaprak sürgünleri altinda barinak teskil etmesi, güçlü akinti ve dalgalarin siddetini azaltmasi, akinti ve dalgalarla birlikte su kolonunda olusan askida kati maddeleri bünyelerine alarak suyu berraklastirmasi, baliklarin ve krustaselerin/eklem bacaklilarin yumurtlama ve üremeleri için ortam habitat görevi görmesi, ekonomik baliklar için barinak teskil ettiginden sürdürülebilir balikçilik faaliyetlerine katki saglamasi en önemli özelliklerinden.

Dünya Deniz Çayirlari Günü nedeniyle Deniz Kaplumbagalari Arastirma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafindan merkezin sosyal medya hesabindan paylasim yapildi. Paylasimda bir Yesil Deniz Kaplumbagasi yer alirken, “Bugün ekosistemin önemli parçalarindan olan deniz çayirlarinin günü. Deniz çayirlari, biyoçesitlilik ve ekosistem sagligina katkida bulunarak suyun oksijenini zenginlestirirler. Pek çok deniz canlisina barinak saglar, yasamini destekler ve onlari beslerler. Tüm bunlarin yani sira deniz çayirlari su hareketini azaltarak sedimente katki saglar. Birçok önemli role sahip olan bu bitkinin bahçivanligini ise Yesil deniz kaplumbagalari üstlenir” denildi.
Kaynak: İHA