Türkiye Yüzyilinda Türkçenin Yüzyili

Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan, Türkçeye gereken hassasiyetin gösterilmesine katki sunmak adina düzenlenen ’Türkiye Yüzyilinda Türkçenin Yüzyili’ bilgi söleni basladi.

Türkiye Yüzyilinda Türkçenin Yüzyili
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapilan programa Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Uludag Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Türk Dil Kurumu Yüksek Uzmani Yasar Yilmaz, Uludag Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Sahin’in yani sira çok sayida akademisyen, ögretmen ve ögrenci katildi.

Türkçenin dünyanin birçok ülkesinde konusuldugunu belirten Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Türkçe’nin üzerinde hassasiyetle durulmasi gereken en önemli konulardan biri oldugunu söyledi.

Yayginlasan sosyal medyanin Türkçeyi kisirlastirdigina dikkat çeken Baskan Aktas, “Dil bir milletin kimligidir. Sözlü devirlerden yazili devirlere Türkçe kültürümüzün aktarilmasi için en önemli vasita olmustur. Binlerce yillik geçmise sahip Türkçe, kendine has bir içyapisi ve musikisi olan bizim en degerli hazine sandigimizdir. Türkiye’yi 784 bin kilometrekareden, Türkçeyi de sadece Türkiye’de konusulan bir dil olmaktan ibaret göremeyiz. Kirim’da da Moldova’da da Türkçe konusanlari görebilirsiniz. Kazakistan’da, Özbekistan’da, Azerbaycan’da dünyanin birçok ülkesinde Türkçe konusan insanlara denk gelirsiniz. Insan bildigi kelime sayisi kadar düsünebilir ve konusabilir. Bugün sosyal medya maalesef, Türkçemizi kisirlastirmakta ve dagarcigimizi daraltmaktadir. Belirli kelime sayisi ile sinirlanmis, özensiz bir Türkçe ile karsi karsiyayiz ne yazik ki. Dilimizi temiz tutmaliyiz ki düsüncelerimizden beslenen edebiyat ve sanat eserlerimiz daha nitelikli olsun. Çünkü dili yarinlara tasiyacak, islenerek zenginlesmesini saglayacak olan edebiyat ve sanat eserleridir. Türkçe üzerinde hassasiyetle durulmasi gereken elzem bir konudur. Zira Türkçe bizim en büyük zenginligimizdir” dedi.

Türkçenin farkli ülkelerde ögretilmesinin ve Türk kültürünün tanitilmasinin önemine de deginen Baskan Alinur Aktas, “Türkiye son çeyrek asirda yurt disindaki hamleleriyle, Türkçenin farkli ülkelerde ögretilmesi ve Türk kültürünün tanitilmasi adina çok güzel isler yapiyor. Yapilan bu isler, yaptigimiz ihracatlar ve fuarlardan çok daha kiymetli ve önemli. Bu çalismalarin, Türkiye’ye hizmet edecek adimlar olduguna yürekten inaniyorum. Kültürel diplomasinin önemi ve gerekliligi bugün daha iyi anlasiliyor. Birçok ülkede Türkçe bilen akademisyen, bürokrat, siyasetçi, edebiyatçi olmasi, Türkiye ile ilgili ülkelerin iliskilerinin kuvvetli köprülerle birbirine baglanmasi anlamina geliyor” diye konustu.

Baskan Aktas, Bursa’nin ayni zamanda ünlü Türk Ozani Dede Korkut’un ’Bursa Yazmasina’ ev sahipligi yaptigini hatirlatarak, misafirleri eserin sergilendigi Muradiye El Yazmalari Müzesi’ne davet etti.

Türk Dil Kurumu Yüksek Uzmani Yasar Yilmaz ise, Türk milletinin genis cografyada derin köklere sahip oldugunu söyledi.

Türk milletinin en eski izlerinin Çin askeri kaynaklarinda görüldügünü belirten Yilmaz, “Asya’dan, Avrupa’nin içine kadar her yönüyle izlerini gördügümüz Türk milleti böylesine genis bir cografyaya yayilmanin yaninda genis köklere sahiptir. Maddi ve manevi bu kültürü olusturan derin köklerin en eski izlerini Çin askeri kaynaklarinda, Köktürk Yazitlarinda, Divan-i Lügat-it Türk’te görüyoruz. Bilimsel çalismalar yapmak üzere Türkiyat Arastirmalari Enstitüsü, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Dil-Tarih Cografya Fakültesi gibi kisa sürede pes pese kurumlar kuruldu. Özellikle Türk tarihinin, kültürünün ve dilinin derin köklerine inilerek çok önemli çalismalar yapilmistir. Büyüksehir Belediyesi’nin katkilariyla düzenlenen Türkçenin Yüzyili Bilgi Söleni bu duyarliligin devamini gösteriyor” dedi.

Bilgi söleninin danismanligini üstlenen Uludag Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Sahin ise “Türkçe dünyanin en eski, çok genis cografyada milyonlarca konusana sahip ender dillerden biridir. Ilk örneklerinden itibaren gelismis bir dil olarak karsimiza çikan Türkçe, Türk boylarinin yazi dili olarak bilimde, sanatta, resmi yazismalarda, hemen her alanda kullanilmistir. Türkçe, sadece kendi kullanicilarinin degil yabancilarin da ögrenmek istedigi yaygin bir dil konumundadir. Türkçenin, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yasina denk geldigi bu dönemde bilinmesi, hatirlanmasi, sahip oldugu birikimin vurgulanmasi önemlidir. Degisen dünya sartlarinda kullanicilarinin ihtiyaçlarini karsilamasi, dünya dilleri arasindaki yerini koruyabilmesi, gelistirebilmesi için çesitli ortamlarda farkli açilardan konusulmasi gerekmektedir. Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin böyle bir projeyi gündeme getirip uygulamaya koymasi son derece anlamlidir” diye konustu.

Konusmalarin ardindan ögrenciler arasinda çevrim içi olarak Türkçenin dogru kullanilmasina yönelik bilgi yarismasi düzenlendi.

Dereceye giren ögrenciler, hediyelerini Baskan Alinur Aktas’in elinden aldi. Bilgi Söleni, Gazeteci Hakan Çelik’in sunumuyla devam etti.
Kaynak: İHA