Türkiye Dünyada Sigara Tüketiminde Zirvede

Türkiye’de sigara içme oraninin 2020 verilerine göre yüzde 30’lara yaklastigini belirten Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Sevket Özkaya, “Türkiye’de neredeyse her 3 kisiden biri sigara içiyor. Bu oran erkeklerde yüzde 42,1 iken, kadinlarda ise yüzde 19,2’dir. Ülkemizde 15 milyon vatandasimizin sigara içtigini biliyoruz” dedi.

Türkiye Dünyada Sigara Tüketiminde Zirvede
VM Medical Park Samsun Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Sevket Özkaya, 9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Günü dolayisiyla bilgilendirmede bulundu. Yapilan arastirmalarda Türkiye’nin kisi basina düsen ortalama günlük sigara tüketim adedi sayisinda 17,1 ile dünya birincisi oldugu belirtildigini söyleyen Prof. Dr. Sevket Özkaya, “Bu rakamin Yunanistan’da 15.7, Israil’de, 15.5 ile Japonya ve Avusturya’da 15.4 adet oldugu açiklandi” diye konustu.



“Pasif içicilik tehlikesine dikkat edilmeli”

Pasif içicilik olarak tabir edilen çevrenin kullanimina bagli sigara dumanina maruz kalmanin da saglik üzerindeki zararlarinin kesin olarak kanitlandigi belirten Prof. Dr. Özkaya, “Ben kullanmiyorum ama annem, babam, arkadaslarim kullaniyor diyenler de ciddi risk altinda. Pasif içicilikten en çok çocuklar etkilenmektedir. Sigarayi birakmak isteyenlerin öncelikle kararli olmasi gerekmektedir. Sigaradan daha az zararli oldugu iddia edilen ve kullanimi gittikçe yayginlasan elektronik sigaranin içerigindeki kimyasallarin en az sigara dumaninda bulunanlar kadar zararli oldugu arastirmalarda ortaya çikarilmistir” ifadelerine yer verdi.

“Akcigerlerde hasara yol açiyor”

Akcigere ulasan tüm kimyasal maddelerin akcigerlerde harabiyet yaptigini söyleyen Prof. Dr. Özkaya, “Günümüzde ‘bilerek ve isteyerek’ akcigerlere alinan en yaygin madde elektronik sigaradir” dedi.

Elektronik sigaranin içinde nikotin ve tatlandirici ön planda olmak üzere binlerce kimyasal sivi olup, pilli isitma sistemi reaksiyonuyla kimyasal bir aerosole dönüstüren bir ürün oldugunu belirten Prof. Dr. Özkaya, “Bunu kullanan ve sigara birakmak için kullanmak isteyenlerin sorduklari tek soru; elektronik sigara zararli midir sorusudur. Cevap ise evet, zararlidir” seklinde konustu.



“Elektronik sigara akcigerlerimizi eriten tehlikeli bir madde”

Isinan ve duman halinde akcigerlerimize gelen bu kimyasallarin akciger hasari yaptigini ve kisiler hissetmeden akcigerlerini erittigini söyleyen Prof. Dr. Özkaya, “Bu hastaliga literatürde EVALI (elektronik sigara ile iliskili akciger hasari) diyoruz. Yogun ve sik maruziyet durumunda, akut solunum yetmezligi ile karsimiza çikabiliyor” diyerek açiklamalarini sonlandirdi.
Kaynak: İHA