TOBB Baskani Hisarciklioglu Açiklamasi 'Kirgizistan Ile 5 Milyar Dolar Ticaret Hedefini Gerçeklestirecegimize Inaniyoruz'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Rifat Hisarciklioglu, Kirgizistan ile alinmis olan 1 milyar dolar ticaret hacmi hedefini astiklarini belirterek, “Simdi belirlenen 5 milyar dolar ticaret hedefinin de gerçekçi olduguna ve bunu da basaracagimiza inaniyoruz” dedi.

TOBB Baskani Hisarciklioglu Açiklamasi 'Kirgizistan Ile 5 Milyar Dolar Ticaret Hedefini Gerçeklestirecegimize Inaniyoruz'
Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ve Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) isbirliginde Türkiye-Kirgizistan Is Formu gerçeklestirildi.

TOBB ev sahipliginde gerçeklesen is formunda kamu kurum ve kuruluslari, farkli sektörlerde faaliyet gösteren is insanlarinin katilimi öngörülmekte olup, is forumunda iki ülke arasindaki is ve yatirim imkânlarinin degerlendirildi.

“Türk müteahhitleri Kirgizistan’da 1 milyar dolar degerinde olan 93 proje gerçeklestirdi”

Burada bir konusma gerçeklestiren TOBB Baskani Hisarciklioglu, iki ülke arasindaki ekonomik ve ticari iliskilerde mesafeler alindigini ancak arzu edilen seviyelerin çok çok gerisinde olundugunu ifade ederek, “Kirgizistan’da çesitli sektörlerde 500’e yakin Türkiye sermayeli firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalarimiz, binlerce Kirgiz kardesimize istihdam sagliyor. Türk müteahhitleri Kirgizistan’da bugüne kadar yatirim bedeli 1 milyar dolar civarinda 93 proje gerçeklestirdi. Bu projelerle firmalarimiz, Kirgizistan’in bagimsizligindan itibaren hayata geçirdigi kalkinma hamlesine destek verdiler. Türkiye olarak firmalarimizin Kirgizistan’da 1 milyar dolari asan yatirimlarindan gurur duyuyoruz. Insallah bu yeni dönemde çok daha basarili projelere imza atacagimiza inaniyorum” açiklamasinda bulundu.

“Kirgizistan ile 5 milyar dolar ticaret hedefini gerçeklestirecegimize inaniyoruz”

Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov’un ziyaretinde sirasinda alinmis olan 1 milyar dolar ticaret hacmi hedefini astiklarini dile getiren Hisarciklioglu, “Simdi belirlenen 5 milyar dolar ticaret hedefinin de gerçekçi olduguna ve bunu da basaracagimiza inaniyoruz. Ticaret ve yatirim açisindan pek çok imkanimiz var Türkiye olarak Italya ile Çin arasinda en büyük sanayi üretim hacmine sahip ülkeyiz. Otomotiv, beyaz esya, seramik ve konfeksiyonda Avrupa’nin ana tedarikçisiyiz. AB’nin kendi disinda, en çok otomobil ithal ettigi ülkeyiz. Avrupa birligine 1 milyonun üzerinde araba satiyoruz. Karayolu tasimaciliginda dünyada ikinciyiz. Turizmde Dünya’da en çok ziyaret edilen ilk 5 ülke arasindayiz. Küresel müteahhitlik hizmetlerinde dünyanin önde gelen 250 firmasindan 42’si Türkiye’dendir ve bu açidan da dünyada ikinci sirada gelmekteyiz” ifadelerine yer verdi.

“Kirgizistan’la ticaret yapilirken Çin pazari da göz ardi edilmemelidir”

Hisarciklioglu, Kirgizistan’in dost ve kardes bir ülke oldugu vurgusunu yaparak, “ Kirgizistan’a yapacaginiz yatirimlarda, ölçek sadece Kirgizistan pazari degildir. Kirgizistan’a yapilan yatirimlar, Avrasya Gümrük Birligi sebebiyle çok daha genis bir cografyaya ulasmak demektir. Bu da 180 milyonluk bir pazar demektir. Kirgizistan’la ticaret yapilirken Çin pazari da göz ardi edilmemelidir. Tabii ki, orta ve uzun vadeli vizyonumuzda, mutlak surette Türk devletleri teskilati bünyesinde, kendi gümrük birligimizin kurulmasi olmalidir. Kirgizistan, Bagimsiz Devletler Teskilatin cografyasinda Dünya Ticaret Örgütüne üye olan ilk ülkedir. Son 30 yilda yeniden sekillenen Avrasya siyasi haritasi bizlerin isbirligi içinde hareket etmesini zorunlu kilmaktadir” degerlendirmesinde bulundu.

Dünya’nin yeni düzeni içerisinde, Kirgizistan’in Türkiye için ayricalikli bir yere sahip oldugunu da sözlerine ekleyen Hisarciklioglu, Türkiye ile Kirgizistan arasindaki ortak dil, tarih ve kültür paydasinin iki ülkeyi daha da yakin kildigini aktardi.

“Kirgizistan gümrüklerinin modernizasyonu için de deneyimlerini aktarmak aktarmaya haziriz”

Iki ülkenin yakinligi dogrultusunda Kirgizistan’a desteklerinin devam edecegini de vurgulayan Hisarciklioglu, “Kirgizistan gümrüklerinin modernizasyonu için de deneyimlerini aktarmak aktarmaya haziriz. Zira TOBB olarak biz, Türkiye’nin kara gümrük kapilarini modernize ederek ihracatçilarimiza önemli maliyet avantaji sagladik. Ayni seyi burada da yapmaya haziriz. Lojistik alaninda da ciddi isbirligi firsatlari vardir. Ikili ticaretin artmasi için tasima maliyetlerinin azaltilmasi lazim. Karayoluna alternatif ulastirma imkânlari gelistirilmeli ve bu çerçevede Ipek Yolunun canlandirilmasi yeniden önem kazanmaktadir” ifadelerine yer verdi.

Orta Kusagin kendileri için öncelikli tercih oldugunu da ifade eden Hisarciklioglu, Hazar denizi, Karadeniz ve Akdeniz birbirine baglanacagini, Türkiye’nin de küresel ekonomiye daha güçlü bir sekilde entegre olacagini söyledi.

Diger bir isbirligi alani da Kirgizistan’da bulunan zengin su kaynaklarindan elektrik üretimi oldugunu sözlerine ekleyen Hisarciklioglu, Gerekli yatirim sartlari tesis edildikten sonra, Kirgizistan’in hidroelektrik potansiyelinin ekonomiye kazandirilmasi için ortak projeler gelistirebileceklerini ifade etti.

Program, Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz ve Kirgiz Cumhuriyeti Kirgiz Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Baskani Akylbek Japarov’un konusmalariyla devam etti.
Kaynak: İHA