Sani Konukoglu 2'Nci Gazi Oyunlari Kapanis Töreni

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, Gençlik ve Spor Il Müdürlügü, Il Milli Egitim Müdürlügü is birliginde Gaziantep Valiligi koordinasyonunda SANKO Holding Kurucusu merhum Sani Konukoglu anisina düzenlenen 2’nci Gazi Oyunlari kapanis töreni gerçeklesti.

Sani Konukoglu 2'Nci Gazi Oyunlari Kapanis Töreni
Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, kapanis töreninde yaptigi konusmada, merhum Sani Konukoglu ve Konukoglu Ailesinin Gaziantep’in sanayilesmesine önemli katkilar sundugunu söyledi.



“Gaziantep’in önde gelen sanayicileri sehirde sagladigi istihdamin yani sira elde ettigi gelirle kendi çocuklari ne istiyorsa memleketin çocuklari için de yatirim yapiyor” diyen Sahin, sözlerini söyle sürdürdü:

“Spor sehri Gaziantep’te en son SANKO Holding Yönetim Kurulu Baskani Adil Sani Konukoglu çok güzel bir spor lisesi ve tesisi yaptirdi. Gaziantepspor’un Süper Lig’e çikmasinda ailenin çok büyük emegi oldu.

Hepimizin bir basari hikayesi var. Sani Konukoglu’ndan, ‘Isin hilesi dürüstlüktür’ ilkesini ögrendim. SANKO’da 15 yil çalistim. Bize çok sey ögretti. Merhum Sani Konukoglu’nu rahmet ve minnetle aniyorum.”

SANKO Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Konukoglu da yaptigi konusmada, Gazi Oyunlari’nin gençlerin gelecegi açisindan büyük önem tasidigini belirterek, “Insan yasaminda sporun önemli yeri var. Gençlerimiz yasam için büyük önem tasiyan sporu birakmasin” dedi.

Konukoglu, “2’nci Gazi Oyunlari’nin rahmetli babam Sani Bey adina düzenleyen Büyüksehir Belediye Baskanimiz Fatma Sahin’in sahsinda bu anlamli organizasyona emek verip katki sunan herkese ailem adina tesekkür ediyor, mücadele eden tüm sporcularimizi tebrik ediyorum” diyerek sözlerini tamamladi.

25 Aralik Gaziantep Savunmasi Kahramanlik Panoramasi ve Müzesi’nde düzenlenen 2’nci Gazi Oyunlari kapanis törenine Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Berk, Gaziantep Il Milli Egitim Müdürü Yasin Tepe, Gaziantep Gençlik ve Spor Il Müdürü Mustafa Ertunç, spor dali il temsilcileri, sporcular ve davetliler katildi.

Gazi Oyunlarinin 1’incisi Galatasaray Baskani merhum Mustafa Cengiz anisina düzenlenmisti.

26 tesiste, 20 bransta yaris düzenlendi

Toplam 10 milyon TL bütçeli, 1 milyon TL ödüllü 2’nci Gazi Oyunlarinda sporcular; 26 spor tesisinde basketbol, futbol, voleybol, kort tenisi, futsal, karate, floor curling, taekwondo, hentbol, ayak tenisi, dart, bocce, hokey, atletizm, masa tenisi, oryantiring, güres, okçuluk, badminton ve yüzme branslarinda yaristi.

Sani Konukoglu kimdir

Gaziantep’te 1929 yilinda dogdu. Ilkokulu bitirdikten sonra 1943 yilinda ailesinin okumasi yönünde israrlarina ragmen dokumaciliga baslayarak is hayatina atildi. Ilk ise baslayisi kendisinin kullandigi tek tezgahla oldu. Istanbul’da 1947 yilinda 24 gözlü yerli bobin makinesi yaptirarak Gaziantep’e bu kapasitede ilk bobin makinesi getirdi.

Mevcut dokumalarinin kalitesini yükseltmek için 1951 yilinda Halep’ten aldigi apre makinesini bir magaraya kurarak çalismaya basladi.

Iki yil sonra ise Bursa’daki tornacilara 4 mekikli ekose gömleklik dokuyan Avrupa dokuma tezgahlarinin benzer modelini yaptirip Gaziantep’e getirdi. Böylece Gaziantep’te el tezgahlarini motorlu tezgaha dönüstürmede öncülük yapti.

Bursa’da 1965 yilinda havlu tezgahi imal ettirip, bu tezgahlar üzerine atilacak jakar makinelerini Gaziantep’teki tornacilara yaptirip havlu imalatina basladi.

Konukoglu, 1962’de hidrofil pamuk tesisi, 1963 yilinda 1500 ig kapasiteli pamuk ipligi tesisi kurdu.

Konukoglu, 1966 yilinda "Hilal Kollektif Sirketi’’ni kurdu. 25 bin iglik iplik tesisi projesi hazirlatan Konukoglu, 23 Subat 1972’de insaatina baslanan tesisin 20.000 iglik bölümünü 1974 yilinda devreye aldi.

Firmanin unvani 1977 yilinda Sani Konukoglu’nun isminden esinlenilerek "SANKO Tekstil Sanayi ve Ticaret A.S.’’ye dönüstürüldü. Sonraki yillarda bilinçli ve istikrarli adimlarla yatirimlara devam edilerek alaninda çok yüksek kapasite ve kaliteye ulasildi.

Bugün 14.000’i askin kisinin çalistigi SANKO Holding, tekstil, enerji, insaat ve ambalaj basta olmak üzere degisik sektörlerde faaliyet gösteriyor.

SANKO’nun geldigi nokta, Sani Konukoglu ve O’nun izinden yürüyen sonraki kusaklarin bilinçli, planli ve sabirli çalismasi ile mücadelesinin sonucudur. Bu anlayisla SANKO ve Türk ekonomisine, alanlarinda örnek ve öncü sirketler kazandirildi.

Firmasinin adi ile 1988 yilinda kurulan Sankospor’un yönetim kurulu baskanligini üstlenen Sani Konukoglu, diger sanayicilerle birlikte 15 Agustos 1989’da Gaziantep Sanayi Odasi’ni kurdu ve ilk yönetim kurulu baskanligina getirildi.

Sani Konukoglu, SANKO’nun sosyal hizmetlerini organize etmek amaciyla 11 Ekim 1989’da Sani Konukoglu Vakfi’nin kurulmasini sagladi.

Ilimli, mütevazi, ileri görüs sahibi, sosyal, yenilikleri çabuk kabul eden, danisan, çevresindekilere yardim yapmayi görev sayan, dogayi seven, ancak öne çikmaktan hoslanmayan yapiya sahip olan Sani Konukoglu, geçirdigi kalp rahatsizligi sonucu 16 Ocak 1994’te vefat etti.

Merhum Sani Konukoglu, yaptigi sosyal hizmetler nedeniyle Bakanlar Kurulu’nun 27 Ekim 1997 tarih ve 30 numarali karari ile "Devlet Üstün Hizmet Madalyasi ve Berati’’na layik görüldü.

Madalya ve Berat, 27 Ekim 1997’de Cumhurbaskani Süleyman Demirel tarafindan Çankaya Köskü’nde yapilan törenle, SANKO Holding Yönetim Kurulu Baskani Abdulkadir Konukoglu’na teslim edildi.
Kaynak: İHA