Hindistan'da Cami Yikimina Karsi Çikan Olaylarda 4 Kisi Öldü

Hindistan’da yasadisi insa edildigi iddiasiyla bir caminin yikmasinin ardindan çikan siddet olaylarinda en az 4 kisi hayatini kaybetti.

Hindistan’in Uttarakhand eyaletine bagli Haldwani kentinde yasadisi oldugu iddia edilen bir cami ve bitisigindeki medresenin yikilmasi siddet olaylarinin patlak vermesine yol açti. Çikan olaylarda protestocular çevredeki araçlari atese verip, polise tas atti. Polis ise kalabaliga göz yasartici gaz ile müdahale etti. Polis tarafindan yapilan açiklamada, eylemler sirasinda en az 4 kisinin öldügü, aralarinda polis ve gazetecilerin de bulundugu en az 80 kisinin yaralandigi belirtildi. Çikan olaylarin ardindan Haldwani’de sokaga çikma yasagi ilan edildi.

Bölge Hakimi Vandana Singh, caminin devlet arazisinde kaçak olarak insa edilmesi ve dini yapi olarak bildirilmemesi nedeniyle mahkeme karariyla yikildigini söyledi.

Söz konusu kararin herhangi bir topluluga yönelik olmadigini belirten Singh, yetkililerin cami yönetimine yikim konusunda önceden bilgi verdigini ifade etti.

Uttarakhand Eyalet Basbakani Pushkar Singh Dhami ise yaptigi açiklamada, hükümetin kötü niyetli kisilere karsi en kati önlemleri alacagini ifade ederek, “Polise, bu unsurlarla sert bir sekilde mücadele etmesi için talimat verildi.

Kundakçilik yapan ve tas atan her isyancinin kimligi tespit ediliyor. Düzen ve huzuru bozan kötü niyetli hiçbir kisi bagislanmayacak” dedi.

Hindistan’da hükümet aralarinda cami ve medreselerin de bulundugu yasadisi yapilarin yikilmasina karar vermisti. Haldwani kentindeki Banbhoolpura bölgesinde Ocak 2023’te büyük bir bölümü Müslüman 50 binden fazla kisiye Hindistan Demiryollari’na ait arazide yasadisi olarak yasadiklari iddiasiyla tahliye emri verilmis ve genis kapsamli gösteriler düzenlenmisti. Yikimlar, Hindistan Yüksek Mahkemesi’nin karariyla durdurulmustu.
Kaynak: İHA