Everest Dagi 'Kokmaya' Basladi Açiklamasi Yaklasik 3 Ton Diski

Dünya’nin zirvesi Everest Dagi’nin birakilan diski nedeniyle kokmaya baslamasinin ardindan dagcilara ana kamptan diski torbalari satin almalari zorunlulugu getirildi.

Dünyanin deniz seviyesi üzerindeki en yüksek dagi Everest, dagcilarin biraktigi diskilarla kokmaya basladi.

Gelen sikayetler üzerine harekete geçen Nepalli yetkililer, dagcilarin Everest’e diski birakmasini yasakladi. Artik Everest Dagi’na ve yakindaki Lhotse Dagi’na tirmanan dagcilarin, ana kamptan diski torbalari satin almasi gerekecek. Torbalar, dagcilarin dönüslerinde kontrol edilecek.

“Sikayet aliyoruz”

Everest’in büyük bir kisminin yer aldigi Pasang Lhamu bölgesinin belediye baskani Mingma Sherpa yaptigi açiklamada, daga tirmananlarin diskilarini imha edilmek üzere ana kampa geri getirmek zorunda olduklarini duyurdu. Sherpa, “Daglarimiz kokmaya basladi.

Kayalarin üzerinde insan diskilarinin görüldügüne ve bazi dagcilarin hastalandigina dair sikayetler aliyoruz. Bu kabul edilebilir bir durum degil ve imajimizi zedeliyor” ifadelerini kullandi.

“Yaklasik 3 ton diski oldugu tahmin ediliyor”

Sivil toplum kurulusu Sagarmatha Kirlilik Kontrol Komitesi (SPCC) Baskani Chhiring Sherpa ise "Atiklar, özellikle de ulasamadiginiz yüksek kamplarda büyük bir sorun olmaya devam ediyor" dedi.

Everest’in dibindeki birinci kamp ile zirveye dogru olan dördüncü kamp arasinda yaklasik 3 ton insan diskisi oldugunu tahmin ettiklerini belirten Sherpa, "Bunun yarisinin dördüncü kamp olarak da bilinen Güney Col’da olduguna inaniliyor" seklinde konustu.

Everest’e gezi düzenleyen uluslararasi dag rehberi Stephan Keck ise South Col’un "açik tuvalet" olarak ün kazandigini söyledi.



Everest’teki kirlilik sorunu

Dagcilar tirmanis sezonu boyunca dagcilar zamanlarinin büyük bir kismini ana kampta yükseklige alismaya çalisarak geçiriyor. Tuvalet ihtiyaci için diskiyi toplayacak varillerin bulundugu ayri çadirlar kuruluyor. Ancak tirmanmak üzere zorlu yolculuga baslandiginda isler zorlasiyor ve çogu kisi tuvaletini kazdigi çukura yapiyor. Ancak karin az oldugu noktalarda tuvalet açikta yapiliyor. Çok az sayida kisi, diskilarini biyolojik olarak parçalanabilen torbalarda geri getiriyor. Asiri soguklar nedeniyle Everest’e birakilan diski tam olarak bozulmuyor.

Çöp ve kirlilik sorunun büyük oldugu Everest’te Nepal ordusu öncülügünde her yil düzenlenen temizlik kampanyalarinin sayisi da giderek artiyor.

Soguklar nedeniyle Everest’e birakilan diski tam olarak bozulmuyor.
Kaynak: İHA