Disisleri Bakani Hakan Fidan Açiklamasi 'Bati'da Islamofobi Fiziki Müdahaleye Ve Hakarete Dönüsmüs Durumda'

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Islam dünyasinin karsi karsiya oldugu sorunlara dikkat çekerek, “Bati’da Islamofobi fiziki müdahaleye ve hakarete dönüsmüs durumda. Islam dünyasi kendi siyasi sorunlarina sahip çiktigi, kendi içinde dayanisma ruhu sergiledigi zaman bu sorunlarin hepsi ortadan kalkacak” dedi. Fidan, Gazze’de yasanan insanlik drami hakkinda ise, “Bu yerel bir savas degil, bütün dünyayi etkisi altina alacak bir savas. Iki devletli çözüm hayata geçmezse bu türden çatismalarin yayginlasacagini öngörmek zor degil” diye konustu.

Islam Isbirligi Gençlik Forumu’nun 5’inci genel kurulu Sisli’de bir otelde basladi.

Programa Disisleri Bakani Hakan Fidan, Gençlik ve Spor Bakani Osman Askin Bak, Dünya Etnospor Konfederasyonu Baskani Necmeddin Bilal Erdogan ve çok sayida davetli katildi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da video mesaj gönderdigi genel kurulda Islam ülkelerinden çok sayida temsilci konusma gerçeklestirdi. Programda konusan Disisleri Bakani Hakan Fidan, Islam dünyasinin karsi karsiya oldugu sorunlara dikkat çekerek, Bati’da Islamofobi’nin fiziki müdahaleye ve hakarete dönüstügünü, Islam dünyasi kendi siyasi sorunlarina sahip çiktigi, kendi içinde dayanisma ruhu sergiledigi zaman bu sorunlarin hepsinin büyük oranda ortadan kalkacagini söyledi.

Gazze’de devam eden Israil saldirilari hakkinda da degerlendirmede bulunan Fidan, burada yasananlarin bütün dünyayi etkisi altina alacak bir savasa dönüsme ihtimaline dikkat çekerek, iki devletli çözümün hayata geçmemesi durumunda bu türden çatismalarin yasanacagi ve yayginlasacagini öngörmenin zor olmadigini belirtti.



“Teskilatin faaliyetleri hepimizin gögsünü kabartmakta”

Konusmasina Islam Isbirligi Teskilati’nin faaliyetlerinin önemine dikkat çekerek baslayan Bakan Fidan, “Islam Isbirligi Teskilati’nin faaliyetlerini yakindan takip etmekteyim. Buradaki çalismalara bir nebze de olsa katki saglama imkanim oldu. Teskilatin faaliyetleri hepimizin gögsünü kabartmakta, Türkiye olarak destegimizi her geçen daha da artirmak için bize sebepler sunmakta. Islam dünyasinda eksik olan konularin basinda kurumsal isbirligi konusu gelmekte. Cumhurbaskanligimiz liderliginde Islam Isbirligi Teskilati bünyesinde bulunan bütün kurum ve kuruluslara Islam dünyasinin sorunlarini çözmede, temsilde her türlü destegi vermekteyiz. Bunun bir meyvesi olarak teskilatin bugün ayakta olmasi bizim için sevinç verici” dedi.



“Bati’da Islamofobi fiziki müdahaleye ve hakarete dönüsmüs durumda”

Islam dünyasinin karsi karsiya oldugu sorunlara deginen Bakan Fidan, “Islam dünyasi bugün çesitli meydan okumalarla karsi karsiya. Birincisi Islamofobi; giderek artan bir trend haline dönüsmüs durumda. Dünyada Müslümanlar olarak bu sikintinin kaynagina inmeli, bununla mücadele etmeli. En iyi sekilde temsil için elimizden geleni yapmamiz gerekiyor. Bati’da Islamofobi fiziki müdahaleye ve hakarete dönüsmüs durumda. Bunun medeniyetle, olgunlukla alakasi yok. Islamofobi’nin giderek arttigi bir ortamda sürekli provoke edilmeye çalisilmasi, iktidar devsirilmeye baslanmasi zamani çoktan geçmis olan bir politika yöntemi olmaliydi. Ama Bati’da artan Islamofobi nedeniyle bizim bu konuda daha teyakkuzda olmamiz gerekiyor” diye konustu.



“Bu yerel bir savas degil, bütün dünyayi etkisi altina alacak bir savas”

Fidan, Gazze’de yasanan insanlik draminin bütün dünyayi etkisi altina alabilecek bir savasa dönüsebilecegini belirterek, “Diger bir konu ise Gazze’de yasanan katliam ve dram. Bu Gazze’deki üçüncü büyük savas ama Filistin topraklarinda kesintisiz devam ediyor. 100 günde 30 bine yakin masum insan hiçbir ayrim gözetilmeden bilinçli bir sekilde katlediliyor. Bundan daha vahim olan basta Bati ülkeleri olmak üzere çogu bu katliama ya sessiz kaldilar ya destek verdi. Bu sessiz kalma, bu katliama, soykirima ortak olmak dünyadaki düzeni kökten sarsan bir gelismedir. En büyük dikkati bu noktaya çekmekteyiz. Bu yerel bir savas degil, bütün dünyayi etkisi altina alacak bir savas. Iki devletli çözüm hayata geçmezse bu türden çatismalarin yasanacagi ve yayginlasacagini öngörmek zor degil. Daha istikrarli bir dünya barisi için katliamin durmasi ve iki devletli çözümün hayata geçmesi için çalisiyoruz. Diplomasinin bütün araçlarini kullanarak bir an önce bu savasin durmasi hem Israil hem Filistin hem bölge halkinin selametine olacaktir” seklinde konustu.



“Islam dünyasi kendi siyasi sorunlarina sahip çiktigi, kendi içinde dayanisma ruhu sergiledigi zaman bu sorunlarin hepsi ortadan kalkacak”

Gençlerin Islam dünyasindaki sorumlu makamlara bugün veya yarin gelecek olmalari nedeniyle Islam dünyasinin genelini ilgilendiren sorunlara çok yakindan ilgi göstermesi gerektigini vurgulayan Fidan, “Onun için neden isgaller, iç savaslar, çatismalar agirlikli olarak hep Islam dünyasinda gerçeklesiyor? Neden bazi ülkeler Islam dünyasindaki kaynaklari daha fazla sömürmek için, orayi istikrarsizlastirmak için savasi bir araç olarak kullaniyor? Neden Islam dünyasindaki kutsal degerleri provoke ederek orada birtakim radikal zeminlerin olusmasini saglayarak, daha sonra da adina terör örgütü diyerek müdahaleler için zemin hazirlaniyor? Bunlara çok iyi bakmamiz gerekiyor. Islam dünyasi kendi siyasi sorunlarini iyi analiz edip bunlara sahip çiktigi zaman, disaridan bir kurtarici degil, kendi içinden bir isbirligi ve dayanisma ruhu sergiledigi zaman insallah bu sorunlarin hepsi büyük oranda ortadan kalkacak. Ama biz çogu zaman sorunu çikaran aktörden tekrar çözümü üretmesini bekliyoruz. Ama diger taraftan umut verici bir gelisme; Islam dünyasinin büyük bir ögrenme ve ders alma sürecinde oldugunu, hatalarindan ders çikararak büyük bir dayanisma içinde sorunlarini çözme ve modern dünyada Islam dünyasini daha iyi temsil etme yönünde adimlar atmaya da gayret ettigini görüyoruz. Cumhurbaskanimizin liderliginde Türkiye Cumhuriyeti olarak, millet olarak bu gayretin arkasinda durmaya devam edecegiz” dedi.



“Dünya Müslümanlari olarak 21. yüzyilda sistem kurucu bir akilla dayanismayi ilerletmemiz gerekiyor”

Bakan Fidan konusmasinda, “Sadece siyasi sorunlar, çatismalar, çalkantilara yönelik meydan okumalarimiz yok. Dünya küresel bir sekilde büyük teknolojik gelismelerin ve kirilmalarin esiginde. Bu sadece Islam dünyasini degil, tüm kültürleri etkileyen muazzam bir gelisme ile karsi karsiyayiz. Bunun derinligini ve boyutlarini anlamak ve buna göre egitim sistemimizi, anlayisimizi, durusumuzu degistirecek yaklasimlar gelistirmemiz gerekiyor. Dünya Müslümanlari olarak 21. yüzyilda sistem kurucu bir akilla hem siyasal sistemlerimizi en iyi sekilde hem de aramizda dayanismayi, kendi kültürel gelenegimizi zamanin ruhuna uygun olarak ilerletmemiz gerekiyor. Bunu yapacak potansiyel buradaki arkadaslarimizda mevcut” ifadelerini kullandi.

“Gençlerimizin birbirleriyle daha çok diyaloga ihtiyaci var”

Programda konusan Gençlik ve Spor Bakani Osman Askin Bak ise, “Gençlerin gelecegi olarak ortaya koydugumuz vizyonda ICYF ve Gençlik ve Spor Bakanligi ortak projeler gerçeklestiriyor. Bu projeler; ülkemizde bakanligimiza bagli yaklasik 50 tane gençlik kampimiz var. Bu gençlik kamplarinda gençlerimizle beraber ortak projeler yürütüyoruz, davet ediyoruz. Ortak kültürel etkilesimler yapiyoruz. Dolayisiyla biz de etkin olarak bu süreci yürütüyoruz. Çalismalarimiz hizla devam ediyor. 2024’te de çalismalara devam edecegiz. Bu çalismalar çerçevesinde ICYF bünyesindeki ülkelerin gençlerini gençlik çalismalarimiza ortak olmaya davet ediyoruz. Çanakkale’de, diger sehirlerimizde yaptigimiz çalismalarda onlarla birlikte olmayi arzu ediyoruz. Burasi sizin ülkeniz, sizin özellikle de gençlerimizin birbirleriyle koordinasyon açisindan kültürel etkilesimler açisindan çok çok önemli. Ve sunu söylüyoruz; gençlerimizin birbirleriyle daha çok diyaloga ihtiyaci var” dedi.

Kaynak: İHA