Baskan Altay Açiklamasi 'Tarihi Meram Hamami Oyuncak Müzesi Olarak Da Kullanilacak'

Konya Büyüksehir Belediyesi, Meram Köprüsünün yaninda bulunan Karamanoglu Mehmet Bey Hamami’nin restorasyonunu yaparak tarihi eseri yeniden ihya ediyor.

Baskan Altay Açiklamasi 'Tarihi Meram Hamami Oyuncak Müzesi Olarak Da Kullanilacak'
Tarihi hamamin restorasyon baslangici için düzenlenen programda konusan Meram Belediye Baskani Mustafa Kavus, uzman ekiplerin tek tek taslari ve betonlari ayristirarak, çok ince ve en orijinal haline geri çevirecek bir restorasyon çalismasi yaptiklarini ifade ederek, “Konya’ya disardan gelen veya yerel halkimizin tamaminin hafta sonlari veya bos vakitlerinde soluklanmak için geldikleri Meram Son Durak dedigimiz; simdi Tas Köprü ve Çamlibel diye adlandirdigimiz yere gelinmesinin sebeplerini artiracak isler yapmaya devam ediyoruz” diye konustu.



“Meram eski günlerin çok daha ötesine geçecek”

Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay’in Meram’la ilgili çok büyük hayalleri oldugunu kaydeden Baskan Kavus, “Meram eski günleri gibi falan demeyecegim, eski günlerinden çok daha ötesine geçecek. Vatandaslarimizin kullanacagi alanlarin belki 4 veya 5 katina çikarildigi bir alan haline gelmis olacak. Ugur baskanimiz bu dönemde Meram’da asla bizi yalniz birakmadi. Ya bir isin içinde beraber olduk ya yanimizda oldu, arkamizda oldu ama hep beraber kosturduk. Konya’da o büyük birlik ve beraberlik, çok büyük bereketlere vesile oldu. Kendi gücümüzün yetmeyecegi, altindan kalkamayacagimiz her iste o birligin beraberligin sayesinde altindan kalkmis olduk. Ben, Büyüksehir Belediye Baskanimiz Ugur Ibrahim Altay’a çok tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

“Sehrimiz her hizmetin en iyisine layik”

AK Parti Konya Il Baskani Hasan Angi, Konya’nin her hizmetin en iyisine layik bir sehir oldugunu vurgulayarak, “Bunu yapacak kadrolar da AK kadrolar. Geçmisten bugüne bu güzel isleri hep yaptilar, 31 Mart 2024’te de yeni bir tarihin baslangici olarak bu güzel islerin çok daha büyüyecegi bir dönemi birlikte yasayacagiz. Bu sehri yönetenlerin kendi içindeki birlik ve beraberligi ve ayni hedefe kosma anlayisidir. Bu restorasyonun Konya’miz için hayirli olmasini diliyorum” degerlendirmesini yapti.

“Bu alanda restorasyon yapmak bize nasip oldu”

Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay da önemli bir isin temelini attiklarini ve yapilan bu çalismalarin hepsinin Konya’ya hizmet olarak yansidigini belirterek konusmasina basladi.

Tarihi hamamin 600 yil önce Karamanoglu Mehmet Bey tarafindan yapildigini paylasan Baskan Altay, “Hepimizin ‘Meram Hamami’ diye bildigimiz bu alanda restorasyonu yapmak bizlere nasip oldu. Bu bölge hepimizin çocuklugunun geçtigi, Konya’ya gelenlerin en çok ziyaret ettigi alanlardan birisi. Burada da ayni Darü’l Mülk Projesi’nde oldugu gibi zihnimizdeki resmin büyük parçasini ortaya koymak adina yap-bozun parçalarini tek tek yerlestiriyoruz. Tavusbaba civarinda dönüsüm ve caminin güçlendirilmesiyle baslamistik. Simdi buradaki hamamin restorasyonuyla devam ediyoruz. Sonrasinda Vali Konagi’nin tasinmasiyla birlikte orada yapacagimiz düzenleme ve Çamlibel arkasinda yapmis oldugumuz kamulastirma ile birlikte burasi adeta yeniden canlanacak. Insanlarin kosarak gelecegi mekanlar yapmayi arzu ediyoruz. Bu hamamin restorasyonu konusunda çok titiz bir çalisma yürütüldü. Özellikle betonarmeden arindirarak tekrar o tas yapinin güzelliginin ortaya konacagi güzel bir restorasyon çalismasi yürütüyoruz. Artik bu konuda da hem projesinden hem de yapimina kadar ciddi bir uzmanlik alani sehrimizde olustu. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” açiklamasini yapti.

Ayrica hamamin hamam fonksiyonu disinda bir oyuncak müzesi olarak da kullanilacagini kaydeden Baskan Altay, “Böylece ailelerin çocuklariyla beraber her daim ziyaret edebilecekleri yeni bir mekan olusturuyoruz. Insallah bu yil tamamlanarak hizmete açilmis olacak. Böylece Meram’imiz çok önemli bir hizmet kazanacak. Insallah Konyalilarin çokça ziyaret ettigi, gelip ilgiyle vakit geçirdikleri bir mekan olacak” diye konustu.



“Konya’nin her kösesini nakis nakis isliyoruz”

Bir taraftan da seçim çalismalarinin araliksiz sekilde sürdügüne deginen Baskan Altay, “Bu dönem degerli il baskanimizin sahsinda tüm teskilatlarimizin destegiyle, Cumhurbaskanimizin tensipleriyle yeniden aday olduk. Merkezde belediye baskanlarimizla devam ediyoruz. Özellikle Meram’da AK Parti iktidarlarinda ilk kez mevcut belediye baskanimizin tekrar aday oldugu bir süreç yasiyoruz. Bunda degerli Belediye Baskanimiz Mustafa Kavus’un ilk günden itibaren gösterdigi gayret, basari ve vatandasla kurmus oldugu iletisim çok önemlidir. Ben bu dönemde de çok daha basarili isler yapacagina inaniyorum. Hep birlikte Konya’mizi güzellestirmek için hem merkez 3 ilçemizde hem de 28 ilçemizde büyük bir gayret içindeyiz. Insallah yeni dönemde çok daha basarili isler yapmayi arzu ediyoruz. Konya çok yüksek bir destek veriyor bize, bu destek bizim sorumlulugumuzu artiriyor. Konya’nin her kösesini adeta nakis nakis isliyoruz. Bu dönemde de haziriz ve kararliyiz. Güçlü Konya Için Bir Adim Daha diyerek Konyalilardan destek istiyoruz. Konyalilari bunu yapacagina inancimiz tam. Insallah istikrarin devam ettigi, merkezi hükümetin, Büyüksehir Belediyesinin ve 31 ilçenin tamaminin Cumhur Ittifaki’nda oldugu bir dönemin baslangicini 1 Nisan sabahi yapmis olacagiz” dedi.

Konusmalarin ardindan Baskan Altay ve Baskan Kavus ilk harci koyarak tarihi hamamin restorasyonunu baslatti. Programa katilanlar daha sonra hamamda incelemede bulunarak bilgi aldi.

Karamanoglu Mehmet Bey Hamami

Halk arasinda Meram Hamami olarak da bilinen Karamanoglu Mehmet Bey Hamami, 1424 yilinda Karamanogullari Beyligi döneminde insa edildi. Konya Büyüksehir Belediyesi, zaman içinde deforme olan, 652 metrekarelik alana sahip olan ve toplam 16 mekândan olusan bu tarihi yapiyi yeniden restore ederek Oyuncak Müzesi olarak projelendirdi.
Kaynak: İHA