Küresel Isinma Arilarin Dengesini Bozdu Açiklamasi 'Koloni Kayiplari Yasaniyor'

Ordu’da bu yil kis kurak geçince bal arilari kis uykusuna yatamadi. Ordu Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Akin Çiftçi, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sicakliklari nedeniyle arilarin kis mevsiminde uçusa geçtigini, bunun da koloni kayiplarina yol açtigini söyledi.

Küresel Isinma Arilarin Dengesini Bozdu Açiklamasi 'Koloni Kayiplari Yasaniyor'
3 bin 500 aktif arisi, 600 binden fazla kovan sayisi ve 19 bin ton bal üretimi ile Türkiye’de bal üretiminde ilk sirada yer alan Ordu’da bu yil kar yagisi olmayinca arilar da uykuya yatamadi. 5 ay boyunca kis uykusuna yatmasi gereken arilar uçmaya devam edince, yavrulamaya ve kendileri için birakilan ballari tüketmeye basladi.

Bu durumun arilarda koloni kayiplarina neden oldugu belirtiliyor.

“Bundan sonraki süreçte mutlaka koloni kayiplari yasariz”

Hava sicakliklarinin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin aricilari tedirgin ettigini ifade eden Ordu Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Akin Çiftçi, “Kis mevsiminde arilarimizin uyumasi gerekiyordu. Zaten su ana kadar kis mevsimini yasayamadik. Yalanci bahar havasi nedeniyle arilar uçmaya basladi.

Kovanlarindan çikan arilar aksam saatlerinde dönüste sikinti yasiyor, disari çikan ari kovanini bulamiyor. Bu da koloni kayiplarina neden oluyor. Bundan sonraki süreçte de mutlaka koloni kayiplari yasayabiliriz” diye konustu.



“Gelecek sezon da olumsuz etkilenecek”

Çiftçi, gelecek sezonda da kis sartlarinin bu sekilde gitmesi durumunda ari kolonilerindeki kaybin artacagini belirterek, “Bakildiginda doga yeterince kar ve yagis almadigi zaman dengesi bozuluyor ve bu mevsimsel aricilari olumsuz yönde etkileyecektir. Aricilarimiz zaten 11’inci aydan itibaren arilarin kislik yiyeceklerini biraktilar ve ilaçlamalarini da yaptilar. Su andaki hava sartlarina pek yapilacak bir sey de yok. Bu aylarda arilarin mevcut kayip yasamamasi için çok uçmamasi gerekiyor. Bu aslinda bizim aricilarimizin elinde olan bir konu da degil. Arilarin asiri uçmasi koloni kayiplari ile mevcudunun azalmasina neden oluyor” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA