Unutamadigi Korku Hayatini Degistirdi

Asrin felaketinin üzerinden bir yil geçmesine ragmen yasadigi acilar ilk günkü tazeligini koruyan Malatyali depremzede, olusan tedirginlik sebebiyle konteynerde yasamini sürdürüyor. 13 katli binada depreme yakalanan Çetin Apohan, “Ben Mayis ayinda beri konteynerde oturuyorum ve güvenip bir eve çikamiyorum. Çünkü deprem olacak mi, bir sey olur mu, bina yikilir mi sorulari aklima geliyor” dedi.

Unutamadigi Korku Hayatini Degistirdi
Kahramanmaras merkezli 7.6 ve 7.7 büyüklügündeki depremlerde Malatya’da 6 bin 643 bina yikildi, 35 bin 907 bina ise agir hasar aldi. Bin 237 kisi hayatini kaybederken ‘asrin felaketinin’ yil dönümünde acilar ilk günkü tazeligini koruyor. Yasadigi 13 katli binada ilk depreme yakalanan Çetin Apohan, korku dolu anlar yasadi. Çaresizce sarsintinin bitmesini bekleyen Apohan, ardindan binayi terk etti. Yara almadan ilk depremi atlatan ve ikinci depreme de 2 katli bir evde yakalanan Apohan, ayni korkuyu tekrar yasadi. Hasar almis binalara baktikça hatiralari depresen ve ailesi ile birlikte konteynerde yasamini sürdüren Çetin Apohan, afetin üzerinden geçen bir yila ragmen unutamadigi korku dolayisi ile yeni bir eve tasinamiyor.

“Insanlar binalarda yasamaya korkuyor”

Depremden sonra yasadiklarini anlatan Çetin Apohan ,“Malatya’ya yapilan 120 bin konteynerimiz var. Hafif hasarli olarak belirtilen binalarda yasamaya korkuyor insanlar ve çogu da deprem korkusundan dolayi yasamak istemiyor. Disaridan gelen insanlar bize soruyor, biz güvenip ‘bu ev saglam, burada oturabilirsiniz’ diyemiyoruz. Ben Mayis ayinda beri konteynerde oturuyorum ve güvenip bir eve çikamiyorum. Çünkü deprem olacak mi, bir sey olur mu, bina yikilir mi sorulari aklima geliyor ve hala Malatya’da deprem oluyor. Bugün olmadi acaba yarin mi olacak sorulari kafamizda hep. Bir sene oldu ve çogu insan korkusu sebebi ile konteynerde yasamak durumunda. 21 metrekare alanda yasamaya çalisiyor insanlar. Tabii buna da sükrediyoruz. Insanlar ne yapacagini ve nasil hareket edecegini bilmiyor. Sag olsun devletimiz acil bir sekilde konteynerlerimizi kurdu. Depremden sonra yasam kolay degil. Insanlar birbirlerine destek oluyor sag olsun ülkemizin her yerinden yardimlar geldi” dedi.



“Evin yan yatip geri düzeldigini, tuglalarin, duvarlarin çöktügünü gördük”

Apohan, “Daha öncesinde de birkaç deprem yasadim ancak bu çok farkli ve siddetliydi. Depremin ilk saniyelerinde uyandim, durur dedik ancak daha fazla hizlandi. Bina yan yatmaya basladi, o anda insanin aklina yikilacagi geliyor, korkuyor ve dua etmeye basliyorsun. Bina 13 katliydi, asagiya indik sarsinti durduktan sonra, insanlarin panik hali unutulmuyor. 2’nci depreme ise iki katli bir evde yakalandik. O esnada iki katli evin yan yatip geri düzeldigini, tuglalarin, duvarlarin çöktügünü gördük. Insan o anlari unutamiyor. Depremin ardindan 3-4 gün kadar oldugumuz yerde sallandik, o kadar büyükmüs ki biz farkinda degiliz” diye konustu.

Kaynak: İHA