'Ev Alirken Sorgulanmali, Mühendise Danisilmali'

Türkiye’nin yasadigi en büyük felaketlerden biri olan Kahramanmaras merkezli depremlerin üzerinden bir yil geçti. Yasar Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Cüneyt Tüzün, “Ev alacaklar önce yetkin bir mühendis tarafindan binayi kontrol ettirmeli ve projelerini incelettirmeli” dedi.

'Ev Alirken Sorgulanmali, Mühendise Danisilmali'
Yasar Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Cüneyt Tüzün, deprem gerçegi konusunda halkin bilinçlenmesinin çok önemli oldugunu belirtti.

Tüzün, “Toplumun artik ülkemizin bir deprem ülkesi oldugu bilincine ulastigi ortaya çikti, artik bir sonraki asamaya geçilmeli; bu asamada fay, zemin, beklenen depremin büyüklügü, zamani ve yeri gibi konularinin konusulmasinin yaninda mevcut insan kaynagi, zaman, ekonomik kaynaklarin korunmasi için harekete geçilmesi en gerçekçi yaklasim olacaktir” diye konustu.

Vatandaslarin, büyük deprem felaketinin ardindan oturduklari binalarin mevcut durumlarini sorgulamaya ve önlem almaya gittigini belirten Yasar Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Cüneyt Tüzün, “Binalarin mevcut durumlarinin depreme dayanikli olup olmadiginin belirlenmesi için yapilacak çalismalarda esas alinacak en temel nokta ‘2019 Türkiye Bina Deprem Yönetmeligi’dir. Bu kapsam disindaki tüm çalismalar, eksiklikler içerdigi için sonuçlarinin güvenilirligi düsüktür. Diger yandan yeni bina alacaklarin ise dikkat etmesi gereken en önemli nokta, bina tasarimini ve uygulamasini gerçeklestiren mühendisin tecrübesi ve bilgi birikimidir. Bina satin alinmadan önce binaya ait projelerin ve yerinde durumunun yetkin bir mühendis tarafindan kontrol edilmesi de önemli bir noktadir” dedi.

Halkin bilinçlenmesiyle birlikte, depreme dayanikli bina konusunda bir talep olusacagindan söz eden Tüzün, “Ülkemizde her deprem sonrasi ayni manzaralari görmemizin sosyolojik nedenlerinden biri de insanlarin depreme dayanikli bina konusunda bilgi sahibi olmamasi. Halkimiz, genellikle tüm ekonomik birikimi ile satin almak istedikleri evleri, teknik yeterlilikleri açisindan da sorgulamadan, dayanikliligini arastirmadan görsel görünümlerine göre tercih ediyor. Bu da standartlarin da en altindaki konutlarin tercih edilmesine yol açiyor. Hayatin her alaninda oldugu gibi bina üretim süreçlerinde de son kullanici olan halkin binalarin yeterli güvenlige sahip olmasi konusunda sorgulayici olmalari en önemli adim olacaktir” dedi.

Kaynak: İHA