Edirne'ye Yerlesen Depremzede Yöresel Ürünlerle Geçimini Sagliyor

Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan ailesiyle birlikte Hatay’dan Edirne’ye yerlesen evli ve 1 çocuk annesi 24 yasindaki depremzede Sengül Tatar, memlekette sosyal medya üzerinden yaptigi salça, zeytinyagi ve baharat gibi çesitli yöresel lezzetlerin satisini Edirne’de de devam ettirerek ev ekonomisine katki sagliyor.

Edirne'ye Yerlesen Depremzede Yöresel Ürünlerle Geçimini Sagliyor
6 Subat 2023 tarihinde Kahramanmaras’in Pazarcik ilçesinde 7,7 ve Elbistan ilçesinde ise 7,6 büyüklügündeki iki büyük deprem yasandi. Depremde Kahramanmaras, Hatay, Malatya, Adiyaman, Antep, Kilis, Osmaniye, Adana, Diyarbakir, Urfa ve Elazig’da binlerce insan hayatini kaybederken, hayatta kalanlar ise göç etmek zorunda kaldi.

Depremlerin üzerinden 1 yil geçse de acilar hala ilk günkü gibi taze. Memleketlerini geride birakip farkli sehirlere yerlesmek zorunda kalan depremzede aileler, yapilan destekler ve vatandaslarin tek yürek olmasiyla yaralarini sarmaya çalisiyor.

15 günlük bebegi ile birlikte bir süre deprem bölgesi Hatay’da prefabrik evde kalan Sengül Tatar, esiyle birlikte ilk önce Istanbul’a ardindan ise babasinin tayinini aldirip yerlestigi Edirne’ye geldi. Bir süre otelde misafir edilen Tatar ailesi, daha sonra Lalapasa ilçesinde bir eve yerleserek orada yasamaya basladi.

Depremler yasandiginda bebegi 15 günlük olan 24 yasindaki Sengül Tatar, yasanan aci olay sonrasi yerlestigi Edirne’nin Lalapasa ilçesinde vatandaslarin ve komsularinin destegiyle bebegini büyüttü. Dayanisma ve yardimlasma içerisinde büyüyen Miraç bebek 1 yasinda oldu.

Zor günlerin üstesinden gelmeye çalisan genç depremzede Tatar, esinin fabrikada çalismaya baslamasi sonrasi ev ekonomisine katki saglamak için memleketi Hatay’da sosyal medya üzerinden satisini yaptigi yöresel lezzetleri Edirne’ye tasiyip satisini yapma karari aldi.

Tatar, hem ilçede Persembe günleri kurulan pazarda tezgah açarak satis yapiyor, hem de Edirne merkezde vatandaslardan ve is yerlerinden aldigi siparisleri kapilarina kadar birakiyor. Kisa sürede çevresinden ve is yerlerinden destek görerek siparis almaya baslayan Tatar, simdi ise is yeri açma hayali kuruyor.

"Üst kattaki komsum araciligi ile tanistik, çok memnunuz"

Salça alan vatandaslardan Elfide Kiziltoprak, üst kattaki kiraci araciligi ile tanistiklarini ve o vesileyle salça almaya basladiklarini söyledi.

Herkesin çok memnun oldugunu ve bittikçe siparis verdiklerini belirten Kiziltoprak, artik mutfaklarinda Hatay salçasina alistiklarini ifade etti.

Hem kendisine hem annesine salça aldigini söyleyen vatandaslardan Nurten Çoban, "Çok lezzetli. Komsumuzdan duyduk depremzede geldiklerini o sekilde tanistik ve salça almaya basladik. Kapimiza kadar getiriyorlar. Allah razi olsun" dedi.

Hatay’in Kirikhan ilçesinden Edirne’ye yerlesen 24 yasindaki genç depremzede Sengül Tatar, depremde yasadigi süreci anlatti.

Deprem oldugunda 15 günlük bebegi ile 4 gün boyunca prefabrik bir evde kaldiklarini ve daha sonra bebegin asilari nedeniyle oradan çiktiklarini söyleyen Tatar, ilk olarak Istanbul’a, daha sonra ise Edirne’ye geldiklerini belirtti.



"Edirne’de bize çok yardimci oldular"

Edirnelilerin kendilerine çok yardimci oldugunu aktaran Tatar, "Ev bulmak istedik, burada bir otele yerlestik bizi agirladilar. Ev bulana kadar 1 hafta orada kaldik. Daha sonra Lalapasa ilçesine yerlestik. Oradaki insanlarin hepsinden Allah razi olsun. Buraya ilk geldigimizde psikolojim çok kötüydü. Hem dogumumu yeni yapmistim hem bebegim çok küçüktü. Hepsi bana kucak açti ve ailem oldu. Sanki sürekli taniyormusum gibi davrandilar" dedi.



"Hatay lezzetlerini Edirne’ye tasidik"

Hatay’da sosyal medya üzerinden salça ve zeytinyagi gibi ürünlerin satisini yaptigini ifade eden Tatar, o yöresel lezzetleri Edirne’ye tasidiklarini ve satisini yapmaya basladiklarini belirtti.

Hem Lalapasa’da Persembe günleri kurulan pazarda satis yaptigini, hem de Edirne merkezden siparis alarak evlere ve is yerlerine teslim ettigini söyleyen Tatar, ilk baslarda 1-2 kilo ile basladigi salça satisinin çevredekilerin destegi ile zamanla artmaya basladigini ve herkesin birbirine söylemesi ile birlikte islerinin iyi gittigini aktardi.

Edirne merkezde ailesinin yanina ziyarete ve siparis teslimine geldiklerinde tartarken görenler oldugunu ve talep ettiklerini belirten Tatar, böylece müsteri sayisinin arttigini ifade etti.

Edirne’yi çok sevdiklerini söyleyen Tatar, yaptigi satislarla ev ekonomisine katki sagladigini ve islerinin ilerlemesi durumunda bir is yeri açmayi düsündügünü dile getirdi.
Kaynak: İHA