Depremin Yükünü Sehir Hastaneleri Kaldirdi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatiyla kurulan sehir hastaneleri, pandemi de oldugu gibi bir yil önce Kahramanmaras’ta meydana gelen 11 ili etkileyen depremlerin de yükünü çekti. Özellikle deprem bölgesine yakin noktada bulunan İçel Sehir Hastanesi 15 bin civarinda hastaya hizmet verdi.

Depremin Yükünü Sehir Hastaneleri Kaldirdi
Ülke genelinde bir çok ile kurulan sehir hastaneleri yasam için önemli merkezler haline geldi. İçel Sehir Hastanesi’de 374 bin metrekarelik dev kompleksinde 10 bin personelle hem pandemi döneminde hem de depremde önemli hizmetler verdi. 11 ili etkileyen Kahramanmaras depreminde seferberlik ilan edilen sehir hastanesi, tam kapasite çalisarak 15 bin yaraliya hizmet verdi. Deprem bölgesinden göç alan sehirde afeti yasayanlara halen hizmetin sürdügü hastane ile ilgili Bashekim Doç. Dr. Bahar Aydinli bilgi verdi.

2023’ü hiç kimsenin hatirlamak istemedigini belirten Doç. Dr. Aydinli, "Ama hafizalarimiza kazindi. Birinci yil dönümüne gelmisiz. 11 ili etkileyen o felaket bir ülke boyutundaki toprak parçasi üzerinde o geceye kadar yasayan insanlarin yasadigi bir afetti. Biz artçilarini yasadik, yansimalarini yasadik. Saglik hizmeti sunumunun devam etmesi gerekiyordu ve biliyorsunuz bölgeye en yakin 2 hastane, Adana Sehir Hastanesi ve İçel Sehir Hastanesi. Biz daha fazla is yükü yüklenmek durumunda kaldik çünkü liman üzerinden yapilan, gemiyle yapilan tüm transferleri karsilayacak ilk liman İçel Limaniydi. Ve biz 3 tur TCG gemisiyle bölgeden hasta aldik. Ilimize gelen 15 binin üzerindeki hasta hastanemiz tarafindan ve ilimizde bulunan hastaneler tarafindan takip ve tedavi edilmeye çalisildi" dedi.



‘Iyi ki sehir hastaneleri var’ dedik

İçel Sehir Hastanesi olarak deprem sabahi hastane afet planina döndüklerine dikkat çeken Aydinli, "Yani ‘mor kod’ verdik. Kelimelerin çok kolay olmadigi bir ifade bu. Morun anlami benim için degisti o sabah, ben verdim o kodu çünkü. Tüm hastaneyi 2 saat içerisinde bosalttik ve hasta beklemeye basladik. Ulasim, telefon her sey devre disi kalmisti. Gelenlerin saglik hizmeti almaya ihtiyaci çok yüksekti. Bunu yapmaya çalistik. Ameliyathane 24 saat aktifti. Acil servisimiz sadece depreme hizmet verdi o süre boyunca. Hem cerrah arkadaslarimiz hem klinikten arkadaslarimiz 24 saat hasta baktilar, ameliyat ettiler. ‘Iyi ki sehir hastaneleri var’ dedik hepimiz. Çünkü bizdeki fiziksel sartlarda tam kapasite çarpi ikiye çikabiliyor. Biz gözümüzü kapattigimizda yatak atarak 15 olan yogun bakim yatak sayisini 1 saat içerisinde yatak, monitör ve gerekli ekipmani sagladigimizda 30’a çikabiliyoruz. Deprem basladigindaki tescilimiz bin 340’ti, 2 gün sonra hastanemizde yatan hasta sayisi bin 789’du. Biz ayni anda esneyerek kapasitemizi tam kapasiteye çikabildik. Daha da yükseltebilirdik, Allah’tan gerek kalmadi" ifadelerini kullandi.

"Arkaya dönüp göz yaslarini sildiler, öne dönüp hastalarini tedavi ettiler"

Zor günler geçirdiklerine deginen Aydinli, "Çalisanlarimiz sonuçta İçel’de yasayanlar ya da akrabalari deprem bölgesinde olanlar. Yakinlarini kaybetseler de gelen depremzedelere yardim edebilmek için arkaya dönüp göz yaslarini sildiler, öne dönüp hastalarini tedavi ettiler. Pandemide test ettik, afette ikinci kere test ettik. Allah bir daha test etmeyi nasip etmesin diyoruz. Çünkü biz biliyoruz sehir hastanelerinin bu kapasitesi olmasaydi, bu kadar saglik hizmet ordusu olmasaydi gerçekten altindan kalkmakta zorlanirdik. Çünkü sagliga erisim ve bunu saglayacak fiziksel alan gerekiyor. Bu gördügünüz alan 374 bin metrekare. Açilisi bin 294 yatak hastanenin su an bin 440 yatak olduk. Giderek artiyoruz, nüfusumuz artti. Depremden çok ciddi göç aldik İçel olarak. Ve göç alanlarin da hak verirsiniz ki saglikli bireyler degil, depremden gelmis depremzede bireyler ve saglik hizmet ihtiyaçlari daha fazla. Bu ihtiyaçlari karsilayabilmek için de kapasite artisina gittik. Saglik Bakanligimiz da bize bu konuda çok destek oldu. Belirli branslarda hekimlerimizde sayisal artis yaptilar" seklinde konustu.



Depremzedelerin tedavileri sürüyor

Depremin üzerinden bir yil geçmesine ragmen tedavilerin sürdügünün altini çizen Aydinli, "Hastanede fizik tedavileri devam ediyor. Fizik tedavilerini bir süre yatarak aldilar. Simdi ayaktan almaya devam ediyorlar. Ayrica hastanemiz bakanligimiz tarafindan depremde ampüte edilen, ampütasyon olan hastalarin protezlerinin degerlendirecegi kurumlardan bir tanesiyiz biz. Artik nekahat dönemine, iyilestirme dönemine geçtik. Hayatta kalmalarini sagladik önce. Simdi ortez protezlerini yapmaya devam ediyoruz. Sosyal hayata kazandirilmalari gerekiyor. Olusmus bir fiziksel travmanin yaninda tabii ki bir psikolojik travma var. O hasta grubumuz belirli araliklarla psikiyatristlerimizden ve psikologlarimizdan destek aliyorlar" diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA