Van Sehrinin Minyatürü Yapiliyor

Dogu Anadolu Kalkinma Ajansi (DAKA) Genel Sekreteri Halil Ibrahim Güray, eski tekel binasi yerinde yapilan Bedesten Çarsisinin sehrin ekonomisine büyük katkilar sunacagini ifade ederek, “Yilda 1 milyon turistin ziyaret etmesi beklenmektedir” dedi.

Van Sehrinin Minyatürü Yapiliyor
Dogu Anadolu Kalkinma Ajansi’nin geçmis yillarda oldugu gibi 2023 yilinda da faaliyetlerini sürdürdügünü ifade eden DAKA Genel Sekreteri Halil Ibrahim Güray, “TRB2 Bölgesi’nde yer alan ve genç nüfusun yeni nesil girisimcilik, yazilim ve kültür ve sanat faaliyetlerine yönlendirilebilmesi için yogun çaba sarf eden Dogu Anadolu Kalkinma Ajansi, özellikle gençlere yönelik, yeni nesil girisimcilik, sosyal girisimcilik, girisim ve finansal okuryazarlik, medya ve teknoloji okuryazarligi, isbirligi ve ekip çalismasi, dijital araçlar ve inovasyon, liderlik ve inisiyatif alma, ag olusturma, hibe ve fon kaynaklarina erisim, tasarim odakli düsünme, satis pazarlama, persona olusturma, sirket kurma süreçleri, etkili sunum teknikleri & pitching, proje döngüsü yönetimi ve fonlara erisim konularinda egitimler düzenledik. 2023 yilindaki bu egitimlerimize katilan yaklasik 300 gencimizin çesitli alanlarda istihdam edilmelerine yönelik ayrica çaba göstermekteyiz. Bunun yaninda, TRB2 Bölgesi’ndeki gençlerin yazilim ve inovasyona ilgisini artirmak amaciyla, birçok faaliyet yürüttük. 2023 yilinda, TEKNOFEST 2023 etkinligine katilimi artirmak amaciyla Bitlis, Hakkari, Mus ve Van’daki üniversiteler, milli egitim müdürlükleri ve gençlik ve spor il müdürlükleri isbirliginde bilgilendirme çalismalari yürüttük ve etkinlige katilma basarisi gösteren projelerin ihtiyaçlarini karsiladik” dedi.

Yeni nesil girisimcilik, yazilim konularinin yani sira gençlerin kültür ve sanatla bulusmalarina katki sagladiklarini belirten Güray, “Gençlerimizin kültür ve sanat alaninda gelisimlerini saglamak amaciyla Van Il Halk Kütüphanesi ve bölge üniversiteleri is birligi ile ‘Gençler Için Ilham Veren Konferanslar’ çerçevesinde bugüne kadar 80’nin üzerinde konferans gerçeklestirdik. Bu konferanslar çerçevesinde bölgemizdeki gençlerin vizyonuna katki saglamak amaciyla ülkemizin önde gelen akademisyen, girisimci, yazilimci, sanatçi, yazar gibi sahsiyetlerin katilim sagladiklari konferans, söylesi ve imza günü gibi etkinlikler düzenledik. Ayrica, Ipekyolu Belediyesi’nin destek yararlanicisi oldugu ve 2022 yili Cazibe Merkezlerini Destekleme Programi kapsaminda yürütülen Ipekyolu Ilçe Kütüphanesi ve Yasam Merkezi Projesi ile Van Ipekyolu Ilçesi Bostaniçi Mahallesi’nde atil durumda bulunan bir bina restore edilerek ilçede yasayan gençlerin hizmetine sunacagiz” ifadelerini kullandi.

Bitlis, Hakkâri, Mus ve Van illerinde faaliyet gösteren KOBI’lere ve girisimcilere yönelik düzenlenen ‘Amazon ile E-Ihracat Egitimi’nin Van’da gerçeklestirildigini dile getiren Güray, egitim sonunda 19 kisinin sertifika almaya hak kazandigini söyledi.

Bölgenin sanayi altyapisinin iyilestirilmesi için çalismalara hiz kesmeden devam edildigini belirten Güray, Dogu Anadolu Kalkinma Ajansi’nin yürüttügü 2021 Yili Sanayi Altyapisinin Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapi Mali Destek Programi (KÖAP) çerçevesinde 2023 yilinda ‘Bahçesaray Belediyesi Küçük Sanayi Isletme Tesisi Projesi’ ile Bahçesaray ilçesinde her biri 72 metrekare alana sahip 14 adet atölyeden olusan küçük sanayi sitesinin insa edildigini vurguladi. ‘2022 Yili Emek Yogun Sektörler Için Finansman Destegi Programi’ çerçevesinde toplam 42,5 milyon TL tutarinda yatirim gerçeklesmesi öngörülen 14 projeye finansman destegi saglandigina dikkat çeken Güray, “2022 Yili Sanayi Altyapisinin Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapi Mali Destek Programi (KÖAP06) çerçevesinde 8 adet projeye toplam 28,6 milyon TL destek saglandi. Yine KÖAP06 programi çerçevesinde; Van Organize Sanayi Bölgesinde, 1. 2. ve 3. Etap Ara Yol Altyapisinin Güçlendirilmesi ve Sicak Asfalt ile Yenilenmesi Projesi, Ahlat Küçük Sanayi Sitelerinin Altyapi Onarim Projesi, Bitlis Organize Sanayi Bölgesi Aritma Tesisi Projesi, Gevas Küçük Sanayi Projesi, Sungu Tekstilkent Sitesi Altyapinin Gelistirilmesi Projesi, Malazgirt Küçük Sanayi Projesi ve Ercis Organize Sanayi Bölgesi Su Deposu Yenileme ve Atik Su Aritma Tesisi Yapimi projeleri destekleniyor ve bu projeler devam ediyor. Bununla birlikte desteklenen Yüksekova Küçük Sanayi Sitesi Altyapi Iyilestirme Projesi ise tamamlandi” diye konustu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Gençlik ve Spor Bakanligi tarafindan hayata geçirilen Çalisan ve Üreten Gençler Programi (CUGEP) çerçevesinde 13 projede toplam 89 bin metrekare kapali alana sahip 24 adet tekstil atölyesi binasinin insa edildigine dikkat çeken Güray, sözlerini söyle sürdürdü:

“Program kapsaminda toplam 8 bin 370 kisinin istihdam edilmesini hedefliyoruz. Ovakisla Belediyesi’nin ‘Ahlat Tekstil Evi Projesi’, Bitlis Belediyesi’nin ‘Bitlis Belediyesi Tekstil Kent Projesi’’, Malazgirt Belediyesi’nin ‘1071 Malazgirt Tekstilkent Projesi’, Günkiri Belediyesi’nin ‘Günkiri Beldesi Tekstilkent Projesi’, Gevas Belediyesi’nin ‘Gevas Tekstil Kent Projesi’ ve Mus Valiligi Merkez Köylere Hizmet Götürme Birligi’nin ‘Tekstile Yatirim, Gençlere Istihdam Projesi’, Bitlis Il Özel Idaresi’nin ‘Bitlis OSB Tekstilkent Genisliyor Projesi’, Kavakbasi Belediyesi’nin ‘Kavakbasi Beldesi Tekstilkent Projesi’ bitirilen projeler arasinda yer aldi. CUGEP kapsamindaki projelerde simdiye kadar gerçeklesen istihdam sayisi 3 bin 213’tür. Yine Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin bünyesinde gerçeklestirilen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programi çerçevesinde, Van Büyüksehir Belediyesi ve Van Valiligi Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanligi (YIKOB) isbirligi ile ‘Ercis Tarima Dayali Ihtisas Sera OSB (TDISOSB) Jeotermal Kaynak Sondajli Fizibilite’ projesi gerçeklestirildi.

Proje kapsaminda 2 milyon 950 bin TL destek saglandi. 2022 yili Cazibe Merkezlerini Destekleme Programi çerçevesinde desteklenen, Özalp Kaymakamligi, Özalp Belediyesi, S.S. Özalp Halk Pazari Toplu Is Yeri Yapi Kooperatifi ve Van Büyüksehir Belediyesi isbirligi ile yürütülen projede ise Özalp ilçe merkezinde yasanan yangin felaketinde yanan dükkanlarin yerine 99 adet yeni dükkan insa edildi ve kullanilamaz durumda olan 24 adet park alti dükkanin tadilati yapilarak ekonomiye yeniden kazandirilmasi saglandi. Toplam bütçesi 30 milyon TL olan projede ajans destek tutari ise 16 milyon 650 bin TL olup 80 esnafimiza yeniden is imkani saglanmistir. 2020 yili Cazibe Merkezlerini Destekleme Programi çerçevesinde desteklenen, Van Organize Sanayi Bölgesi Müdürlügü (OSB) ve Van Büyüksehir Belediyesi isbirligi ile yürütülen projede kadin istihdaminin artirilmasina ve sosyal ihtiyaçlarin giderilmesine yönelik olarak bin 100 metrekare kres yapimi ve banka, kargo vb. hizmetler için toplam bin metrekare alana sahip 7 adet atölye yapimi gerçeklestirilmektedir. Toplam proje bütçesi 5 milyon 333 bin 334 TL olup ajans destek tutari 4 milyon 800 bin TL’dir.”

“Esendere’de bin 700 metrekare kapali alana sahip bir sosyal tesis binasi insa edildi"

Esendere Belediyesi tarafindan yürütülen proje çerçevesinde, sinirdan giris ve çikis yapan Iranli turistlerin Esendere Beldesi’nde vakit geçirmelerinin ve alisveris yapmalarinin amaçlandigini ifade eden Güray, “Beldenin sinir turizminden elde edecegi faydanin artirilmasi ve beldeye bir sosyal tesisin kazandirilmasi amaciyla toplam bin 700 metrekare kapali alana sahip bir sosyal tesis binasi insa edilmis; insa edilen sosyal tesiste, Iranli turistlerin yogun talep ettigi Türk menseli esyalarin ve yöresel ürünlerin satisinin yapilabilecegi dükkânlar, gelen turist ve bölge halkinin sosyallesebilecegi kafe-lokanta ve bir adet çok amaçli salon yer almaktadir. Mescit, tuvalet vb. imkânlarin da bulundugu sosyal tesiste özellikle dezavantajli grupta yer alan issiz kadin ve gençlerden olusan 30 kisinin istihdam edilmesi öngörülmektedir. Toplam bütçesi 2 milyon 664 bin TL olan projenin ajans destek tutari 2 milyon 280 bin TL’dir’’ dedi.



“Van sehrinin minyatürünün yapimina baslandi”

Birçok medeniyete sahiplik yapan Van ve çevresinin turizm potansiyelinin DAKA faaliyetlerinde de yer aldigina vurgu yapan Güray, “Van’in simgelerinden biri olan Van Kalesi’nin minyatürünün yapilmasi için Van Kültür ve Turizm Il Müdürlügü isbirligiyle Van Kalesi, Hüsrev Pasa Cami, Hüsrev Pasa Hani, Ulu Cami ve Kizil Minareli Cami gibi önemli eserler basta olmak üzere tüm sehrin minyatürü yapimina baslandi. Yapimina 2023 yilinda baslanan minyatürün 2024 yilinin ortalarinda bitmesi planlaniyor. Yine DAKA ve Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanligi arasinda yapilan protokol ile gerçeklestirilen isbirligi faaliyeti çerçevesinde 55 okulda 5 bin 823 ögrencinin katildigi suda bogulma vakalarinin azaltilmasi ve Van Gölü’nün temiz tutulmasi için bilinçlendirme seminerleri düzenledik. Yine turizm çesitleri arasinda önemli yeri olan dalis turizminin gelistirilmesi ve binlerce yilda olusan mikrobiyalitlerin korunmasi amaciyla Van Büyüksehir Belediyesi ile is birligi protokolü imzalayarak, Van Gölünde belirlenen 4 dalis alaninda (Edremit, Akdamar, Resadiye ve Altinsaç) isaretlendirme çalismasi yapildi” seklinde konustu.

2021 yili Cazibe Merkezlerini Destekleme Programi (CMDP) çerçevesinde yürütülen ve Van Valiligi Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanligi’nin (YIKOB) destek yararlanici oldugu Eski Van Sehrinin Canlandirilmasi Projesi çerçevesinde, proje alaninda kazi, temizlik ve kazi alaninin korunmasi çalismalarinin tamamlandigini ifade eden Güray, ‘‘Proje alaninda yer alan Hüsrev Pasa Hani’nin yapimi için ihaleye çikildi ve mevsim sartlari uygun hale geldiginde faaliyete devam edilecek. Projenin baslamasiyla birlikte diger kurumlarin da eski Van sehrine olan ilgisinde bir artis meydana geldi. Projenin ortaya çikardigi hareketlilik neticesinde eski Van sehrinde bulunan diger eserlerin korunmasi ve ayaga kaldirilmasina iliskin çalismalar hizlandirdigi görüldü.

Bu duruma Van Valiligi YIKOB ve Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan Ulu Cami ve Kizil Minareli Cami’nin restorasyon faaliyeti örnek olarak söylenebilir. 2022 yili CMDP kapsaminda Tusba Belediye Baskanligi tarafindan yürütülen proje çerçevesinde, Tusba ilçesi Istasyon Mahallesi’nde insa edilen 2 katli, avlulu, 2 bin 685 metrekare alana sahip olan Tusba Bedesten Çarsisi’nda geleneksel el sanatlari ve yöresel ürünler için 14 adet dükkan, geleneksel Van Sofrasi ve Van Kahvaltisi için 2 adet dükkan ve 5 adet atölye insaati geçtigimiz günlerde tamamlandi. Insa edilen çarsi ile Van’i ziyaret eden turistler için alternatif bir ziyaret noktasi olusturularak kaybolmaya yüz tutmus el sanatlari ürünlerinin üretim, sergi ve satis süreçlerinin gerçeklestirilecegi, Van kültürüne ait özellikle Van kahvaltisi ve yöresel lezzetlerin deneyimlenebilecegi bir cazibe merkezi olusturulmasi planlandi” dedi.



“Bahçesaray ceviz ve bal paketleme tesisine kavusuyor”

2021 yili Cazibe Merkezlerini Destekleme Programi (CMDP) çerçevesinde desteklenen Van Bedesten Çarsisi Projesi ile Van iline ait el sanatlarinin ve yöresel ürünlerin satisinin yapilabilecegi bir bedesten çarsisi kurularak ildeki turizm gelirlerinin ve destinasyon çesitliliginin artirilmasi, ilin kültürel zenginliklerinin sürdürülebilir kilinmasinin amaçlandigini da sözlerine ekleyen Güray, “Bedesten çarsisi proje alani Ipekyolu ilçesindeki Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan tekel binasinin arka bölgesidir. Proje kapsaminda toplam 2 bin 606 metrekare insaat alaninda, bin 400 metrekare kapali alan ve 12 atölye kurulacak olup söz konusu insaat islerinin yüzde 90’i tamamlanmistir. Projenin tamamlanmasi ile 12 isletmede 46 kisinin sürekli istihdam edilmesi, çarsiyi yilda 1 milyon turistin ziyaret etmesi beklenmektedir. 2022 yili Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi (SOGEP) kapsaminda desteklenen ve Bahçesaray Kaymakamligi tarafindan yürütülen ‘Bahçesaray Ceviz ve Bal Paketleme Tesisine Kavusuyor’ projesi ile yillik 250 ton bal ve 500 ton ceviz üretilen Bahçesaray ilçesinde bal paketleme ve ceviz isleme tesisi kurulmustur. Ilçedeki bu ürünler markalasma ve kooperatiflesme olmadigindan piyasa degerinin altinda islem görmekte ve daginik halde bulunmaktaydi. Gerçeklestirilen proje ile söz konusu ürünlerde kalite standardizasyonun saglanmasi, ürün katma degerinin yükseltilmesi, ürünlerin markalastirilmasi ve hedef pazarlarin genisletilmesi amaçlanmaktadir. Ayrica, Bahçesaray ilçe merkezi basta olmak üzere 14 mahalleden tedarik edilecek ürünlerle yapilacak paketleme ile ilçedeki üreticilerin gelir seviyelerinin artirilmasi ve dezavantajli gruplarin isgücüne katilimi amaçlanmaktadir. Proje kapsaminda 8 istihdam gerçeklestirilmis olup üretimin artmasi ve isletmenin tam kapasite ile üretime geçmesiyle istihdamin 15 kisiye çikmasi beklenmektedir” seklinde konustu.



“Organik Ari Ürünleri Paketlenmesi Islenmesi Projesi ile balin marka degeri arttirilacak”

2023 yili Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi çerçevesinde desteklenen, Gevas Ilçe Tarim Müdürlügünün destek yararlanicisi oldugu, toplam bütçesi 3 milyon 953 bin 110 TL olan ve 3 milyon 557 bin 799 TL tutarinin hibe destegi oldugu projede bölge balinin markalasma çalismalari yapilarak aricilik ürünlerinin katma degerinin yükseltilmesi, organik aricilikla ugrasan üreticilerin üretim kapasitelerinin gelistirilmesi, kirsalda kadinlarin istihdama katiliminin artirilmasi ve dolayisiyla sosyo-ekonomik kalkinmanin hizlandirilmasini hedeflediklerini aktaran Güray, “Proje uygulama yeri olarak belirlenen Gevas Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü’ne ait eski Hükümet Konagi, ari ürünleri isleme ve paketleme islemleri için tadilat yapilmis ve atölye hazirlanmistir. Kurulan atölyede gerekli egitimler verilerek ürünler paketlenecek, üretilen ürünler Türk Akreditasyon Kurumu tarafindan kontrollerden geçirilerek uygun olan ürünler sertifikalandirilacaktir. Tesis faaliyete geçtikten sonra paketlenen ürünlerin dogrudan tüketiciye ulastirilmasi için belirli noktalarda satis ofisleri kurulacaktir. Projenin hayata geçirilmesiyle ilçede ve civar bölgelerde üretilen balin karakterizasyonu ve sertifikasyonu yapilarak marka degeri artirilacak, üretilecek ari ürünleri için organik sertifikasi alinacak, markalasma ve pazarlama çalismalari yapilacaktir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA