Türkiye'nin Ilk Astronotu Alper Gezeravci'nin Dünya'ya Dönüs Yolculugu Ertelendi

Uzay tasimaciligi sirketi SpaceX, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravci’nin aralarinda bulundugu Ax-3 ekibinin, inis yapacagi bölgedeki olumsuz hava sartlari nedeniyle Uluslararasi Uzay Istasyonu’ndan (ISS’ten) en erken 5 Subat Pazartesi günü ayrilacagini duyurdu.

Türkiye'nin Ilk Astronotu Alper Gezeravci'nin Dünya'ya Dönüs Yolculugu Ertelendi
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravci’nin uzaydan Dünya’ya dönüs yolculugu ertelendi. SpaceX tarafindan yapilan yazili açiklamada, Gezeravci’nin yer aldigi Ax-3 ekibinin en erken 5 Subat Pazartesi günü Uluslararasi Uzay Istasyonu’ndan (ISS’ten) ayrilacagi bildirildi.

Erteleme kararinin, Florida kiyilarindaki olumsuz hava sartlari nedeniyle alindigi aktarildi. Ekiplerin hava durumunu izlemeye devam edecegi vurgulandi.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir da sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, “Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravci’yi karsilamak için biraz daha bekleyecegiz. Mürettebati güvenli bir sekilde Dünya’ya geri getirmek için inis bölgesinin hava sartlarinin uygun olmadigi degerlendirildi. Bir sonraki ayrilma tahmini 5 Subat saat 17.00, Dünya’ya dönüs 6 Subat 17.50” ifadelerini kullandi.

Ax-3 ekibi için dün aksam uzay istasyonun ugurlama töreni düzenlenmisti.

19 Ocak’ta firlatilmisti

Gezeravci’nin görev aldigi Axiom-3 uzay misyonu, 19 Ocak’ta resmen baslamisti. Gezeravci ve beraberindeki 3 astronotu SpaceX’in Dragon uzay araciyla yörüngeye tasiyacak olan Falcon-9 roketi, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden 19 Ocak saat 00.49’da basarili bir sekilde firlatilmisti. Dragon uzay araci, yaklasik 36 saat süren uzay yolculugunun ardindan 20 Ocak TSI 13.40’ta Uluslararasi Uzay Istasyonu’na kenetlenmisti. Alper Gezeravci, Uluslararasi Uzay Istasyonu’nda kaldigi 14 gün boyunca programina uygun sekilde 13 deneye imza atti.
Kaynak: İHA