Palandöken Açiklamasi 'Hurda Araç Tesvik Yasasina Ihtiyaç Var'

En son 2015’de çikarilan hurda araç tesvik yasasinin tekrar gündeme gelmesi gerektigini vurgulayan TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Artik 20 yas üstü tüm araçlarin yenilenerek ekonomiye katki saglanmasi, ithalatin azalmasi ve akaryakit israfi ile çevre kirliliginin önlenmesi için yeni bir hurda araç tesvik yasasina ihtiyaç var. TÜIK verilerine göre, 2023 yili sonu itibariyle ülkemizde bulunan toplam 28 milyon 740 bin aracin yas ortalamasi 14,5 olarak belirlendi. Bu araçlarin tamir ve bakim masraflari karayolu tasimaciliginda problem olusturuyor. Ilgili Maliye ve Ulastirma Bakanliklari koordinasyon yaparak konuyu çözüme kavusturmali. Geçmis yillarda oldugu gibi piyasanin su anda en çok ihtiyaç duydugu hurda araç tesvik yasasi tekrar gündeme gelmeli. Bu kez sürekli olarak yürürlükte kalmali” dedi.

Palandöken Açiklamasi 'Hurda Araç Tesvik Yasasina Ihtiyaç Var'
“Aracini yenileyeceklere vergi muafiyeti getirilmeli”

Devletimizin ithalati azaltip ihracati arttirmaya yönelik çalismalarina hurda tesvik yasasinin önemli katki saglayacagina dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Ithal ettigimiz her sey enflasyonu ve döviz kurunu dogrudan arttirmaktadir. Yerli sanayimizin en büyük girdileri arasinda yer alan demir-çelik sektöründe Brezilya ve Hindistan basta olmak üzere yilda 9 milyar dolar demir-çelik hurdasi ile 12 milyar dolar civarinda hammadde ithal ediyoruz. Oysaki trafige kayitli toplam 28 milyon aracin ortalama yasinin 14,5 oldugunu düsündügümüzde hurdaya ayrilip hammadde ihtiyacini karsilayacak potansiyelimiz var. Öncelikle hurda araç tesvik yasasi yürürlüge tekrar girmeli ve 20 yasin üzerindeki araçlar hurdaya ayrilmali. Aracini yenileyecek olanlara bir defaya mahsus ÖTV muafiyeti getirilmeli. Ayrica ulastirma sektöründeki esnafimiza düsük faizli ve uzun vadeli kredi verilerek yeni araç alimi saglanmali” ifadelerini kullandi.

“Bazi ticari araçlarda zaten yas sinirlamasi var”

Bazi ticari araçlarda zaten yas sinirlamasi oldugunu hatirlatan Palandöken, “Bazi illerimizde Il Koordinasyon Kurullarinda alinan kararla ticari araçlarin kullanim yasi farklilik gösteriyor. MEB’in kararina göre servis araçlarinda da 12 yas siniri mevcut. Özellikle bu tür araçlari yenilemek zorunda kalan esnafimiza kolaylik saglanmali. Basta ticari araçlar olmak üzere trafikte yasini doldurmus araçlar sahibine tamir ve bakim gibi sürekli külfet getirirken trafikte de tehlike saçarak çevreye ve ekonomiye zarar veriyor. Bunun için 2015 yilinda oldugu gibi yeniden ÖTV sifirlanmali. Kamyon ve otobüslerde ise ÖTV sifirlanirken KDV’de de indirime gidilmeli. Hem daha konforlu ulasim saglanir hem de trafik rahatlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA