Nargile Ve Elektronik Sigara Gibi Ürünler De Sigara Kadar Tehlikeli

Dünyada her yil milyonlarca insanin basta sigara olmak üzere tütün bagimliligi nedeniyle gelisen hastaliklar sonucu hastanede yattigini ve veya yasamini yitirdigini hatirlatan Doç. Dr. Fadime Tülücü, nargile ve elektronik sigara gibi ürünlerin de sigara kadar tehlikeli oldugunu söyledi.

Nargile Ve Elektronik Sigara Gibi Ürünler De Sigara Kadar Tehlikeli
Saglikli bir yasam için sadece sigarayi birakmak yeterli degil. Basta elektronik sigara ve nargile gibi bütün tütün türevlerinden de uzak durmak gerekiyor. Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Gögüs Hastaliklari Anabilim Dali Uzmani Doç. Dr. Fadime Tülücü, nargile ve elektronik sigara gibi ürünlerin de sigara kadar tehlikeli oldugu uyarisini yapti.

Nargile ve elektronik sigara gibi ürünler masum degil

Doç. Dr. Fadime Tülücü, nargile ve elektronik sigara gibi ürünlerin masum oldugu iddialarinin tamamen amaçli ve yaniltici oldugunu ifade ederek söyle devam etti:

“Son yillarda artis gösteren nargile kullanimi da bütün diger tütün ürünleri gibi zararli olmakla kalmayip, ayrica tüberküloz, hepatit gibi hastaliklarin bulasmasi için risk olusturuyor. Tütün endüstrisi tarafindan, sigarayi biraktirma özelligine sahip oldugu iddialari ile piyasaya sunulan elektronik sigara ve dumansiz tütün ürünleri de sigaraya esdeger birer tehlike olusturuyor.”

Sigarayi deneyen her 5 kisiden 3’ü bagimli oluyor

Sigarayi deneyen her 5 kisiden 3’ü bagimli oluyor. Bu nedenle tütün endüstrisi, gençleri hedef aliyor. Genç neslin tütün ile mücadele bilincine hakim bir sekilde yetistirilmesinin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Fadime Tülücü, anaokulundan baslayarak; çocuk, genç ve yetiskin yas gruplarina özgü egitim programlari ile tütün ürünü kullaniminin engellenmesi gerektigini belirtti.

“Sigarayi birakmak mümkün”

Sigarayi birakmada zorlu bir süreci göze almanin ve saglik kuruluslarindan destek talep etmenin gerekliligine dikkat çeken Doç. Dr. Fadime Tülücü, “Sevdiklerinize bir iyilik yapin ve sigarayi birakin. Elbette sigarayi birakmak zor ve ciddi bir istir. Ama asla imkansiz degildir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA