Kis Aylarinin Vazgeçilmezi 'Tel Helva'

Afyonkarahisar’in Sandikli ilçesinde kis mevsiminin vazgeçilmezleri arasinda olan tel helva gelenegi gerçeklestirilen çesitli etkinlikler ile sürdürülürken, tel helva damak çatlatan lezzeti ile de yiyenleri mest ediyor.

Kis Aylarinin Vazgeçilmezi 'Tel Helva'
Sandikli Gardas Yarenler Dernegi üyeleri düzenledikleri etkinlikler ile tel helva yaparak kis aylarinin vazgeçilmez gelenegini sürdürmeye çalisiyor. Gardas Yarenler Dernegi meclisi üyeleri dernegin binasinda düzenlenen etkinlikler kapsaminda yöreye has tel helva yaparak tel helva gelenegini sürdürmeye çalisiyor. Kaynatilan sekerli su, soguk bir mermer üzerine döküldü. Burada donarak macun kivamina gelen sekerli su, tepside ki leblebi tozuna yatirildi. Tepsinin etrafinda toplanan dernek üyeleri elleri ile halka seklinde açtiklari malzemeyi tel helva haline getirdi. Daha sonra tepsilere konulan tel helvalari dernek üyeleri misafirlerine ikram ettiler.

“Tel helva pismaniyenin aga babasi diyebiliriz”

Tel helva yapan 77 yasindaki Hüseyin Kozan, tel helvanin genellikle kis mevsiminde yapildigini ifade etti.

Kozan, “Kis oldugunda yapilan, atalarimizdan gelen bir sey bu. Eskiden köy odalarinda televizyon olmadigi için bu tür seyler yapilarak zaman geçirilirdi. Eskiden kisin odalarda yüzük oynanir, mendil oynanir ve tel helva çekilirdi, bu sekilde zaman geçirilirdi” dedi.

Sandikli Gardas Yarenler Dernegi Yaren Çavusu Selahattin Isik ise tel helvanin birlik ve beraberliklerini sürdürme noktasinda önemli bir argüman oldugunu vurgulayarak sunlari söyledi:

“Hüseyin amcamin çocuklugundan gelen tel helva çekimini gerçeklestirdik. Avcilar kulübünün üyeleri ve Afyonkarahisar Çakirköyünden misafirlerimiz vardi. Bizlerde bu tel helvayi bir sonraki kusaga aktarmak istiyoruz. Gerçekten tel tel döküldü. Tel helva pismaniyenin aga babasi diyebiliriz. Bizim tel helvamiz hiçbir seye degisilmez.”
Kaynak: İHA