Istanbul'da Beton Ile Dökülen Minare Devri Sona Eriyor

Istanbul’un ihtisam sembolleri cami minarelerinde yeni dönem basladi. Eski yillarda beton dökme sistemiyle yapilan minareler sik sik gündeme gelen deprem konulari nedeniyle artik fiberglass (Cam Elyafi) maddesiyle yapiliyor. Üretim tesislerinde üretimi tamamlanan minareler yarim gün içerisinde kurulabilirken sökümü de yaklasik 2 saat sürüyor. Deprem esnasinda yapisi geregi yikilmayan yeni minareler özellikle büyük sehirlerde siklikla tercih ediliyor. Fiberglass minare sisteminin kurulus asamasi dron ile havadan görüntülendi.

Istanbul'da Beton Ile Dökülen Minare Devri Sona Eriyor
6 Subat depreminin yil dönümü yaklasirken, Deprem gerçegi ile yasamayi ögrenen vatandaslar hayatlarinin bir çok noktasina depreme dayanikli ibaresini dahil etti. Istanbul’da yasanabilecek büyük deprem riski sik sik uzmanlar tarafindan gündeme tasinirken yapilarda sismik izolasyon gibi ürünler kullanilarak binalarin da depreme dayanikliligi arttiriliyor. Istanbul’un ihtisam sembollerinden olan tarihi camiler ve minarelerde geçtigimiz yillarda beton döküm yöntemi ile yapilirken artik Fiberglass sistemiyle yapiliyor. Beton dökme yöntemi ile 3 ya da 4 ay süren yapim asamasinda muhtemel bir deprem durumunda da yikim riski fazlayken, yeni yapilan ve özellikle de büyüksehirler de kurulumuna baslanan fiberglass minare sistemi üretimi yapildiktan sonra yarim gün içerisinde montajlanabiliyor. Yeni nesil depreme dayanikli minarelerin kurulum asamasi dron ile havadan görüntülendi.

“Betonarme hali 100 - 150 ton civarinda, bu fiber minaremizin agirligi 4 ton civarinda”

Uzun yillardir minare ustasi olan Salih Karadag, “Yaklasik 20 yili askin minare geçmisimiz var, son 2 yildir yeni nesil fiber minareler yapmaktayiz. Son gördügümüz büyük afetler, depremler yapilara büyük zarar verdigini gördük ve fiber minaremizin depreme daha dayanikli oldugunu kesfettik. Fiberle alakali yillarca çalistik ve fiber minareye geçis yapmis bulunmaktayiz. Normalde bu minareler deprem bölgesinde yapilan minarelerdi ama Türkiye’nin her yerinde Asya’dan Avrupa’ya kadar hizmet vermekteyiz. Projelerimiz devam etmektedir. Normalde ayni minarenin betonarme hali 100 - 150 ton civarinda, bu fiber minaremizin agirligi 4 ton civarinda. Örnek veriyorum normalde deprem aninda betonarme minareler 5 siddetine dayaniyor ise fiberglass minareler 10 siddetine dayaniyor. Fiber olarak bu tarz minarelerimiz bizim cami kültürümüze uyacak sekilde yapmaktayiz. Fiber minarelerin üstündeki akrilik boya lüks arabalarin üstündeki boyadan. Polyester malzemenin de 300 yil ömrü oldugundan dolayi suan insanoglunun üretmis oldugu en üst düzeyde bir malzemedir. Betonarme minare montaj süresi 2 buçuk ay sürmekte fakat bu fiber minarelerin montaj süresi 1 gün sürmekte. Fiber minarelerin avantaji bir günde montaj olmasi, üstündeki boyanin ömrü uzun sürmesi, kararma ve solma olmamasi. Biz hem betonarme hem de fiber minareler yapmaktayiz fakat biz israrla fiber minare demekteyiz. Hem saglik açisindan hem depreme dayanikli hem kolay montaj hem de ömrü uzun. Fiber minarelerin montaji gibi sökmesi de kolay montaj bir gün, sökmek 1 saat sürmekte o yüzden bize her açidan avantajli bir sistem” seklinde konustu.

Kaynak: İHA