Bu Ekmek Günlerce Tazeligini Koruyor

Sivas’in Zara ilçesinde yasayan Nezaket Ergüt, bilinen bin yillik usullerle pisirilen köy sac ekmegini ticarilestirmeyi basardi. 8 yil önce kurdugu isletmede kadinlara da ekmek kapisi oldu. Günlerce tazeligini koruyan ekmekleri Türkiye’nin dört bir tarafina gönderiyor.

Bu Ekmek Günlerce Tazeligini Koruyor
Sivas’in Zara ilçesinde yasayan Nezaket Ergüt, geçmiste sofralarin vazgeçilmezi olan günümüzde neredeyse unutmaya yüz tutan köy sac ekmegi kültürünü yasatmak için kollari sivadi. Ergüt ilk olarak komsulariyla birlikte imece usulü bin yillik usullerle ekmek pisirdi. Zamanla ürettikleri ekmeklere ragbet artinda üretimi ticarilestirmeye karar verdi. Hem çocuklarinin egitimine destek olmak hem de kadinlara ekmek kapisi açmak için 8 yil önce bir isletme kurdu. Ergüt, sadece kadinlarin çalistigi isletmede talepleri yetistirmekte zorlaniyor. Günlerce tazeligini koruyan sac ekmegini kargo ve yolcu otobüsleriyle Türkiye’nin dört bir tarafina ulastiriyor.

Taleplere yetismekte zorlaniyorlar

Isletme sahibi Nezaket Ergüt, Türkiye’nin dört bir yanindan yogun talep aldiklarini belirterek, “Büyüklerimiz önceden bu ekmekleri yapiyordu, bizde onlardan ilham aldik. Zamanla unutulmaya yüz tutmus ekmegimizi biz artik öne çikartalim dedik. 8 yildir bu isi yapiyorum. Insanlar buradan ekmek parasi kazaniyor. Komsularla imece usulü yapmistik bu isi begeni oldukça fazla olunca bu ise yogunlastik. Begeni oldukça bizde bu isi büyüttük. Islerimiz güzel, oldukça yogunuz. Türkiye’nin her yerine gidiyor bu ekmek, talep çok. Eskiden herkes kendi ekmegini yapiyordu, sonra yapilmamaya baslandi. Artik unutulmustu. Bizde unutturmamak için yapalim dedik. Oldu, tuttu. Alanlar dolaplara koyuyor. Daha sonra isitilip yenilebiliyor. Tazeligini koruyor. Köy ekmegi hepimize ekmek kapisi oldu” dedi.



“Annemle gurur duyuyorum”

Ergüt’ün kizi Beyza Ergüt, annesiyle gurur duydugunu söyleyerek, “Annem isletmemizi kurarken bizleri düsünerek bu yola çikmisti. Bizim egitimize destek olmak için. Gereken kurumlardan izinlerimizi aldik, hijyen belgemizi aldik. Küçük bir isken giderek büyüdü. Yaninda çalisan 20’den fazla insana gelir kapisi oldu. Annemle gurur duyuyorum” diye konustu.



“Evde canim sikiliyordu”

Isletme personeli Gülizar Gökkus, evde otururken bu is sayesinde biranda çalismaya basladigina deginerek, “2 yil olacak burada çalismaya baslayali. Buranin bana kazandirdigi çok sey oldu. Patronumuzu çok seviyoruz. Burayi açtigi için çok tesekkür ediyoruz. Güzel para kazaniyoruz. Normalde evde oturuyordum, canim sikiliyordu. Hiç aklimda burasi yoktu bir anda oldu” ifadelerini kullandi.

Bin yillik usullerle pisirilen ekmegin fiyati ise firin ve marketlerle pisirilen eklemle ayni. 230 gram köy saç ekmegi 7 TL’den satiliyor. Normal ekmeklerden farki ise odun atesinde sac üzerinde pisirilmesi. Özel un, maya, su ve tuz tercih edilen bu etmek digerlerine göre ise daha uzun süre tazeligini koruyor.
Kaynak: İHA