6 Subat'ta Adiyaman'daki Fabrikalarin Makinelerinden Ses Gelmeyecek

6 Subat depremlerinin yil dönümünde Adiyaman Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarda is makinelerinin çarklari dönmeyecek.

6 Subat'ta Adiyaman'daki Fabrikalarin Makinelerinden Ses Gelmeyecek
6 Subat depremlerinin yil dönümü nedeniyle bazi isadamlari fabrikalari kapatma karari aldi. 6 Subat’ta binlerce kisinin hayatini kaybettigi Adiyaman’da, isçilerin mezarliklari ziyaret edebilmeleri, mevlitlere katilmalari için fabrikalar kapanacak. Isletmelerin hasarini giderdikten sonra çarklari dönen fabrikalar, depremden sonra ilk kez 6 Subat’ta çarklari durduracak. Adiyaman OSB’de bulunan fabrikalardan bazilari afis asarak, 6 Subat’ta çalismayacaklarini duyurdu.

"Çalisanlarimizi mezarlik ziyaretleri, akraba ziyaretleri için izinli sayip çalismama karari aldik"

Isadami Erdal Yaprak, depremden sonra çok hizli bir sekilde fabrikadaki hasarin onarilarak faaliyete geçirildigini belirterek, “Depremden sonra hasar tespiti yaparak, makine ayarlarini bitirip, tekrar çarklarin dönmesi için kollari sivadik. Depremden sonra sehri terk eden elemanlarimiz da oldu. Fabrikanin açildigini duyup geri gelen isçilerimiz de oldu. Belli bir süreden sonra eski istihdami yakalamak için mücadele ettik ama yakalayamadik. Kalifiye eleman sikintisi yasiyoruz. Depremde Adiyaman’daki her evde aci yasandi. Isçilerimizden rahmetlik olan da oldu, yakinini kaybeden de oldu. 6 Subat’ta çalisanlarimizin mezarlik ziyaretleri için, akraba ziyaretleri için, izinli sayip çalismama karari aldik” dedi.

Isadami Ekrem Çirik ise fabrikada çalisan 6 isçisini depremde kaybettigini ifade ederek, “Depremle birlikte fabrikanin çalismasina üç ay ara verdik. Daha sonra üretime geçtik. Depremden önce isletmemizde 530 kisi çalisiyordu ancak depremden sonra bu sayiyi 280 kisiye çikartabildik. 6 Subat depremlerinde bizim de 6 sehidimiz var. Bunlarin da anisina 6 Subat’ta fabrikamizi 1 günlügüne kapatacagiz, fabrikada yas ilan edecegiz” diye konustu.

Isçiler de isverenlerin böyle bir karar almasindan duyduklari memnuniyetleri dile getirerek, 6 Subat’in yil dönümünde kaybettikleri yakinlarini anacaklarini söyledi.



201 isletmenin 14’ü yikildi veya agir hasar aldi

Adiyaman OSB’de bulunan 201 isletmenin 14’ü, 6 Subat depremlerinde yikildi veya agir hasar aldi. Deprem nedeniyle birkaç ay kapanan fabrikalar bir süre sonra yeniden açilmaya baslandi. Depremden önce yaklasik 20 bin kisinin istihdam edildigi Adiyaman OSB’deki fabrikalarda istihdam da artmaya devam ediyor. Istihdam edilen kisi sayisi 13 bini geçti. Kalifiye eleman sikintisi yasayan isletmeler, kalifiye eleman sorunu olmasa deprem öncesindeki istihdam sayisina ulasacaklarini dile getiriyor.
Kaynak: İHA