Marmara Denizi Maviye Boyandi, Görenler Saskina Döndü

Bursa’nin Mudanya ilçesinde, tek hücreli organizmalarin asiri derecede üremelerinden sonra toplu halde su yüzüne çikmalariyla yasanan ’alg patlamasi’ deniz suyunu gece yarisi mavi isikli hale getirdi. Denizdeki isigi görenler büyük saskinlik yasadilar.

Marmara Denizi Maviye Boyandi, Görenler Saskina Döndü
Marmara Denizi’nin Bursa Mudanya kiyilarinda, sularda bulunan ancak mikroskopla görülebilen canlilarin (plankton) çogalmasi sonucu mavi renkli parlamalar ortaya çikti. Sahil bandindaki alg patlamasi denizin rengini degistirdi. Özellikle Mudanya ve Güzelyali kiyilarinda biriken algler denizin açik mavi renge dönmesine sebep oldu. Birçok vatandasin dikkatini çeken tabiat olayinda, kimi eglendi, kimi ise o anlari kayda aldi.

’Alg Patlamasi’ olarak bilinen ’Kizil Akin’ (RedTide), sucul ekosistemlerde bir veya birkaç alg (fitoplankton) türünün, besin maddelerinin ortamdaki yogunluklarinin artmasina bagli olarak popülasyonlarinin artmasi, bununla birlikte sudaki oksijen seviyesinin azalmasi nedeniyle ölerek su yüzeyini kirmizi veya kahverengi bir görünüme sokmasina neden oluyor. Alg patlamasinin yöresel ve mevsimsel oldugu ve genellikle az derin sahil sularinda, iç deniz, körfezler, göller ve nehir agzina yakin yerlerde yogun görüldügü belirtildi.
Kaynak: İHA