IBB Baskan Adayi Murat Kurum Açiklamasi 'Deprem Dönüsümü Terörle Mücadele Kadar Önemli'

Istanbul Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Murat Kurum, ‘Afet Farkindalik Egitimi’ alan ve ilk kez oy kullanacak olan gençlerle bir araya geldi. Istanbul’un bir deprem sehri oldugunu hatirlatan Kurum, “Yasadigimiz depremlerde, bir asirda 130 bin canimizi yitirdik. Depremle mücadele etmeyi ögrenmek, deprem gerçegiyle birlikte yasamak zorundayiz. Deprem dönüsümü terörle mücadele kadar önemli” dedi.

IBB Baskan Adayi Murat Kurum Açiklamasi 'Deprem Dönüsümü Terörle Mücadele Kadar Önemli'
Istanbul Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Murat Kurum, ‘Afet Farkindalik Egitimi’ alan ve ilk kez oy kullanacak olan gençlerle bir araya geldi.

“Deprem dönüsümü terörle mücadele kadar önemli”

Istanbul’daki riskli yapilarin acilen dönüstürülmesi gerektigini belirten Murat Kurum, “Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi görevini yürüttüm. Ülkemizde nerede bir afet olsa arama kurtarma ekiplerimizle birlikte orada omuz omuza mücadele ettik. Ülkemiz bir deprem ülkesi. Maalesef nüfusumuzun yaklasik yüzde 70’i deprem bölgelerinde yasiyor. Yasadigimiz depremlerde, bir asirda 130 bin canimizi yitirdik. Depremle mücadele etmeyi ögrenmek, deprem gerçegiyle birlikte yasamak zorundayiz. Istanbul’umuz da maalesef bir deprem sehri. Bilim insanlarimiz, hocalarimiz bize Istanbul’da bir deprem olacagi gerçegini her zaman ifade ediyorlar. Peki biz ne yapmaliyiz? Bir taraftan olasi depremlerde ne yapacagimizi bilmemiz, diger taraftan da en kisa zamanda riskli binalarimizi dönüstürmemiz gerekir. Bu ikisi bugün Istanbul için, ülkemiz için en önemli gündemlerden biridir. Deprem dönüsümü terörle mücadele kadar önemlidir. Gittigimizde o enkazlarda yavrusunu, annesini, yakinlarini bekleyen ailelerin feryadina sahit oldum. Malatya’da, Elazig’da, Izmir’de asrin felaketinin ardindan Kahramanmaras Pazarcik’ta, 11 ilimizde. Günlerce oradaydim ve emin olun su görmüs oldugunuz makas, jeneratör, hilti o gün o saat o kadar önemli, o kadar degerli ki, depreme hazirlikli yakalanmaniz çok kiymetli. ‘Enkazin altindan benim yavrumu çikart’ diyor. ‘Enkazin altindan benim annemi çikarin’ diyor. Büyük bir afet karsisinda da biz hazirliklarimizi yapmak zorundayiz” seklinde konustu.



“Kentsel dönüsüm bizim olmazsa olmazimiz”

Istanbul için kentsel dönüsümün her seyden önemli oldugunu vurgulayan Kurum, “Bütün depremlere gitmis ve depremlerden de yüz akiyla çikmis bir agabeyinizim. Gittigimiz her yerde milletimize söz verdik. Elazig, 2020 depreminde yaptigimiz dönüsüm sayesinde Kahramanmaras Pazarcik merkezli depremde daha az etkilendi. Binalarimiz dimdik ayaktaydi. TOKI’yle yaptigimiz binalarda çizik bile yok. Kimsenin burnu kanamadi. Dolayisiyla deprem dönüsümü bizim için her seyden önemli. Çünkü sizin caniniz bize emanet ve bu çerçevede çalismak, deprem dönüsümünü, kentsel dönüsümü birlikte basarmak zorundayiz. Buna iliskin de 650 bin konut dönüsüm sözü verdik. Bugün Bagcilar’da baktiginizda üç büyük dönüsüm projesinde bizim emegimiz var. Bagcilar Belediye Baskani’mizla birlikte el ele verdik ve bakanligimiz o üç büyük dönüsüm projesinde elini tasin altina koydu. TOKI’mizle hep birlikte vatandasimizin daha saglam konutlara erismesi için bir çalisma baslattik. Bagcilar’in en büyük yesil alanlarindan birini kazandirdik. Burasi sadece bir yesil alan degil, huzurla oynayacaginiz, ders çalisacaginiz bir alan degil, depremde toplanma alani vazifesi görecek. Allah göstermesin, böylesi bir afette biz orada ilk yardimlarimizi yapacagiz, vatandasimiza iase yemek hizmetlerini verecegiz. Hep birlikte vakit geçirecegimiz bir alan olacak. Bu konuyu ikiye ayirmak zorundayiz. Biri deprem dönüsümü, kentsel dönüsüm. Bu bizim olmazsa olmazimiz. Sizlerle birlikte basaracagiz. Sizlerle birlikte bu sehri emin ellere, güçlü ellere teslim edip Istanbul’un her mahallesinde, her ilçesinde bu dönüsümü gerçeklestirmek zorundayiz. Diger taraftan da depremlere hazir bir sekilde beklemeliyiz” dedi.



“Istanbul’da her evde afet çantasi olacak”

Deprem esnasinda yapilmasi gerekenler için de bilinçli olunmasi gerektigini söyleyen Murat Kurum, her evde deprem çantasi bulunacagini vurguladi. Kurum, “Ayrica Japonya’da bir deprem oldu, televizyona yansidi hatirliyor musunuz? 7,4’tü galiba. Annesiyle küçük bir çocugumuz zannedersem deprem esnasinda bir alisveris merkezindeydi. Hemen küçük çocuk o sallantida annesine sormadan masanin altina girdi ve bekledi. Bir taraftan da bu bilinçle yasamak zorundayiz. Deprem esnasinda yapacaklarimiz çok çok önemli. Bir deprem çantamiz var mi? Bu çanta herkeste olacak, herkesin evinde olacak. Bizim ilk anda yanimiza alacagimiz tek çanta o olacak. Biz 1 Nisan’da göreve geldigimizde Istanbul’da her evde afet çantasi olacak. Büyüksehir Belediyesi Istanbul’da yasayan her bir kardesimizin evine bu çantayi temin edecek ve Afet Farkindalik Akademisi ile birlikte de sizleri, ailelerimizi yetistirecegiz. Önce afet esnasinda ne yapacagimizi, nasil davranacagimizi, en yakin toplanma alanimiz nerede, Istanbul’da 6 saatte 2 milyon kisinin barinabilecegi toplanma alanlarini ve oradaki altyapiyi, bugün o altyapi sosyal tesis olarak hizmet verirken, kütüphane olarak hizmet verirken, afet esnasinda orasi ilk yardim ve arama kurtarma ekiplerimizin malzemelerinin oldugu depolar olacak, çadirlarimiz olacak. Orada hep birlikte mücadelemizi verecegiz ve arama kurtarma malzemelerinin ve ekiplerin sayisini her ilçemizde artiracagiz” ifadelerine yer verdi.

“Deniz ulasimini artirmak zorundayiz”

Istanbul Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Kurum, acil ulasim için helikopter pisti görevi görebilecek yerlerin artirilacagini söyledi.

Istanbul’a 6 lojistik merkezin daha yapilacagini dile getiren Murat Kurum, “Her ilçemizde, hem belediyelerimiz hem de Büyüksehir Belediyesi çatisi altinda afet arama kurtarma ekiplerimiz olacak. Bir taraftan bu süreci en dogru sekilde yürütebilmek için lojistik merkezlerimiz olacak. Istanbul’da su an bir tane lojistik merkezimiz var. Biz buna 6 tane daha ekleyip 7 lojistik merkeziyle birlikte Istanbul’a afet aninda her noktada destek vermek istiyoruz. Havadan, karadan ve denizden. Istanbul’da bu 3 alani da kullanmak zorundayiz. O yüzden yeni helikopter pisti alanlari yapacagiz. Bu alanlar bugün size spor alani olacak. Orada spor yapacaksiniz ki hedefimiz her mahallede bu sporu yapabilmeniz. Diger taraftan da heliport görevi görecek. Arama kurtarma ekiplerimizin, acil yardim ekiplerimizin inebilecegi alanlar olacak. Bagcilar’da helikopter pisti var mi? Maalesef yok arkadaslar. O yüzden bizim helikopter pisti vazifesi görecek ve bugün de spor alani vazifesi görecek olan alanlarimizi hizli bir sekilde yapmamiz lazim. Deniz ulasimini artirmak zorundayiz. Çünkü o deniz ulasimindan lojistik destek verecegiz. Afet acil yardim yollarini açacagiz. Çünkü o enkaza ulasmaniz lazim. Çünkü o enkazda arama kurtarma yapabilmeniz için o yollarin açik olmasi lazim. O yüzden bu bilinçle dijital bir afet yönetim merkezi çatisi altinda Istanbul’un bütün hizmetlerini verecegimiz ama en önemlisi de afet yönetimini dijital manada tek çatidan yapacagimiz tüm birimlerin ayni anda hareket ettigi, vatandasimizin hangi toplanma alanina gitmesi gerektigi, o toplanma alanindaki ihtiyaçlarinin ve oradaki akim ikame, her türlü ihtiyacinin giderildigi altyapiyi insallah Istanbul’a kazandiracagiz” dedi.



“Bir tarafta 5 yilda 115 bin konut sözü verip sadece 5 bin konut yapanlar var”

Mevcut IBB yönetiminin 115 bin konut sözü vermesine ragmen 5 bin konut yaptigina dikkat çeken Murat Kurum, “Istanbul’un 964 mahallesinde istisnasiz Büyüksehir Belediyesi’yle, bakanliklarimizla hep birlikte dönüsümü gerçeklestirecegiz. Ben inaniyorum ki; 10 yil içerisinde el ele verdigimizde piril piril gençlerimizle birlikte Istanbul’da tek bir riskli yapi kalmayincaya kadar çalisacagiz. Sizlere çok daha güçlü, çok daha saglam bir gelecegi sunacagiz. Bunu da sizlerle birlikte basaracagiz. Çünkü gençlerimiz çok daha emin adimlarla geliyor, çok daha bilinçli yaklasiyorsunuz, çok daha farkli yönlerde kendinizi yetistiriyorsunuz. Biz de bu egitimleri alacaginiz kütüphanelerinizi, kreslerinizi, size her alanda farkli egitim destekleri verecek akademileri kuracagiz. Büyüksehir Belediyesi olarak, ‘Dene Yap’ atölyeleriyle ve ‘Start-Up’ merkezleriyle ilk ofisini kuracak arkadaslarimiza, ilk ofis projesiyle ilk isiyle alakali sermaye destegi verecegiz. Geçenlerde bir teknoparka gittim. Sizin gibi bir gencimiz depremde o enkazin içine girebilecek bir robot yapmis. O kadar ihtiyaç ki, hem sese duyarli hem de isiya duyarli bir robot. Yani orada bir canli varligi tespit ettiginde veya o sesi aldiginizda arama kurtarma ekiplerine yönlendirebiliyorsunuz. Çok zor bir süreç, Allah kimsenin basina vermesin. Bu süreci yasamamak adina da bu tedbirleri almak zorundayiz. Hepimiz bu bilinçle yasamak ve bu bilinçle deprem dönüsümünü bu sehrin her mahallesinde yapmak zorundayiz. Iste 31 Mart’ta da gidecegimiz seçimde bunun kararini verecegiz. Bir tarafta 5 yilda 115 bin konut sözü verip sadece 5 bin konut yapanlar var. Sadece Bagcilar’da bizim yaptigimiz konut sayisi emin olun ondan fazla. O yüzden bu bilinçle çalisacagiz, çabalayacagiz ve sizlere güzel bir gelecek sunacagiz. Tek hedefimiz bu. Tek hayalimiz bu. Çünkü Türk gençligi, sizler bizim gelecegimizsiniz ama ayni zamanda bugünün karar vericilerisiniz. Sizlerle el ele verecegiz ve ailelerimize birlikte bu dönüsümü gerçeklestirecegiz. Sevgili gençler o yüzden biz size inaniyoruz, size güveniyoruz ve Türkiye vizyonunun parlayan Istanbul’unu, parlayan Bagcilar’ini sizlerle birlikte insa edecegiz” sözleriyle konusmasini sonlandirdi.
Kaynak: İHA