Bakan Güler Açiklamasi 'Balkanlarda Baris, Güvenlik Ve Istikrarin Korunmasina Büyük Önem Veriyoruz'

Milli Savunma Bakani Yasar Güler, Bosna Hersek’te ziyaret ettigi Türk Temsil Heyet Baskanliginda yaptigi konusmada, "Türkiye, kritik bölge ve cografyalarda getirdigi çözüm önerileri, baris ve istikrara sagladigi katkilar ile müzakere masalarinin ve güvenlik mimarisinin vazgeçilmezi olmaktadir. Bu kapsamda Balkanlarda da baris, güvenlik ve istikrarin korunmasina büyük önem veriyoruz" dedi.

Bakan Güler Açiklamasi 'Balkanlarda Baris, Güvenlik Ve Istikrarin Korunmasina Büyük Önem Veriyoruz'
Milli Savunma Bakani Yasar Güler, Bosna Hersek programi çerçevesinde Türk Temsil Heyet Baskanligini ziyaret etti. Askeri törenle karsilanan Bakan Yasar Güler, inceleme ve denetlemelerde bulunarak bölgede görev yapan Mehmetçige hitap etti. Güler, "Dost ve kardes ülke Bosna Hersek’i ziyaret etmekten ve bu vesileyle sizlerle bir arada bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sizlerin de yakindan takip ettigi üzere gerginliklerin çatismalara, hatta savaslara dönüstügü, uluslararasi sinamalarin üst seviyeye ulastigi, bu baglamda politik dengelerin de yeniden insa edildigi bir süreci yasiyoruz. Bu hassas dönemde ülkemiz, bulundugu jeopolitik konumu itibariyla bölgesel ve küresel gelismelerin merkezinde yer almaktadir. Sayin Cumhurbaskanimizin stratejik öngörüsü ile son yillarda askeri ve diplomatik alanda önemli hamleler yapan ülkemiz, bölgesinde ve dünyada oyun kurucu bir rol üstlenmeye baslamis, uluslararasi konumunu daha da güçlendirmistir" ifadelerini kullandi.

"Balkanlarda da baris, güvenlik ve istikrarin korunmasina büyük önem veriyoruz"

Güler, "Türkiye Cumhuriyeti artik bölgesinde huzur, güven ve istikrarin merkezi olarak gipta ile takip edilmekte, kritik bölge ve cografyalarda getirdigi çözüm önerileri, baris ve istikrara sagladigi katkilar ile müzakere masalarinin ve güvenlik mimarisinin vazgeçilmezi olmaktadir. Bu kapsamda Balkanlarda da baris, güvenlik ve istikrarin korunmasina büyük önem veriyoruz ve biz çok iyi biliyoruz ki Balkanlarda istikrar olmaz ise ne dogusunda ne de batisinda istikrar olamaz ve süratle bozulur. Köklü dostluk ve kardeslik baglarimiz bulunan ve Balkanlardaki önemli ortaklarimizdan biri olan Bosna Hersek ile de yakin is birligi içerisindeyiz. Bu baglarimizin bir tezahürü olarak Bosna Hersek ile iliskilerimiz, basta savunma ve güvenlik olmak üzere her alanda güçlenerek devam ediyor" seklinde konustu.



"EUFOR Althea Gücü misyonuna, en çok katki saglayan ülkelerden biriyiz"

Türk Silahli Kuvvetlerinin 1994 yilindan itibaren çesitli misyonlara katki sundugu Bosna Hersek’teki varligini bugün, Avrupa Birligi Baris Gücü (EUFOR) misyonunun barisi destekleme ve koruma görevi kapsaminda basariyla sürdürdügünü vurgulayan Güler, "Nitekim EUFOR Althea Gücü misyonuna, baslangicindan itibaren en çok katki saglayan ülkelerden biriyiz. Saraybosna’daki Çok Uluslu Tabura tahsisli birligimizin yani sira farkli sehirlerdeki irtibat ve izleme timlerimiz ile bölgenin güvenlik ve huzurunun sürdürülmesine de önemli katkilar sunuyoruz. Ayni zamanda Bosna Hersek Silahli Kuvvetleri’ne muhtelif alanlarda destek saglarken, Bosna Hersekli askeri personele de Türkiye’de çesitli egitimler veriyoruz. Ayrica, burada faaliyet gösteren diger kamu kurum ve kuruluslarimizla is birligi içerisinde hayata geçirdigimiz kültür, egitim, saglik ve sosyal projelerle, kardes Bosna Hersek halkinin yaninda oluyoruz" dedi.



Güler konusmasini su sekilde sürdürdü:

"Türk Silahli Kuvvetlerimizin, asirlardir ortak degerlerimizin bulundugu bu cografyadaki varligi, Bosna Hersek halkina da güven vermektedir. Siz kahraman silah ve mesai arkadaslarim da Türk askerine duyulan bu sevgi ve güvene layik olmak için ay yildizli bayragimizi gururla dalgalandiriyor, ülkemizi en güzel sekilde temsil ediyorsunuz. 1994-1995 yillari arasinda, Komutan Yardimciligini yapmaktan büyük bir gurur ve onur duydugum Bosna Hersek’teki unsurlarimizin bu özverili ve basarili faaliyetlerini büyük bir memnuniyetle takip ediyorum. Vazifenizde basari saglamaniz, yüksek disiplin ve is birligini gerekli kilmaktadir. Sunu unutmayin ki Türk askerinin sahip oldugu üstün nitelik ve kabiliyetler, burada is birligi yaptiginiz diger ülkelerin personelleri tarafindan da yakindan takip edilmektedir. Dolayisiyla ülkemizin ve Türk Silahli Kuvvetlerinin uluslararasi arenada sayginligini ve itibarini temsil etme görevi, Bosna-Hersek özelinde sizlere de emanet edilmistir. Bunun bilinci ve sorumlulugu ile çalismalarinizi sürdürmenizi bekliyoruz. Sahip oldugunuz degerler ile aldiginiz egitim ve kurslar, sizlere tevdi edilen vazifenin altindan rahatlikla kalkmaniza imkân verecektir. Bu vesileyle bugüne kadar gösterdiginiz yogun gayret ve özveri için hepinize tesekkür ediyorum. Bundan sonra da görev ve sorumluluklarinizi ayni sevk ve heyecanla ve layikiyla yerine getireceginize yürekten inaniyor, hepinize üstün basarilar diliyorum."
Kaynak: İHA