Yabanci Ülkelerin Tabut Ihtiyaci Türkiye'den Karsilaniyor

Kastamonu’da orman ürünleri sektörlerinin sorunlarina çözüm üretmek amaciyla düzenlenen panelde, yurtdisindan çok fazla tabut talebi oldugu belirtildi. Orman ürünleri alaninda faaliyet gösteren firmanin temsilcisi Ali Sahin, "Tabut talebinin oldugu insana komik gibi geliyor ama tabut yapimiyla ilgili yurtdisindan müthis bir talep bulunuyor" dedi.

Yabanci Ülkelerin Tabut Ihtiyaci Türkiye'den Karsilaniyor
Kastamonu Üniversitesi’nin öncülügünde düzenlenen panelde ormancilik sektörü ele alindi. Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Cemil Meriç Toplanti Salonu’nda gerçeklestirilen “Kastamonu Orman Ürünleri Endüstrisinde Karsilasilan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” paneline Kastamonu Valisi Meftun Dalli, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Kasim Yenigün ile birlikte akademisyenler, ögrenciler ve kamu kurum ve kuruluslarinin temsilcileri katildi.



“Hammadde ihtiyacinin karsilanmasi için daha genis alanlarda sektör ihtiyacini karsilayabilecek keresteye uygun orman yetistirilmesi gerekiyor”

Panelin açilisinda konusan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, “Büyük oranda hammadde oduna dayali üretim yapan orman endüstri kuruluslari için il genelinde bulunan zengin orman varligimiz süphesiz büyük avantajlar saglamakta. Özellikle zengin orman varligi, küçük ve orta ölçekli orman endüstri isletmelerinin yani sira alaninda uzman büyük tesisleri de bünyesinde barindirmasi, sektörü taniyan ve deneyim geçmisi olan isgücü varligi, genis arazi imkanlari ve yeni kurulan sanayi bölgeleri, dis pazarlara açilmayi saglayabilen Inebolu Limani, çevresindeki sehirler ve Ankara gibi büyük bir pazara yakin olmasi gibi özellikleri nedeniyle Kastamonu sektörde yeni yatirimlara oldukça açik bir konumda. Ilimizdeki orman ürünleri sektörü açisindan baktigimizda da mevcut yapilanmanin temel olarak levha üretimi, mobilya üretimi ve kapi üretimi basta olmak üzere 3 grupta toplandigi görülüyor. Bu çerçevede orman varligina dayali yatirimlarin basinda yonga levha, yongalari, MDF, parke ve kontrplak gibi yari mamul ürünlerin üretimi geliyor. Nitekim ülkemizin en önemli ekonomik ve katma deger olusturan sektörlerinden biri olan orman ürünleri sektörünün dünyaca ünlü bazi temsilcileri ilimizde faaliyet göstermektedir. Özellikle levha üretimi alaninda faaliyet gösteren bu entegre tesisler Türkiye’yi MDF ve yonga levha üretim ve ihracatinda Avrupa ve Dünya genelinde ilk siralara tasimistir. Sektörel devlerin yani sira, ilimizde genellikle KOBI statüsünde olan çesitli büyüklükte yaklasik 350 isletme faaliyet göstermektedir. Sektörün yasadigi sikintilar bulunmakta olup bu sikintilarin giderilmesi gerekiyor. Türkiye Ihracat Meclisi’nin 2023 Ihracat Strateji Raporu’na göre, Orman ürünlerinin katma degeri yüksek ürünlere dönüstürülerek gerek iç piyasaya gerekse dis piyasaya arz edilmesi sürecinde orman sanayiinin en önemli sorunu olarak hammadde tedariki ve kalifiye isgücü ihtiyaci ön plana çikmaktadir” dedi.



“Pandemi ve depremden sonra ahsap evlere talep artti”

Yurtdisindan çok fazla tabut talebinin oldugunu söyleyen Kronospan Orman Ürünleri A.S. Hammadde Tedarik Müdürü Ali Sahin ise, “Orman Genel Müdürlügü, üniversitelerle çalisarak ortak bir proje hazirladi. Ahsap yapilarin binalarda kullanilmasiyla ilgili çalismalar tamamlandi ve bu sonuç raporu TBMM’ye gönderildi. Insallah yakin zamanda bu yasa haline gelecek. Insallah yakin zamanda ülkemizde ahsap ev yapimiyla ilgili bir kanunda olacak. Ahsap ev ve ahsap evin projelendirilmesiyle ilgili genç mühendislerin kendilerini yetistirmeleri halinde is bulabilecekler. Bir diger konuda Avrupa’da yaygin olup ülkemize de yeni yeni girmeye baslayan bir sektör. Özellikle yonga-levha sektöründeki odun alma sikintisindan dolayi ahsap malzemenin geri dönüstürülmesiyle ilgili yeni tesisler kurulmaya baslandi. Evimizde kullanmadigimiz masa, kirik paletler, kürsü gibi ahsap malzemeler toplumumuzda ya kirilip yakiliyor ya da atiliyordu. Simdi Avrupa’da bunlar toplaniyor, tekrar tesislerde islenip sektöre kazandiriliyor. Türkiye’de de bu konuda çalismalar var, ülkemizde de kurulan birkaç yerde fabrikalar bulunuyor. Bu yüzden bu konuda da yeni bir sektör olusuyor ve yeni is alanlari açilacak. Genç kardeslerimizde buralarda is bulabilecekler. Palet sektörü de ülkemizde çok canli ve hareketli bir sektördür. Bu sektörde de genç mühendislerimiz kendilerini yetistirirlerse kolayca is bulabilirler. Hatta belki de TBMM’de ahsap yapilarla ilgili kanun çiktiktan sonra Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimizda da is bulunabilir. Çünkü Orman Genel Müdürlügümüz Kahramanmaras’ta idare binasini su anda ahsaptan yapiyor. Dolayisiyla ahsap binalara karsi sektör olusacak. Bir tabut talebinin oldugu insana komik gibi geliyor ama tabut yapimiyla ilgili yurtdisindan müthis bir talep bulunuyor. Bunlarin nasil yapildigini muhakkak bilmeniz ve bunu da degerlendirmemiz gerekiyor” diye konustu.



“Kesim yapacak insan bulmakta zorlaniyoruz”

Ormanda kesim yapacak insani bulamadiklarini belirten Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoglu da, “Kastamonu’da son 50 yilda takriben 210 bin hektar yeni orman kuruldu. Toplam alanimizin 876 bin hektar oldugunu dikkate aldigimizda Kastamonu’da sahip oldugumuz ormanlarimizin yüzde 25’i agaçlandirma yoluyla olusturulan ormanlardan olusmaktadir. 2018’den 2021 sonuna kadar takriben 2 milyon 700 bin metreküp olan üretimi 3 milyon 800 bin metreküpe çikarttik. Takriben 1 milyon 100 bin metreküp üretim artisi sagladik. Bu artisa ragmen yöremizdeki orman endüstrisi daha fazla hammadde talep etmektedir. Ormanlarimiz çok güçlü ormanlar, Türkiye’de alansal olarak ikinci olmamiza ragmen, ormanlarimizin kalitesi ve zenginligi açisindan uzak ara sampiyonuz. Kastamonu’da ve tüm Türkiye’de tek orman sektöründe çalisma hakkina sahip kisiler köylülerdir. Sehir nüfusuna kayitli bir kisinin ormanda kesim, tasima islemlerinde çalismasi hukuken mümkün degildir. Köylerimizin büyük bir bölümünde sinir anlasmazliklari var. Bu sorunun çözümü noktasinda elimizden gelen gayreti göstermemize ragmen sinir tespiti gibi bir yetkimiz var. Dolayisiyla bu yaptigimiz isleri kisitliyor. Kastamonu Orman Bölge Müdürlügü olarak 170 bin hektar genç ormanlarimiz var. Yani son 25-30 yil içerisinde gerek agaçlandirma yoluyla, gerek tabii gençlestirme yoluyla elde ettigimiz bu ormanlarin bakimi ormanlik açisindan vazgeçilmez ihtiyaç. Bu konuda en büyük sorun is gücü sorunu. Bundan 20-25 yil önce her gün kapimiza onlarca insan ormanda kesim yapmak istegiyle gelirken, artik bu talepler tamamen minimize oldu ve kesim yapacak insan bulmakta zorlaniyoruz” seklinde konustu.

Kastamonu Agaç Isleri Imal ve Saticilar Odasi Baskani Hakan Küçükoglu da istek ve taleplerini panelde dile getirdi.

Daha sonra konusan Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erol Akkuzu da, “Yaklasik yüzde 66’si ormanlarla kapli olan Kastamonu ili, ülkemiz orman servetinin de yüzde 8’ine sahiptir. Zengin orman varligina paralel olarak gelisim gösteren orman endüstrisi, genel endüstri içinde yüzde 40’a varan sektörel yogunlugu ve yaklasik yüzde 35’e varan sektörel cirosu ile sehir ekonomisinin lokomotif sektörü haline gelmistir” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan panel, soru-cevap kismiyla devam etti. Panel, toplu fotograf çekiminin ardindan son buldu.
Kaynak: İHA