Beyin Kanamasi Sonucu Ölen Belediye Çalisani Raporu Olmasina Ragmen Temizlik Isinde Çalistirilmis

Tunceli’de belediyeye ait çöp toplama aracindan düserek hayatini kaybeden temizlik isçisi Zülfü Çelikdemir’in çölyak hastaligi ve yüzde 51 engelli raporu olmasina ragmen temizlik isinde çalistirildigi ortaya çikti. Çelikdemir’in ölümünün ardindan belediyeden yapilan çeliskili açiklamalara tepki gösteren isçinin ailesi, hukuki haklarini sonuna kadar kullanacaklarini ifade etti.

Beyin Kanamasi Sonucu Ölen Belediye Çalisani Raporu Olmasina Ragmen Temizlik Isinde Çalistirilmis
Tunceli Belediyesinde temizlik isçisi olarak çalisan 38 yasindaki Zülfü Çelikdemir, 12 Ocak 2024 günü merkez Cumhuriyet Mahallesi’nde çöp toplama aracindan düserek beyin kanamasi geçirmisti. Tunceli ve Elazig’da yaklasik 40 gün yogun bakimda kalan Çelikdemir, yapilan tüm müdahalelere ragmen kurtarilamayarak hayatini kaybetmisti. Çelikdemir’in tedavi süreci boyunca sessizlige bürünen Tunceli Belediyesi, ölümünün ardindan yazili bir açiklama yapti. Belediye tarafindan yapilan açiklamada Çelikdemir’in çölyak hastasi oldugu kabul edilirken, agir ve tehlikeli islerde çalisamayacagina dair bir ibare olmadigi ifade edildi. Çelikdemir’in engellilik raporunun geçerlilik süresinin 2023 yilinin 7. ayinda doldugu belirtilen açiklamada, raporun yenilenmedigi kaydedildi.

Zülfü Çelikdemir’in 3 Aralik 2014’te Tunceli Kamu Hastaneleri Birligi Genel Sekreterligi Engelli Saglik Kurulu raporunda çölyak hastaligi bulundugu belirtilerek, engellilik orani yüzde 51 olarak gösterilirken, raporun geçerlilik süresinin ise ’geçersiz’ olarak not düsüldügü ortaya çikti. 10 Agustos 2021’de Tunceli Devlet Hastanesi hasta çikis özetinde (Epikriz) de, ’’Hastanin çölyak hastaligi mevcut olup, Firat Üniversitesi Hastanesi Gastroentereloji Klinigi takiplidir. Çölyak hastaligi bagisiklik sorunu olusturabileceginden, hijyenik islerde çalismasi ve hijyen kurallarina dikkat edilmesi önerilir” ibaresi yer aliyor.

Zülfü Çelikdemir’in belirli araliklarla belediye yönetiminden is degisikligi talebinde bulundugunu ifade eden ailesi, 2020, 2021 ve 2023 tarihlerinde verdigi dilekçelerin sayi numaralarini da paylasti. Çelikdemir’in birikmis izinlerini kullanmak için defalarca belediyeye basvuruda bulundugunu kaydeden ailesi, bu dilekçelerin is yogunlugu gerekçesiyle reddedildigini belirterek, yapilan açiklamanin gerçeklikle ilgisi olmadigini ve tamamen çarpitmadan ibaret oldugunu belirtti.

Zülfü Çelikdemir’in ölümüne iliskin baslatilan adli ve idari sorusturma sürüyor.
Kaynak: İHA