Macaristan Parlamentosundan Isveç'in NATO Üyeligine Onay

Macaristan parlamentosu, Isveç’in NATO’ya katilimina 6’ya karsi 188 oyla onay verdi.

Macaristan Parlamentosundan Isveç'in NATO Üyeligine Onay
Isveç’in NATO’nun 32’inci üyesi olmasi için artik önünde bir engel kalmadi. Türkiye’nin ardindan Macaristan’da Isveç’in NATO’ya katilimina onay verdi. Macaristan parlamentosunda, yapilan oylamada Isveç’in NATO’ya katilimina 6’ya karsi 188 oyla kabul edildi. Oylamada sagci "Vatan Hareketimiz" mensubu 6 parlamenter aleyhte oy kullandi.

Vatan Hareketimiz mensubu parlamenterler, oylama nedeniyle Macar hükümetini vatana ihanetle suçlayarak, 3. Dünya Savasina giden yolu veto eden tek siyasi hareketin kendileri oldugunu savundu.

Macaristan Basbakani Viktor Orban, oylama öncesi tartismalar sirasinda parlamentoya Isveç’in üyeligini onaylama çagrisi yapmis ve Isveç’in katiliminin Macaristan’in güvenligine katki saglayacagini söylemisti. Macaristan, Türkiye’nin ocak ayinda verdigi onayin ardindan Isveç’in NATO’ya üyeligi önündeki son engel konumunda bulunuyordu.

“Isveç, Avrupa-Atlantik güvenligi için üzerine düsen sorumlulugu üstlenmeye hazirdir”

Isveç Basbakanligi tarafindan yapilan açiklamada, “Bugün tarihi bir gün. Tüm NATO üyesi ülkelerin parlamentolari Isveç’in NATO’ya katilimi lehinde oy kullandi. Isveç, Avrupa-Atlantik güvenligi için üzerine düsen sorumlulugu üstlenmeye hazirdir” denildi.

"Isveç’in üyeligi hepimizi daha güçlü ve daha güvenli kilacaktir"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptigi açiklamada, "Macaristan Parlamentosu’nun Isveç’in NATO üyeligini onaylamasini memnuniyetle karsiliyorum. Tüm müttefiklerin onayi ile Isveç 32’inci NATO Müttefiki olacak. Isveç’in üyeligi hepimizi daha güçlü ve daha güvenli kilacaktir" dedi.



Macaristan, Isveç’ten savas uçagi alacak

Geçtigimiz cuma günü Basbakan Orban, Budapeste’de Isveç Basbakani Ulf Kristersson’u agirlamis ve iki liderin ortak basin toplantisinda Macaristan’a Isveç uzay ve havacilik sirketi Saab tarafindan üretilen 4 adet Saab JAS 39 Gripen çok maksatli savas uçagi satisi konusunda anlasma saglandigini duyurmustu. Anlasma, Macaristan’in Isveç’in NATO’ya üyeligi üzerindeki engeli kaldiracagi yönündeki açiklamasinin ardindan geldi. Orban, Isveç’ten savas uçagi aliminin Macaristan’in hava savunma kapasitesini ve NATO ittifakina olan bagliligini artiracagini söylemisti.

Öte yandan, Isveç ve komsusu Finlandiya, Ukrayna’daki savas sonrasinda 2022 yili mayis ayinda NATO’ya üyelik müracaatinda bulunmustu. Isveç öncesinde Finlandiya, geçtigimiz nisan ayinda ittifakin 31’inci üyesi olmustu.
Kaynak: İHA