Gercüs'te Yalanci Bahara Aldanan Badem Agaçlari Çiçek Açti

Batman’in Gercüs ilçesinde sicak havalarin yüzünü göstermesi badem agaçlarinin erken çiçek açmasina neden oldu.

Gercüs'te Yalanci Bahara Aldanan Badem Agaçlari Çiçek Açti
Ilçede ve bazi köylerinde günesli günler yasanirken hava sicakliginin mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle badem agaçlari çiçek açti. Subat ayinin sonunda ve mart ayinin basinda bademlerin çiçek açmasi çiftçileri sasirtti. Çiftçiler, erken açan çiçeklerin bademlere zarar vermesinden endise ediyor.

Çiftçilerden Süleyman Öner, bu sene badem agaçlarinin çok erken açtigini, subat ayinda rastladiklari bir durum olmadigini sasirdiklari duruma yalanci baha dediklerini söyledi.

Durumun çiftçiler için iyi olmadigini ifade eden Öner, "Nedenini soracak olursaniz bu, bizim bölgede mart sonuna kadar da don düstügü görülmüstür ve hatta bazen kar yagisi bile olmustur. Haliyle don düstügü zaman bu çiçekler kuruyup gidecek, bundan dolayi bademlerden bu sene iyi bir verim alamayacagiz. Bu durumla simdiye kadar karsilasmamisiz, tedirginiz. Çiçekler, normalde nisan ayinda açardi ve birkaç sene önce iyi verim alabiliyorduk. Son birkaç senedir yeterince verim alamiyoruz" dedi.

Engin Kaynak ise tedirgin olduklarini, badem agaçlarinin mart sonu, nisan basinda açtigini dile getirdi.

Havanin bir haftadir sicak olmaya basladigina deginen Kaynak, "Bahara aldanarak çiçekler açti. Normalde su an bu ayda çiçeklerini açmamasi gerekirdi. Çünkü burada mart ayinda sürekli kar yagar. Ardindan don olayi yasaniyor ve don olayi oldugundan dolayi çiçeklere zarar veriyor. Bu yüzden iyi bir verim alamiyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA