Kilis Horozkarasi Üzümünde Budama Mesaisi Basladi

Kilis’in Musabeyli ilçesinde yetisen kurutmalik, sofralik ve pekmez yapiminda en çok tercih edilen Kilis horozkarasi üzümünde budama mesaisi basladi.

Kilis Horozkarasi Üzümünde Budama Mesaisi Basladi
Kilis’in Musabeyli ilçesinde yetisen ve ünü sinirlari asan horozkarasi üzümünde budama basladi.

Subat ayinin ilk haftasiyla baslayan budama, mart ayinin ortasina kadar devam ediyor. Çiftçiler geçen sene yagislarin olmadigini ve verimlerde de düsüs yasandigini ifade ederken bu sene fazla yagan yagislardan mutlu olduklarini ve meshur Kilis Horozkarasi üzümünün basta pekmez olmak üzere sofralik, kurutmalik gibi ürünlerin yapildigini söyledi.

Yil içerisinde ilk yapilan budama mesaisine, Musabeyli Ilçesi ilçe Kaymakami Hamza Özbilgi, muhtarlar ve çiftçiler katildi.



"Yagislardan dolayi çiftçiler mutlu"

Kurak geçen geçen seneye göre yagislarin oldukça iyi oldugunu söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Güven Özdemir, "Bölgenin önemli geçim kaynaklarindan olan Kilis Horozkarasi üzümünün budama mesaisi basladi.

Yagan yogun yagislar çiftçilerin yüzünün güldürdü. Ilimizde 160 bin dekar alanda üretim yapmaktayiz. Geçen sene kurakliktan dolayi rekolte düsüktü ve çiftçilerin yüzünü güldüremedi ama bu sene fazla yagan yagislar, çiftçilerin yüzünü güldürecegini düsünüyoruz’’ dedi.



"8 aylik zor ve mesakkatli yolculuk"

Budama ile mesainin basladigini, 8 ay boyunca üzüm baglarini çiftçilerin kontrol edecegini söyleyen Özdemir, ‘‘Kilis Horozkarasi üzümünün tarladan sofralarimiza yolculugu basladi.

Üzümün her asamasi fayda saglamaktadir. Budama ile baslanan mesaide kesilen odunlari yakacak olarak kullaniliyoruz. Yapraklanma döneminde yapraklarini sarma olarak yemekte, koruklarini eksi olarak kullaniyoruz. Hasat zamaninda sonra üzümler yas, kuru ve pekmez olmak üzere hem ilimize ülkenin piyasasina giriyor. Bu sene ilk budamayi Musabeyli Kaymakami Hamza Özbilgi, civar köylerin muhtarlari ve çiftçilerimizle birlikte budama mesaisine basladik hayirli ugurlu olsun’’ diye konustu.

Kaynak: İHA