Savunma Sanayii Baskani Görgün, Kaan'in Ilk Uçusu Sonrasi Test Pilotlari Ve Proje Ekibi Ile Bir Araya Geldi

Savunma Sanayii (SSB) Baskani Haluk Görgün, milli muharip uçak Kaan’in ilk uçusu sonrasi test pilotlari ve proje ekibi ile bir araya geldi. Görgün, “Isimiz daha yeni basliyor. Bugün bir milat, yeni hedeflerimizin baslangici” dedi.

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi tarafindan Hava Kuvvetleri Komutanliginin muharip uçak ihtiyacini karsilamak amaciyla baslatilan ve Türk Havacilik Uzay Sanayii (TUSAS) tarafindan gelistirilen Milli Muharip Uçak KAAN Projesi kapsaminda ilk uçus basariyla gerçeklestirildi.

Savunma Sanayii Baskanligindan yapilan açiklamada, SSB Baskani Haluk Görgün’ün Kaan’in ilk uçusu sonrasi test pilotlari ve proje ekibi ile bir araya gelerek, ekibi tebrik ettigi belirtildi. Görgün, yakalanan basarinin bir baslangiç oldugunu ve hedeflere gidilen yolda yogun bir dönemin bulundugunu belirterek, "Isimiz daha yeni basliyor. Bugün bir milat, yeni hedeflerimizin baslangici" dedi.

Yüksek manevra, düsük radar görünürlügü, gelistirilmeye açik aviyonik mimari, artirilmis durumsal farkindalik, hassas hedefleme, birlikte çalisabilme gibi 5. nesil savas uçaklarinda olan bütün kabiliyetlere sahip olan Kaan‘in üretim faaliyetlerine Mart 2022’de baslandi. Mayis-Kasim 2022 tarihleri arasinda komponent montajlari tamamlanarak, Kasim 2022’de son montaj hatti devreye alindi. Aralik 2022 ve Ocak 2023 tarihlerinde gerçeklestirilen yogun sistem testlerinin devaminda 10 Subat 2023 tarihinde planlanandan önce hangardan çikis gerçeklestirilirken, 12 Subat 2023 tarihinde ilk motor çalistirma faaliyeti icra edildi. 17 Mart 2023 tarihinde ise ilk yavas taksi testleri basari ile tamamlanarak, ilk uçusa kadar olan dönemde gerekli güçlendirme faaliyetleri yürütülerek uçus öncesi testler tamamlandi. Ilaveten Hava Kuvvetleri Komutanligi’na teslim edilecek konfigürasyon için hava araci ve sistem gereksinimleri tanimlandi, hava ve sistem fonksiyonlari belirlendi ve ön tasarim fazi tamamlandi.

Kaan’in teknik özellikleri

Ilk uçusunu bugün gerçeklestiren Kaan, 13 dakika havada kalarak, 8000 feet iritfa ve 230 knot hiza ulasmayi basardi. Kaan’in maksimum seyir hizi 1,8 Mach, irtifa tavani 55 bin ft, güç limitleri ise +9g/-3,5g. Milli uçakta dahili silah yuvasi, superseyir kabiliyeti, düsük radar izi, çoklu görev profili, hava-hava kabiliyeti de yer aliyor.
Kaynak: İHA