Gazze'de Ateskes Tasarisini Veto Eden ABD'ye Çin Ve Fransa'dan Tepki

ABD’nin Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nde Gazze Seridi’nde acil insani ateskes talep eden karar tasarisini veto etmesine tepki gösteren Çin ve Fransa, acil ateskes çagrisinda bulundu.

ABD, dün Cezayir tarafindan Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan ve Gazze Seridi’nde acil insani ateskes talep edilen karar tasarisini veto etti. ABD’nin ateskes talep eden karar tasarisini üçüncü kez veto etmesine tepki geldi. Çin’in Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun yaptigi açiklamada, ülkesinin ABD’nin tasariyi veto etmesinden dolayi büyük hayal kirikligi yasadigini ve bu kararindan memnuniyetsizlik duydugunu ifade etti.

Zhang, insanligin asgari gereksinimlerine yönelik böyle bir kararin bölgedeki durum nedeniyle gerekli oldugunu ve tüm BMGK üyelerinin destegini almasi gerektigini söyledi.



"Bu konseyin kaçinamayacagi ahlaki bir yükümlülüktür"

Güvenlik Konseyi’nin bu katliami durdurmak için hizli davranmasi gerektigini belirten Zhang, "Güvenlik Konseyi ateskesi saglamak için harekete geçmelidir. Bu bir tartisma konusu degil, konseyin kaçinamayacagi ahlaki bir yükümlülüktür. Bu, konseyin üstlenmesi gereken yasal bir sorumluluk ve BM antlasmasi çerçevesinde yerine getirilmesi gereken siyasi bir yükümlülüktür" seklinde konustu.

Zhang, "Veto, ateskes saglanmasi ve savasin sona ermesi yönündeki güçlü çagriyi bastiramaz. Güvenlik Konseyi, veto nedeniyle adaleti saglamak ve sorumluluklarini yerine getirmek için çalismayi durduramaz" dedi.

Oylamanin sonucuna bakildiginda ABD’nin veto uygulamasinin Güvenlik Konseyi’nin ezici fikir birligini bastirdigi vurgulayan Zhang, "ABD’nin vetosu yanlis bir mesaj göndererek Gazze’deki durumu daha tehlikeli bir hale getiriyor" ifadesini kullandi.

"Ateskes derhal uygulanmalidir"

Fransa’nin BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere de konuya iliskin sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, "Fransa, sahadaki korkunç duruma bakildiginda Gazze’de ateskes çagrisi yapan karar tasarisinin kabul edilememis olmasindan üzüntü duymaktadir. Tüm rehineler serbest birakilmali ve ateskes derhal uygulanmalidir. Fransa bu amaçla BM Güvenlik Konseyi’ndeki kararliligini sürdürecek" dedi.

Filistin’in Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansour, karar tasarisinin veto edilmesini kinayarak, "Bu oturum sona erdiginde Konsey’in eylemsizligi nedeniyle 25’ten fazla Filistinli ölmüs olacak. Bu, daha fazla bebegin öldürülecegi anlamina geliyor" ifadesini kullandi.

BM Güvenlik Konseyi’nde yapilan oylamada ABD’nin veto ettigi karar tasarisi için 15 üyeden 13’ü lehte oy kullanirken, Ingiltere ise çekimser kalmisti.
Kaynak: İHA