Bayburt'un Düsman Isgalinden Kurtulusunun 106'Nci Yili Coskuyla Kutlandi

Bayburt’un düsman isgalinden kurtulusunun 106’nci yil dönümü törenlerle kutlandi.

Bayburt'un Düsman Isgalinden Kurtulusunun 106'Nci Yili Coskuyla Kutlandi
Kutlama törenleri ilk olarak Vali Mustafa Eldivan, Belediye Baskani Hükmü Pekmezci ve Garnizon Komutani Topçu Albay Gürol Akkaya tarafindan alandaki Atatürk Aniti’na çelenk sunulmasi sonrasinda törene katilanlarca saygi durusunda bulunulup Istiklal Marsi okunmasiyla basladi.

Saray Bahçesindeki törenin ardindan Cumhuriyet Caddesi üzerinde kutlamalar için hazirlanan alana geçildi. Vatandaslarin yogun ilgi gösterdigi programda Bayburt Belediyesi Zabita Müdürlügü ekipleri tarafindan Türk bayragi dagitildi. 21 Subat Kurtulus günü kutlamalari saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Günün anlam ve önemini belirten konusmayi yapan Bayburt Belediye Baskani Hükmü Pekmezci, “Bugün burada Bayburt’umuzun düsman Istilasindan kurtulusunun 106’nci yilini kutluyoruz. Kurtulus bayramimiz kutlu olsun. Asirlar boyunca hür ve bagimsiz yasamis bir milletin mensuplari olarak, dün Ruslarin isgal ettigi bu vatan topraklarinda arkasindan Ermenilerin yaptigi zulmü yillar sonra bile gelecek kusaklara aktarmak zorunda oldugumuzun bilincindeyiz. Biz Bayburtlular olarak yüzyillardir üzerinde var oldugumuz bu cennet vatanda ay yildizli bayrak altinda yasamanin mutluluguyla her zaman vatan ve millet duygusunu öne çikarmis bu konuda her zaman örnek davranislar sergilemisiz. Bundan tam 106 yil önce Kop Daglari Türk’ün sanli direnisine sahitlik etmis ve bu kahramanlik dolu destan sanli Türk tarihinde, Maresal Fevzi Çakmak’in ifadesiyle Ikinci Plevne olarak yerini almistir" Ifadelerini kullandi.

Türk milletinin istiklalini korumak için birçok çetin imtihandan geçtigini belirten Baskan Pekmezci, “Biz, istiklalini korumak için nice çetin imtihanlardan geçmis bir milletiz. Milli mücadele yillari bu imtihani en zor sartlarda verdigimiz bir dönemdir. 15 Subat 1916 tarihinde Erzurum’u isgal eden Rus ordulari, bir taraftan Dogu Anadolu’da muhtelif istikametlerde taarruzlarina devam ederken, 19 Nisanda da Trabzon’u isgal ettiler. Haziran ayinda Istanbul önlerinde olmayi düsünen Ruslarin bu hedefe ulasabilmesi için Trabzon-Erzurum yolunu bir an evvel kontrol altina almalari gerekiyordu. Bu ise ancak Kop Dagi’nin ele geçirilmesi ile mümkündü. Ruslar, 6 Mart 1916’da Kop Dagi’na geldiklerinde karsilarinda Türk ordusu ve Bayburt halkini buldu. Burada yaklasik 5 buçuk ay gibi uzun süren bir mücadelenin örnegini gördüler. Ancak tüm bu destansi mücadeleye ragmen 16 Temmuz 1916’da Bayburt’un isgaline maalesef engel olunamamistir. Kop daglarindaki çarpismalar devam ederken, burayi geçemeyen düsman Kop-Soganli hattindaki Ispir Bogazina saldirmis ve Kop dagi arkadan çevrilerek susmak zorunda kalmistir. Bugün Kop dagi hürriyetini kaybeden bir milletin, acilarla dolu hayatini, kahramanligini ve nihayet hatirasini anlatmaktadir. Kop Savunmasi Türkiye ve dünya tarihi açisindan çok önemlidir. Bu destansi savunmada oluk oluk kan aksa da Kop Dagi kolayca teslim edilmemistir" diyerek konustu.

Kop savunmasinin Türk tarihinde önemli bir yer isgal ettigini söyleyen Pekmezci, konusmasini söyle sürdürdü: “Eger Ruslar kisa zamanda burayi geçseydi haziran basinda Istanbul’da olacaklar ve Türkiye’nin gelecegini de etkileyeceklerdi. Bu sanli direnis dünya harp tarihine en önemli savunma savaslarindan biri olarak adini altin harflerle yazdirmis, 1’inci dünya harbinin seyrini degistirmis, Ruslarin tüm planlarini sekteye ugratmis, hayallerini yerle yeksan etmis ve savasin uzamasiyla Ekim 1917’de Bolsevik ihtilali olmus Çarlik rejimi degismistir.

Geçmisi unutmadan gelecek kusaklara aktarmak zorundayiz. Buralarda nice canlar topraga düstü, nice vatan evlatlarini kaybettik. Gelecek kusaklar bunun bilincinde olmali, bu topraklarin kadrini, kiymetini iyi bilmeliler. Bu daglarda, bu topraklarda nice vatan evlatlari, Anadolu’nun, Osmanli Imparatorlugu’nun birçok bölgesinden gelmis ve burada sehit olmuslar. Bugün onlari bir kez daha minnetle yâd edecegiz. Ruhlarina Fatihalar okuyacagiz.

Bizlere düsen ise sehitlerimizi gelecek kusaklarin unutmamasi için elimizden geleni yapmaktir.

Yasadigimiz bu cennet vatanda yarinlara daha umutla bakabilmek ve gelecek kusaklarimizin daha mutlu olabilmesi için her zamankinden daha gayretli çalismak zorundayiz. Artik çocuklarimizin daha mutlu yasadigi, gençlerimizin daha mutlu olabilecegi ve yaslilarimizin, emeklilerimizin daha güzel bir yasam sürecegi bir sehri yeniden ortaya koyma gayreti içinde olacagiz.

Bu topraklarda yasamanin onuruna erenler yarinlara umutla bakacaklar. Çünkü bizler Kop Daglarinda 2. Plevne Destani’ni yazan kahraman ordumuz ve Bayburtlular olarak Plevne’de dillere destan bir savunma gerçeklestiren Plevne Müdafii Gazi Osman Pasa’nin, cesaretine sahiptik. Bu vesile ile Kurtulus günümüzün 106’nci yil dönümünde, Türkiye’mizin ve dünyanin her yerinde yasayan tüm Bayburtlularin kurtulus bayramini en içten dileklerimle kutluyor, bu topraklar için can veren, kan veren aziz sehitlerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum. Bugün aramizda Türkiye’nin çesitli illerinde gelen hemserilerimiz ve dernek yöneticilerimiz var. Sizleri de sevgiyle saygiyla selamliyorum.”

Baskan Pekmezci’nin konusmasinin ardindan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Baskani Dr. Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakani Yasar Güler, Bayburt Milletvekili Prof. Dr. Orhan Ates ile devlet protokolünün kutlama telgraflari okundu. Daha sonra Türk Silahli Kuvvetleri adina konusmayi ise Ikmal Üstegmen Hakan Çetinkaya yapti.

Fen Lisesi Ögrencileri Muhammet Çagri Ayyildiz ve Ali Kemal Güveli tarafindan 21 Subat konulu siirler okumasinin ardindan 21 Subat dolayisiyla düzenlenen çesitli yarismalarda dereceye giren ögrenci ve sporculara ödülleri takdim edildi.

Daha sonra Ermeni mezalimi ve sehrin Türk birliklerince düsman isgalinden kurtarilisini konu edinen ve oldukça heyecanli anlara sahne olan gösterilerle devam etti.

Kurtulus gününü canlandiran oyuncularin etkili performanslari izleyenleri savas günlerine götürdü. Canlandirma sonrasi Türk milisleri ve Türk ordusunun sehre girmesiyle camilerden selalar yükseldi. Istiklal Marsi’nin okunmasi sonrasi günün kahramani sehrin anahtarini Belediye Baskani Hükmü Pekmezci’ye takdim etti. Baskan Pekmezci ise günün kahramanina altin kemer takti. Daha sonra Vali Mustafa Eldivan’a Kur’an-i Kerim ve Garnizon Komutani Akkaya’ya Türk Bayragi takdim edildi.

Halk oyunlari ekiplerinin gösterileri ve tören geçisinin ardindan kutlamalar sona erdi.

Törene Vali Mustafa Eldivan, Belediye Baskani Hükmü Pekmezci, Garnizon Komutani Topçu Albay Gürol Akkaya, Cumhuriyet Bassavcisi Huzeyfe Yücedag, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Bayburt Barosu Baskani Serkan Pekmezci, Il Jandarma Komutani Albay Dr. Talha Övet, Il Emniyet Müdürü Nihat Uzun, Il Genel Meclis Baskani Bülent Yardimci, Ak parti Bayburt Il Baskani Turgut Çaliskan, Milliyetçi Hareket Partisi Bayburt Il Baskani Muharrem Baykal, kamu kurum ve kuruluslarinin amirleri, belediye meclis üyeleri, il genel meclisi üyeleri, sivil toplum kurulusu yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA