Papua Yeni Gine'de Kabileler Arasinda Çatisma Açiklamasi 26 Ölü

Papua Yeni Gine’nin Enga eyaletinde daglik bir bölgede kabileler arasinda çikan çatismada en az 26 kisi hayatini kaybetti.

Güney Pasifik ülkesi Papua Yeni Gine’de kabileler birbirine girdi. Ülkenin kuzeyindeki Enga eyaletinde iki kabilenin üyeleri arasinda dün çikan çatismada en az 26 kisi hayatini kaybetti. Polis, kuzeydeki daglik bir bölgede düsman iki kabileden bir grubun diger grubu pusuya düsürdügünü açikladi.

Polis Teskilati Üst Düzey Yetkilisi George Kakas, "Kabile üyeleri kirsal kesimde, çaliliklarin arasinda öldürüldü" dedi.

Enga Valisi Peter Ipatas da bölgede kabile çatismalarinin her an çikabilecegine iliskin uyarilar oldugunu söyledi.

Ipatas, "Bu kavganin devam edecegini biliyorduk. Bunun gerçeklesmemesini saglamak için uygun önlemleri aldiklarinda emin olmak için geçen hafta güvenlik güçlerini uyardik. Bizim için çok ama çok üzücü bir olay ve ülke için de kötü bir sey" ifadelerini kullandi.

Avustralya Basbakani Anthony Albanese ise haberlerin çok rahatsiz edici oldugunu belirterek, "Özellikle polis memurlarinin egitimi ve Papua Yeni Gine’de güvenligin saglanmasi için önemli ölçüde destek sagliyoruz" seklinde konustu.

Öte yandan, Enga’daki çatismaya neden olan kabilelerin geçtigimiz yil ayni eyalette yasanan ve 60 kisinin öldügü çatismalardan da sorumlu oldugu ögrenildi.

Papua Yeni Gine yüzlerce kabileye ev sahipligi yaparken, bu kabilelerin birçogu merkeze uzak arazilerde yasiyor.
Kaynak: İHA