Korkuteli Begis Susuzu, Tarimsal Sulama Suyu Projesi'yle Sezonda Suyuna Kavusuyor

Antalya Büyüksehir Belediyesi, susuzluk nedeniyle sadece kuru tarim yapilan ve yogun göç veren Korkuteli’nin Begis Susuzu Mahallesi’nde gerçeklestirdigi Tarimsal Sulama Projesiyle 2 bin dekar araziyi modern sulama sistemine kavusturuyor.

Korkuteli Begis Susuzu, Tarimsal Sulama Suyu Projesi'yle Sezonda Suyuna Kavusuyor
Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, tarimsal kalkinma için verdigi sözleri yerine getirerek, çiftçilerin ve üreticilerin her zaman yaninda oldugunu bir kez daha göstermis oldu. Toplam maliyeti 20 Milyon TL’yi bulan Begis Susuzu Kapali Sistem Sulama Tesisi Projesi, bölgedeki tarimsal potansiyeli harekete geçirerek, ekonomik ve sosyal anlamda önemli katkilar saglayacak. Yürütülen proje kapsaminda, Antalya Korkuteli Atiksu Aritma Tesisine ‘‘Çikis Suyu Filtrasyon Dezenfeksiyon Ünitesi’’ yapilarak, aritilmis atik su sulama suyu kriterlerine uygun hale getirildi.

Korkuteli Atiksu Aritma Tesisi’nde aritilan su, depolanarak yaklasik 16 kilometrelik boru hattiyla Begis Susuzu Ovasi’na ulastirildi. Her 100 metrede bir su almaci ile dagitimi gerçeklestirilen su, 2000 dekarlik araziyi ilk kez modern sulama sistemleriyle bulusturacak. Tarimsal Hizmetler Dairesi’nin görevli mühendisleri tarafindan yapilan son kontrollerin ardindan, projenin deneme asamasina geçilerek sulama sezonunda hizmete sunulmasi planlaniyor.

"Son kontoller yapiliyor"

Begis Susuzu Sulama Suyu Projesinde son kontrollerin gerçeklestigini ve arazide son incelemenin yapildigini ifade eden Tarimsal Dairesi Baskanligi’nda görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Atilla Ünal proje hakkinda bilgi verdi. Ünal, “Korkuteli Begis Susuzu Kapali Sistem Sulama Tesisi Projesi, 50 hane ve 250 çiftçimizin faydalanabilecegi bir proje. Proje yaklasik olarak 20 Milyon TL’ye mal olacak. Bu tesisle bu güne kadar sulanamayan yaklasik 2000 dekar arazi modern sulama sistemine kavusmus olacak. ASAT’in Korkuteli Atiksu Aritma tesisinden tekrar aritilarak elde ettigimiz 85 litre/saniye su depolanarak, buradan da çelik ve polietilen borulardan olusan bir isale hatti ile Begis Susuzu ovasina iletilerek, 105 adet su almaci ile arazilere verilecektir. Tesisin son asamasi olan kontrolleri gerçeklestiriyoruz. Yakinda denemeleri yapilacak, sulama sezonunda da çiftçimizin kullanimina sunacagiz ”dedi

"Begis Susuzu’nu suya kavusturdu"

Begis Susuzu Mahallesi Muhtari Hüseyin Yalçin, muhtarlar toplantisinda köyün su sorunlarini Baskan Muhittin Böcek’e ilettiklerini ve çözümü noktasinda hemen çalismalarin basladigini söyledi.

Yalçin, “Baskanimiza Begis Susuzunun yer üstü ve yer alti olmak üzere hiçbir su kaynaginin olmadigini ifade ettim. O da sag olsun hemen çalismalarin baslamasi için talimat verdi. Yapilan projeyle Korkuteli Atiksu Aritma Tesisinde aritilan suyu borular vasitasiyla arazilerimize kadar ulastirdilar. Su anda son kontroller yapiliyor. Muhittin Böcek baskanima çok tesekkür ediyorum. Yillarin Begis Susuzu’nu suya kavusturdu” diye konustu.

"Içme suyunu kuyulardan alirdik"

82 yasindaki Durmus Yildirim, Begis Susuzu köyünde eskiden içme suyunu bile arazide yer alan su kuyularindan temin ettiklerini ve susuzluk yüzünden baska köylere göç ettiklerini söyledi.



Burada kalan arazilerde de yillardir kuru tarim yaptiklarini ifade eden Yildirim, “Eskiden yagmur yagdigi zaman mahsulümüz iyi olurdu. Tabi eski yagmurlar yok. Suyu getirenlerden Allah razi olsun ” diye konustu.

Kaynak: İHA