Kayit Disi Ekonomi Ile Mücadele Sistemleri Verimlilik Ve Teknoloji Fuari'nda Tanitildi

Türkiye’de verimliligin artirilmasina destek amaciyla düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuari’nda, ’Kiymetli Maden Takip Sistemi’ (KMTS) ve ‘Depozito Bilgi Yönetim Sistemi’ (DBYS), Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlügü tarafindan kamu ve özel sektör temsilcilerine tanitildi.

Kayit Disi Ekonomi Ile Mücadele Sistemleri Verimlilik Ve Teknoloji Fuari'nda Tanitildi


Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlügü’nün sundugu, kayit disi üretimi ve çevre kirliligini önleyecek sistemler, Ankara Bilim Üniversitesi tarafindan bu yil 6’ncisi düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuari’nda çesitli sektörlerden paydaslara ve Kamu yöneticilerine tanitildi. Etkinlikle Türkiye’de verimliligin artirilmasina katki saglayacak ileri düzeydeki teknolojik ürünlerin sergilenmesi, çalismalarin genis kitlelere yayilmasi ve teknolojik gelismelerin tüm alanlarda verimli sekilde kullanilmasi amaçlaniyor.

Basta savunma sanayi olmak üzere bilisim, imalat, egitim, enerji, tarim, iletisim, saglik ve ulasim sektörlerinde gelecege isik tutacak akilli çözüm teknolojilerinin sergilendigi fuarda Kiymetli Maden Takip Sistemi (KMTS) ve Depozito Bilgi Yönetim Sistemi (DBYS) çözümleri de yer aldi. Darphane tarafindan kurulan bu sistemlerden Depozito Bilgi Yönetim Sistemi (DBYS) Türkiye Çevre Ajansi ile yürütülüyor.

Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürü Abdullah Yasir Sahin, KMTS ve DBYS ile tüketiciyi ve çevreyi korurken devletin gelir kaybini önlediklerini ve ekonomiye katki sagladiklarini kaydetti.

Sahin, gelistirilen teknolojilerle birçok alanda sahteciligi ve kayit disi üretimi engellemenin mümkün oldugunu söyledi.



KMTS ve DBYS söyle açiklandi:

Kiymetli Maden Takip Sistemi (KMTS)

Kiymetli Maden Takip Sistemi’nde rafineriler tarafindan altin, gümüs, platin, paladyum gibi standart islenmemis kiymetli madenler ile basili kiymetli madenlere iliskin üretici, üretim tarihi ve yeri, agirligi, saflik ayari, seri numarasi ve benzeri bilgiler Darphane tarafindan saglanan benzersiz kodla her ürünün üzerine isleniyor ve yine Darphane tarafindan kayit altina aliniyor.

Depozito Bilgi Yönetim Sistemi (DBYS)

Depozito Bilgi Yönetim Sistemi; tek kullanimlik PET, cam ve alüminyum içecek ambalajlarinin tüketicilerin de katilimiyla sistemli sekilde toplanip ayristirilarak ekonomiye geri kazandirilmasi esasina dayaniyor. Zorunlu Depozito Yönetim Sistemi kapsaminda tek kullanimlik ambalajlarin üzerinde yer alan taklit edilemez nitelikteki bütünlesik Depozito Yönetim Sistemi (DYS) isareti ile üretilen ambalajlarin, takibi ve geri kazanimi kurulacak olan iade noktalari ve depozito iade makineleri üzerinden saglanacak. Depozito Bilgi Yönetim Sistemi ile tek kullanimlik içecek ambalajlari güvenlikli sekilde isaretlenecek, isaretlenen ambalajlar görsel ve fiziksel özellikleriyle karsilastirilarak, eslestirilmesi suretiyle ürünlere ait verilerin uygunlugu teyit edilecek.
Kaynak: İHA