Erzurum Tarih Dernegi'nden Tesekkür Mesaji

Erzurum Tarih Dernegi yönetim kurulu üyeleri Erzurum Teknik Üniversite ve Sehir arsivi yönetimine dernek arsivine sahip olmalarindan dolayi tesekkür etti.

Erzurum Tarih Dernegi'nden Tesekkür Mesaji
Erzurum, tarihteki önemine ragmen yakin zamanlara kadar bu kadim sehrin bir arsivi olusturulamadigi belirtilen açiklamada, “Fakat Erzurum Teknik Üniversitemizin ögretim üyesi Prof. Dr. Murat Küçükugurlu’nun merhum Abdurrahim Serif Beygu’nun sahsi arsivine ulasmasiyla sehir arsivi kurma fikri olusmustur. Bu fikrin önemini Erzurum Teknik Üniversitesi’nin kurucu Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylali’ya açan Prof. Dr. Küçükugurlu, Kurucu Rektör’ün onayiyla sehir arsivi olusturma çalismasi baslatmis, 04 Ocak 2017’de ETÜ Senato’sunda görüsülen teklif kabul edilerek ERSA yani Erzurum Sehir Arsivi kurulmustur. Prof. Dr. Murat Küçükugurlu, ERSA’nin yönetim kurulu baskanligina seçilmis ve Erzurum Büyüksehir Belediyesi’nin Erzurum Kalesi çevresinde yaptigi eski Erzurum evlerinden birini ERSA’ya hizmet binasi olarak aktarmasiyla Abdurrahim Serif Beygu’nun sahsi arsivi buraya yerlestirilmistir. ETÜ’nün ikinci Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak da yönetime geldikten sonra bu önemli arsivin daha da gelistirilmesi için Rektör Yardimcisi olan Prof. Dr. Murat Küçükugurlu’ya yetki vermis ve yeni bagislar alinmistir” ifadelerine yer verildi.

1955 yilinda Erzurum Valisi ve mülki erkâni öncülügünde sehrin milletvekilleri ve esrafinin da katilimlariyla kurulan Erzurum Tarih Dernegi, ilk baskani Prof. Dr. Zeki Basar’dan itibaren önemli çalismalara imza atmis ve son baskan Prof. Dr. Ali Kurt zamanina kadar da önemli bir arsive sahip oldugu belirtilen açiklamada su ifadelere yer verildi; “26 Ocak 2022 tarihinde aramizdan ayrilan Prof. Dr. Ali Kurt’tan bosalan dernek baskanligina yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. H. Ömer Özden getirilmistir. Prof. Dr. Ali Kurt’un ailesinden alinan Erzurum Tarih Dernegi’ne ait Erzurum’la ilgili 15 koliden olusan bilgi ve belgeler, sehrimizle ilgili arastirma yapacak olanlara katki saglamak ve koruma altina alinmasi amaciyla 01 Subat 2024 tarihinde ETÜ’de imzalanan protokol ile ERSA’ya bagislandi. Bu önemli arsiv, ETÜ Kütüphanesi’nde merhum Prof. Dr. Ali KURT adina açilacak bir bölümde koruma altina alinacagi gibi, bazi belgeler de dijital ortama aktarilarak ERSA’da yine Ali Kurt adina açilacak bölümde sergilenecektir. Böyle faydali bir ise vesile olmalarindan dolayi Ismail Bingöl, Ismail Arslan, Abdurrahman Zeynal, Mahir Inanç’tan olusan Erzurum Tarih Dernegi Yönetim Kuruluna ve degerli üyelerimize, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ve ERSA Yönetim Kulu Baskani Prof. Dr. Murat Küçükugurlu’ya sükranlarimizi arz ediyoruz.

Erzurum Tarih Dernegi Yönetim Kurulu olarak; gerek Erzurum’da, gerekse Erzurum disinda yasayan ve Erzurum hakkinda arastirmalar yapan akademisyen, yazar, tarih arastirmacilarinin bu arsivden faydalanarak yapacaklari çalismalar için simdiden kendilerine tesekkür ederiz.”
Kaynak: İHA