Egitim Fakültesinde 'Iki Kere Farkli Bireyler' Konusu Konusuldu

Anadolu Üniversitesi Egitim Fakültesi Özel Egitim Bölümü tarafindan düzenlenen “Bilimsel Paylasim Toplantilari” kapsaminda “Iki kere farkli bireyler” baslikli sunum E-Blok Konferans Salonu’nda gerçeklestirildi.

Egitim Fakültesinde 'Iki Kere Farkli Bireyler' Konusu Konusuldu
Sunuma Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erkan Dinç basta olmak üzere ögretim üyeleri katilim gösterdi. Ars. Gör. Mevlüt Cirik’in konusmaci olarak yer aldigi etkinlikte basari ve yetenek unsurlarinin dogru orantili olmama ihtimalleri üzerine konusuldu. Cirik katilimcilarla “Iki kere farkli bireyler” olarak tanimlanan hem üstün yetenekli hem de ögrenme güçlügü çeken çocuklarin egitim-ögretim hayatlarina ve sosyal yasantilarina dair detaylari paylasti. Sunumda ayrica, bireylerin eksik olduklari yönlerini belirlemede kullanilacak metotlar ve çalismalar da dinleyicilere aktarildi.

“Iki kere farkli bireylere en büyük örnek Da Vinci’dir”

Ögrenciler için okul tabani zenginlestirme, okul müfredatini daraltma, ileri düzey egitim uygulamalari gibi imkânlarin sunulabileceginden bahseden Ars. Gör. Cirik, konusmasinda sunlari söyledi: “Iki kere farkli bireyler ‘üstün yetenekli’ tanisi almakla birlikte belirli alanlarda ciddi güçlük çekenler için kullanilan bir tanimdir. Öte yandan üstün yetenekliler ayni zamanda dikkat eksikligi veya hiperaktivite bozukluguna da sahip olabilmektedirler. Bu bireylerin genelde iki tanilama yöntemi bulunmaktadir. Ilki basari yetenek tutarsizligidir. Bir digeri de çocuga yapilan zekâ testlerinin içerisinde profil farkliliklarinin bulunmasidir. Bu tip bireyler üstün yetenekli olmasina ragmen hem okul hayatlarinda hem sosyal yasantilarinda zorluk yasamaktadirlar. Bu tip durumlari yasayan bilim insanlari veya sanatçilar vardir ve en büyük örneklerinden biri de Da Vinci’dir.”

Cirik’in konu ile verdigi örneklerle zenginlestirdigi sunumu soru cevap kisminin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA