1,2 Milyar Kwh'lik Elektrik Tüketimi Yesile Döndü
2021 yilindan beri Uluslararasi Yenilenebilir Enerji Sertifikasi (I-REC) alinmasina aracilik eden CK Enerji, bugüne kadar 323 sirketi belgelendirerek toplamda 1 milyar 230 milyon kWh’lik elektrik tüketiminin yenilenebilir enerjiye dönüsümünü sagladi. Firmanin yesile dönüstürdügü bu rakam yaklasik 500 bin konutun bir yillik tüketimine esit oldugu bildirildi.

Müsterilerinin, tüketilen elektrigin yenilenebilir enerji kaynaklarindan üretildigini belgeleyen Uluslararasi Yenilebilir Enerjisi Sertifikasi (I-REC) almalarina aracilik eden CK Enerji, Mart 2021’den 2023 yili sonuna kadar 1 milyar 230 milyon kilowatt saat (kWh) elektrigin yesil enerji kaynakli olmasini sagladi. Toplam 323 sirketin I-REC almasina aracilik eden CK Enerji sayesinde yaklasik 500 bin konutun yillik tüketimi kadar bir elektrik yenilenebilir enerji kaynaklarindan karsilanmis oldu.
CK Enerji, 1 milyar 230 milyon kWh elektrigin; 91 milyon kWh’sinin günes, 460 milyon kWh’sinin jeotermal, 380 milyon kWh’sinin hidroelektrik, 18 milyon kWh’sinin rüzgar ve 280 milyon kWh’sinin biokütle kaynakli oldugunu belgeledi.
"Üretilen her 1 MWh elektrik karsiliginda sertifika olusturuluyor"
CK Enerji tarafindan yapilan açiklamada, yenilenebilir enerji sertifikalarinin, yenilenebilir enerji yatirimlarini ve tüketimini yayginlastirmak amaci ile sikça kullanilan bir sistem olduguna isaret edilerek, “Üretilen her birim elektrigin, kaynagindan baslayarak takip edilmesini ve nihai tüketiciye kadar izlenebilmesini saglayan bu sistem sayesinde tüketicilerin bilinçli ve güvenilir bir seçim yapmasina katki saglaniyor. I-REC de elektrigin yenilenebilir enerji kaynaklarindan üretildigini belgeleyen uluslararasi sertifikasyon sistemlerinden yaygin olarak kullanilanlardan biri. Uluslararasi bagimsiz bir kurulus olan IREC Foundation tarafindan verilen ve denetlenen bu sistemde, yenilenebilir enerji tesislerinde (günes, rüzgâr, hidroelektrik, jeotermal ve biokütle) üretilen her 1 megawatt saat (MWh) elektrik karsiliginda bir sertifika olusturuluyor. Yetkili enerji sirketleri de bu sertifikayi talep eden müsterilerinin elektrik enerjilerini yenilenebilir enerji kaynaklarindan karsilanmasina destek veriyor. Bu sirketlerden biri olan CK Enerji olarak biz de müsterilerimiz adina I-REC sertifikalama islemlerini üstlenerek sürdürülebilirlik politikalarina destek oluyoruz” denildi.
“Markalarin degerini artiriyor”
Doga dostu enerji kullanmayi tesvik eden yenilenebilir enerji sertifikalarinin kullanicilara pek çok avantaj sagladigina dikkat çekilen açiklamada su ifadelere yer verildi:
“Günümüzde dünyanin gelecegini tehdit eden küresel isinmaya karsi karbon emisyonun azaltilmasina katki demek olan yenilenebilir enerji kullanimi, markalarin degerini de artiriyor. I-REC, tüketiciler, elektrik tedarikçileri, elektrik üreticileri ve ulusal hükümetler arasindaki ticareti kolaylastirirken elektrik tüketicilerinin sürdürülebilirlik hedeflerine de katki sagliyor. Yapilacak olan ticaretlerde yesil enerji ile ürün üretimi yapildiginin sertifikalanmasi ihracat kanallarinda firsatlar olusturabiliyor. Yine turizm sektöründe ziyaretçilerin elektrik tüketiminde yesil enerjiyi tercih eden tesislere olan ilgisi sirketlere arti bir avantaj sunuyor. Sanayi sektöründe ihracat odakli sirketler de karbon emisyonlarini düsürebilmek için IREC sertifikasini tercih ediyorlar. Ayrica Türkiye’nin 2053 net sifir emisyon hedefine ulasma yolunda, orta vadede uygulanacak tesvik ve desteklerden öncelikli olarak faydalanma potansiyeli de söz konusu olacak.”
“Yenilenebilir enerji sertifikasinin sagladigi faydalar”
CK Enerji’den yapilan açiklamada, sertifikanin firmalara sagladigi faydalar söyle özetlendi:
“Yenilenebilir enerji kullanildigini seffaf bir sekilde kanitlar, yurt disina ihraç edilen ürünlere uygulanan karbon salinim vergilerinden muafiyet saglar, yenilenebilir enerji kaynaklarindan elektrik üreten yerel yatirimcilara destek olur, karbon ayak izini azaltmaya yarar ve karbon ayak izi raporlamalarinda kullanilabilir, yesil enerji sertifikalari alan sirketler bankalarin yesil fonlarina basvurabilir ve ön sarti yesil enerji olan kredileri daha kolay alir, küresel iklim krizi faaliyetleri ve çözümlerine destek saglar.”
