Yesilyurt Belediye Baskan Adayi Geçit Açiklamasi 'Birinci Önceligimiz Depremin Yaralarini Sarmak Olacak'

AK Parti Yesilyurt Belediye Baskan Adayi Prof. Dr. Ilhan Geçit, MÜSIAD Malatya Sube Baskanligini ziyaretinde yaptigi konusmada, göreve gelir gelmez önceliklerinin depremin yaralarini bir an önce sarmak oldugunu ifade etti.

Yesilyurt Belediye Baskan Adayi Geçit Açiklamasi 'Birinci Önceligimiz Depremin Yaralarini Sarmak Olacak'
Ziyarette ilk olarak söz alan MÜSIAD Malatya Sube Baskani Yunus Akçin, yerel seçimlerin Malatya’da deprem dolayisiyla daha farkli geçecegini ifade ederek, “Prof. Dr. Ilhan Geçit hocamiza çiktigi yolda basarilar diliyorum” dedi.

Asrin felaketinde hem Yesilyurt hem de Malatya’nin ciddi hasar gördügünü belirten Akçin, “Binalarimizin yüzde 40’i, is yerlerimizin de yüzde 70’ine yakini zarar gördü. Bin 300’e yakin insanimiz vefat etti. MÜSIAD olarak depremin ilk gününden bugüne kadar gerek insanlarin ihtiyaç duydugu yardimlar olsun gerekse üyelerimizin ihtiyaçlari dogrultusunda bir yildir mücadele ediyoruz. Tabi bu uzun soluklu bir is. Kisa vadede çözülecek sorunlar degil, biraz sabir biraz gayret isteyen zaman isteyen bir süreç. Bu zamani sabirla biz sehrimizin tekrardan ayaga kalkmasiyla ilgili gayret gösterecegiz. Bununla beraber seçilecek yerel aktörlerin de mutlak surette sivil toplum ile iç içe gerek ekonomik anlamda gerek turizm anlaminda gerek sehrin hizmet sektörünün kalkinmasi ile alakali mutlaka birlikte çalismasi gerekiyor. Bu eksiklerimizi beraber istisare halinde nasil giderecegiz, nelere katki yapariz, bu anlamda istisare halinde olmayi umuyoruz” seklinde konustu.

AK Parti Yesilyurt Belediye Baskan Adayi Prof. Dr. Ilhan Geçit, MÜSIAD’in ülke ekonomisi açisindan önemli bir sivil toplum kurulusu oldugunu belirterek, “Biz MÜSIAD’in çalismalarini daha önceden biliyoruz, yakin takip ediyoruz ve takdir ediyoruz. MÜSIAD’in deprem döneminde yaptigi çalismalari da kismen biliyorum, bu anlamda da bu çalismalari çok önemsiyorum” ifadelerine yer verdi.

31 Mart gecesi yetki aldiklarinda birinci önceliklerinin depremin yaralarini sarmak oldugunun da altini çizen Geçit, “Tabii ki bu yaralar çok boyutlu ama biz öncelikli olarak bölgemizde agir yapilarin yüksek oranda oldugunu biliyoruz. Güçlendirilmesi gereken yapilar var bu anlamda da yerinde dönüsümün hizla ele alinmasi gerekiyor. Güçlendirme projelerinin mutlaka hizlandirilmasi gerekiyor. 6 Subat depreminden sonra Malatya’da ki yapilarin önemli bir kisminin agir hasar almasi bir kisminin yikilmasi önemli can kayiplarinin olmasi daha önce bu yapi süreçlerinde yer almis insanlarin yargisal süreçlere maruz kalmasiyla sonuçlandi. Bundan dolayi belediyelerimizde bu güçlendirme projeleri ve yerinde dönüsüm projeleri uzun süre bekliyor ne yazik ki. Biz insallah yönetime gelirsek güçlendirme projelerini de yerinde dönüsüm projelerinde hizlandiracagiz. Bunlar için bir süre tayin edecegiz, o projeler belediyeye geldiginde onlarin bir bekleme süreleri olacak. Mutlaka takipçisi olacagiz. Bununla da yetinmeyecegiz, yeni rezerv alanlari kesfedecegiz ki onunla ilgili bir ekip kurduk. Bir proje ekibi olusturduk, onlar simdi bakiyorlar. Çevre ve sehircilik il müdürlügümüz ile birlikte bu süreci yönetiyorlar. 19 civarinda rezerv alanimiz var ama tabii ki bu rezerv alanlari bir Battalgazi’deki rezerv alanlarina göre metrekare olarak daha düsük. Biz yeni rezerv alanlari olusturacagiz ve bunlari TOKI’ye sunacagiz. Buradaki en büyük sorun vatandasin normal yasama dönmesi, yani normal bir konutta kendi konutuna tasinmasi. Ticarethanelerin tekrar faaliyete geçmesi, yani bu süreçlerin farkindayiz. Bizim hekim olmamiz bazi toplumsal kesimlerde bir endiseye sebebiyet vermesin, biz daha önce de yöneticilik yaptik. Belediyeciligin iyi bir ekip kurmak, organizasyon ve yönetme becerisi oldugunu biliyorum. Bu anlamda en ufak bir zafiyet olmayacak insallah biz yönetime geldigimizde” diye konustu.

Kaynak: İHA