Türkiye Ve Misir Arasinda Ortak Bildiri Imzalandi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi, iki ülke arasinda, Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi Toplantilarinin Yeniden Yapilandirilmasina Iliskin Ortak Bildiri’yi imzaladi.

Türkiye Ve Misir Arasinda Ortak Bildiri Imzalandi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldigi Misir’in baskenti Kahire’de, Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi ile iki ülke arasinda is birligi yapilmasina iliskin ortak bildiriye imza atti.

Türkiye ve Misir arasinda köklü, ortak tarihi ve kültürel baglarin bulunduguna isaret edilen bildiride, Türkiye Cumhuriyeti ve Misir Arap Cumhuriyeti’nin, iki ülkenin ve halklarinin ortak çikarlarina hizmet edecek, bölgelerinde ve ötesinde baris, istikrar, refahi tesvik edecek dayanismalarini ve is birliklerini gelistirmek amaciyla güçlü iliskilerini her alanda daha da pekistirme yönündeki kararliliklarini teyit ettikleri vurgulandi.

Buna göre, iki ülkenin cumhurbaskani, bundan sonraki Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi toplantilarina es baskanlik edecek. Konsey, 2 yilda bir dönüsümlü olarak Türkiye ve Misir’da toplanacak. Çalismalarin es güdümü ve her toplanti için gündemin hazirlanmasi, iki ülkenin disisleri bakanlarinca üstlenilecek.

Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi’ne hazirlik amaciyla, iki ülke disisleri bakanlarinin es baskanliginda, diger ilgili bakanliklar ve kurumlarin üst düzey yetkililerinin bir araya gelecegi Ortak Planlama Grubu toplantilari düzenlenecek.

Türkiye ve Misir arasinda birçok alanda isbirligi yapilacak

Türkiye ve Misir arasindaki mutabakat kapsaminda, "siyasi ve diplomatik, ekonomi, ticaret, bankacilik ve mali hizmetler, yatirimlar, ulastirma, havacilik, denizcilik, turizm, saglik ve çalisma, güvenlik, askeri ve savunma sanayi, her türlü organize suç ve terörle mücadele, kültür, egitim, bilim ve teknoloji, enerji, madencilik, tarim, çevre, ormancilik, konutsal ve kentsel dönüsüm ile iklim degisikligi, iletisim ve enformasyon, konsolosluk isleri" alanlarinda is birligi yapilacak.

Bu alanlarda is birligini etkinlestirmek amaciyla, her iki ülkenin disisleri bakanlari ile diger ilgili bakanlari, es güdüm hâlinde, gerekli Mutabakat Muhtiralarini ve Anlasmalari hazirlamak için gerekli tüm önlemleri almak, onaylanmalarini ve yürürlüge konulmalarini saglamak adina gerekli iç islemlerin tamamlanmasiyla görevlendirildi.
Kaynak: İHA