Misir Cumhurbaskani Es-Sisi Açiklamasi 'Iki Ülke Arasinda Yeni Bir Sayfa Açiyoruz'

Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaskani Erdogan’in ülkesini on yili askin bir süre sonra ziyaret etmesinden duydugu memnuniyeti dile getirerek, "Iki ülke arasinda yeni bir sayfa açiyoruz" dedi.

Misir Cumhurbaskani Es-Sisi Açiklamasi 'Iki Ülke Arasinda Yeni Bir Sayfa Açiyoruz'
Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi ile Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Misir’in baskenti Kahire’de ortak basin toplantisi düzenledi.

Misir Cumhurbaskani es-Sisi, Cumhurbaskani Erdogan’in ülkesini on yili askin bir süre sonra ziyaret etmesinden duydugu memnuniyeti dile getirerek, "Iki ülke arasinda yeni bir sayfa açiyoruz" ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan ile Gazze Seridi’ndeki durumu ele aldiklarina deginen Sisi, "Gazze’de derhal ateskes saglanmasi ve Bati Seria’daki gerilimin yatistirilmasi konusunda Türkiye Cumhurbaskani ile ayni fikirdeyim" dedi.

Türkiye ile is birligi vurgusu yaparak, "Misir ve Türkiye el ele vererek Gazze konusunda da çok iyi sonuçlar elde edebilecek" ifadelerini kullanan Sisi, "Yakin zaman içerisinde (Türkiye ile) 15 milyar dolarlik ticaret hedefini gerçeklestirmeyi amaçliyoruz" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan’in kendisini Türkiye’yi ziyaret etme davetinde bulunduguna deginen Sisi, "Cumhurbaskani Erdogan’in önümüzdeki nisan ayinda Türkiye’yi ziyaret etme davetine icabet etmeyi sabirsizlikla bekliyorum” ifadesinde bulundu. Misir Cumhurbaskani es-Sisi, “Misir, Türkiye’nin Afrika’daki bir numarali ticaret ortagi, Türkiye de Misir ihracatinin en önemli destinasyonlarindan biridir” dedi.

Türkiye ile Misir’in bölgedeki cografik konumuna isaret eden Sisi, bölgede etkin olan bu iki ülkenin baris ve istikrarin saglanmasinda önemli rol oynayabilecegini vurguladi. Sisi, Cumhurbaskani Erdogan ile Filistin’de baris sürecinin yeniden baslatilmasi konusunda fikir birligi içinde olduklarini dile getirerek, bu sürecin uluslararasi hukuk çerçevesinde baskenti Dogu Kudüs olan 1967 sinirlari üzerinde bir Filistin devletinin kurulmasiyla sonuçlanmasi gerektigini kaydetti.



Libya’daki durum

Libya meselesine deginen Sisi, “Libya’da cumhurbaskanligi ve parlamento seçimlerinin yapilmasi ve askerlik kurumunun birliginin saglanmasina yardimci olacak sekilde Türkiye ile Misir arasindaki istisarenin güçlendirilmesinin gerekligini teyit ettik” ifadelerini kullandi

Libya’da istikrarin saglanmasinin önemine vurgu yapan Sisi, istikrarin Dogu Akdeniz’de hakim olmasindan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaskani Erdogan’la Afrika’daki durumu da ele aldiklarina dikkati çeken Sisi, istikrar ve refahin saglanmasi için Afrika’da isbirligine önem verdiklerini kaydetti.

Kaynak: İHA